Karácsonynak cselekednie kellene

2020. május 30. 14:50

Nagyon fontos, hogy fejezzük be az autósok üldözését Budapesten! Interjú.

2020. május 30. 14:50
Fürjes Balázs
Fürjes Balázs
Magyar Nemzet

„A mostani helyzetben a járványra hivatkozva sem véreztetik ki a fővárost? Mert Karácsony Gergely erre utalt.

A koronavírus-járvány kétezermilliárd forintos lyukat ütött Magyarország költségvetésén. Csak közös teherviseléssel tudunk kilábalni ebből a helyzetből, így egy kényszerű újratervezés zajlik a családokban, a cégeknél, az önkormányzatoknál és a kormányban is. Most mindenkinek részt kell vállalni a közös munkában. Ugyanakkor ebben az évben is 93 milliárd forintot kapnak működésre és fejlesztésekre a kormánytól a fővárosi önkormányzatok.

Kérdés, hogy – figyelembe véve a főváros lélekszámát és gazdasági súlyát – az említett kétezermilliárdhoz viszonyítva arányos-e az az áldozatvállalás, amelyet Budapesttől kérnek.

Aránytalan, de Budapest javára! Budapest kivételes kedvezményben részesül. A magyar önkormányzati finanszírozásban van egy szolidaritási, igazságossági elem, amelyet a parlament foglalt törvénybe. A gazdag, nagy adóerős önkormányzatok szolidaritási hozzájárulást fizetnek a szegényebb települések javára. Ennek összegét egy mindenkire egységesen vonatkozó matematikai képlet határozza meg, és 135 város fizet be a költségvetésbe ilyen címen. Közülük egyetlenegy van, amely nem a képlet alapján rá eső teljes összeget fizeti meg, hanem kedvezményt kap: Budapest. A főváros a rá eső összegnek csak a 85 százalékát fizeti meg jövőre, idén még kevesebbet. Ez pozitív diszkrimináció, amit szintén szeretni szokott a baloldal. Bízunk a támogatásban.

Karácsony Gergely váratlanul bejelentette a Lánchíd felújításának elhalasztását. Mi lesz a beruházás sorsa? Veszélyes a hídon való közlekedés?

A Lánchíd nemzeti kincs és egy fontos átkelőpont a város közepén. Gazdája a fővárosi önkormányzat. Ő kezeli a hidat, neki kell felújítania, garantálnia biztonságát. Nem tudjuk, mi történik a felújítás kapcsán, a budapestiekhez hasonlóan csak kérdéseink vannak, de a Városháza nem ad információt. Mi ettől függetlenül készek vagyunk hatmilliárd forinttal támogatni a hídfelújítást, ezt kérte Tarlós István, ezt tartjuk Karácsony Gergelynek is. A budapestiek a főpolgármestert bízták meg történelmi hidunk felújításával, megóvásával, neki kell cselekednie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. május 31. 16:54
Tartok tőle, hogy jobb, ha nem cselekszik... Mert ki tudja, mit tesz, ha cselekszik...?
Menhetten
2020. május 31. 16:31
Le lehetne már szállni Gergelyről! Gyula polgármestere /FIDESZ/ is felelős azért mert két embert megkéseltek?
furunkulus13
2020. május 31. 11:03
Karigeri garázdálkodása az autósok ellen egy politikai főnyeremény. karóval fogják elkergetni a 22-s választáson őt is, meg az egész politikai sleppjét!!
Alexander
2020. május 31. 10:48
Rendszeresen bringázom, de csak a lakó környezetemben, 16-17. kerület. Teljesen életszerütlen a belvárosba biciklivel menni, egy órával korábban kellene indulnom, és gőzölögve érkeznék meg. Viszont a Rákos és Szilas patak menti kerékpárutakat tovább építhetnék, ha a szomszédos kerületek akarnák, de nem akarják, több cikus óta, sem Zugló felé, sem Rákospalota felé az ottani önkormányzat nem csinálja. Pedig a Dunáig be lehetne menni, konkrétan egy zöldövezetben a városon keresztül, ami ma kihasználatlan. Na ennyit a bringabárat fővárosról, meg a klimavészhezetről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik