Morálisan a trianoni szerződés nem volt megindokolható

2020. június 1. 7:40

Bártfai Imre
Facebook
Bár a nemzetiségekkel szembeni bűnök tények, nem indokolják az aránytalan büntetést.

„Indokolható volt a trianoni békeszerződés?

Kétféle érvrendszer létezik: az egyik szerint morálisan jogos volt, mert elnyomtuk a nemzetiségeket, a másik szerint talán nem volt morálisan jogos, de hát elvesztettük a háborút, tehát hatalmi szempontból racionális volt.

Bár a nemzetiségekkel szembeni bűnök tények, nem indokolják az aránytalan büntetést. Főleg úgy nem, hogy az antant hatalmak ekkor maguk is óriási területeket tartottak megszállás alatt, például Indiát és Afrika nagy részét. De elnyomtak európai nemzeteket is, mint például Írország, illetve sajátos módon csatoltak más nemzetállamokhoz nem magyar kisebbségek területeit is. Az antant által meghúzott határok mindenütt konfliktusokat gerjesztettek, és sehol sem voltak másra tekintettel, mint a legszűkebben értelmezett saját érdekekre. Az új határokon kívül, kisebbséggé vált magyarsággal pedig nem bántak éppen kesztyűs kézzel a hatalom új birtokosai.

Morálisan tehát a trianoni szerződés nem volt megindokolható. Hiszen, ha az antant a wilsoni elvek alapján akart cselekedni, akkor kezdhette volna Írország függetlenségének megadásával, India, Afrika felszabadításával. Nem kellett magyarlakta területeket más országokhoz csatolni a nemzeti önrendelkezés teljes figyelmen kívül hagyásával.

No, de a győztes azt csinál, amit akar, vetik fel a trianoni szerződés barátai. Természetesen nem volt korrekt az antant, de ki korrekt? Nem kellett volna a vesztes oldalra állni. Vae victis!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az nem béke'szerződés' volt, hanem feltétel nélküli megadás kikényszerítése.

Milyen bűnökről tetszik beszélni? Arról, hogy a szlovákok vígan elviseltek velünk jó ezer évet, míg a csehekkel alig húszat? Arról hogy a horvátok 800 évet velünk, aztán a szerbekkel ők is alig húszat?
A ruszinok velünk ezret, aztán a csehekkel mennyit is?
Vagy a trianoni döntéshozók gyarmatosító bűneiről szándékozott beszélni inkább?

Még az Unió alapszabályában sincs kilépési mechanizmus. Ami egy falusi bélyeggyűjtő kör alapszabályában is megvan.

ha jól tudom fegyverszünet volt, nem fegyver letétel, pláne nem feltétel nélküli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés