Meghalt 7 idős, krónikus beteg, és 26-tal emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

2020. május 30. 8:57
Az aktív fertőzöttek száma viszont 1201-re csökkent.

A koronavirus.gov.hu portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 524-re emelkedett. 2142-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1201-re csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. Közölték: 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint jelenleg 11 408-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 183 562.

Kiemelték: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Már Budapesten is megnyithattak az éttermek, a vendéglátóhelyek, valamint már látogathatók szabadtéri kulturális és sportrendezvények.

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot – közölték. Azt írták: a különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben Magyarországon el tudták kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket, a több ezer halálesetet. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is fenn kell tartani – hangsúlyozták.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1838 ember) és Pest megyében (550) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (370), Komárom-Esztergom (259), Zala (252), majd Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korrigáld az adatokat az esetek zömét produkáló Budapesttel és elővárosaival, és más képet kapsz. Továbbá: ha a járvány kezelést végig botrányba fullasztó ellenzék nem fogad minden intézkedést őrjöngéssel, talán elképzelhető lett volna szigorúbb intézkedések meghozatala is, pl. utcai katonai jelenlét mint Szerbiában, van a mobiltelefonos kontaktkövetés, mint a cseheknél. Ehhez képest a katonai jelenlét lehetőségének felvetésekor a "Jobbik" (!) juntázni kezdett, a digitális kontakt követés pedig egészen biztosan kiborította volna a személyiségjogi bilit, Berni más az elhunytak betegségének publikálása miatt is ombudsmanhoz fordult, pedig megszűnt a demokrácia, stb. De mondhatnám azt is hogy Karigeri bevezethette volna a kötelező maszkviselést Budapesten, mint a csehek és szlovákok, de még a parkolás ingyenessé tételére sem volt képes.
Harmadszor, pedig: az egyenlegnek része a gazdaság talpra állása is, aminek az egyenlegét később lehet csak megvonni, de az ellenzéki szakértők már sajnos most is szakértenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés