Jelenleg négyen kapnak vérplazmakezelést a koronavírus ellen

2020. május 30. 9:17
Valószínűleg genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség lefolyásában – emelte ki a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója.

Pillanatnyilag négy – eredetileg súlyos és krónikus – betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van; vagy lekerült a gépről, vagy még rajta van, de nem romlik az állapota – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója.

A szombaton megjelent interjúban a főigazgató elmondta, a vérplazmakezelés egyelőre kísérleti szakaszban van, ami azt is jelenti, hogy nincs pontosan meghatározott protokollja. Kitért arra is, hogy valószínűleg genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség lefolyásában. Több családot is kezelnek, ahol egészen más lefolyású a betegség az egyes családtagoknál. Az alaphelyzet az, hogy az idősek nehezebben, a fiatalabbak könnyebben vészelik át a kórt. Van, ahol az édesapa intenzív osztályon van, a fiatalok közül az egyik súlyos beteg, de nem igényel intenzív ellátást, a testvére szintén beteg, de állapota nem súlyos, otthon vészeli át a betegséget – ismertette.

Azt látják, hogy a társbetegségek sokszor döntőek, például az elhízás komoly veszélyt jelent, mert az ilyen betegek nehezen lélegeztethetők – tette hozzá. A főigazgató szerint a favipiravir nevű gyógyszer az enyhe lefolyású betegségek esetében alkalmazható, és ígéretes lehet a remdesivir gyógyszer is.

A járvány kezeléséről azt mondta, szerinte jól vizsgázott a magyar nép és a magyar egészségügy, jobban mint a nyugat-európai országok, hiszen arányaiban sokkal kevesebben haltak meg itt. „Nagyon időben reagáltunk, az emberek többsége komolyan vette a korlátozásokat, nem berzenkedtek ellene” – fogalmazott.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vegyük továbbra is komolyan a helyzetet, annál is inkább, mert már látszik az alagút vége. Egyre több hatékony kezelési módszer is kirajzolódik. Aki magára vigyáz, betartja az alapvető óvintézkedéseket, az megtapasztalja, hogy azok nem teljesíthetetlenek, s így egyben másokra is vigyáz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés