Amerika intervencionista politikát folytat a hongkongi igazságügyi miniszter szerint

2020. május 30. 15:11
Az amerikai elnök szerint Kína megsértette a Hongkongra vonatkozó brit-kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat.

 

Teresa Cheng hongkongi igazságügyi miniszter szombaton bírálta az Egyesült Államok szerinte „intervencionista politikáját”, és rámutatott, hogy Donald Trump amerikai elnök fenyegetései nem egyeztethetőek össze a nemzetközi alapelvekkel. Trump pénteken bejelentette: megvonja Hongkong különleges kereskedelmi státuszát a kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, amely szerinte korlátozza a város autonómiáját. Az amerikai elnök szerint Kína megsértette a Hongkongra vonatkozó brit-kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat. Teresa Cheng szerint szó sincs az autonómia korlátozásáról. „Egy ország vagyunk” – szögezte le a tárcavezető. „Éppen ezért a nemzetbiztonsági ügyek – ahogy bárhol máshol a világon – a központi hatóságok hatáskörébe tartoznak” – mutatott rá a Kína-barát hongkongi tárcavezető. Cheng aláhúzta: bármiféle beavatkozás kísérlet, amely korlátozná egy ország jogát saját nemzetbiztonsági törvényeinek elfogadására, sértené a be nem avatkozás nemzetközi alapelvét.

A kínai parlament csütörtökön elfogadta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely várhatóan szeptemberben lép életbe. A jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak” minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. Hongkongi ellenzéki politikusok és demokráciapárti aktivisták attól tartanak, hogy a jogszabály a szabadságjogokat korlátozza majd.

John Lee hongkongi nemzetbiztonsági miniszter is kifogásolta Washington hozzáállását, és nyomatékosította, hogy a hongkongi kormány határozottan ellenzi az intervencionista politikát. Leszögezte: ellenzi, hogy az Egyesült Államok az elnyomás és a megfélemlítés eszközeit használja Hongkonggal szemben. A politikus aláhúzta: a pekingi és a helyi vezetés a hongkongi alkotmánnyal összhangban végzi tevékenységét. A hétmillió lakosú Hongkong – amely korábban brit koronagyarmat volt – 1997-ben került vissza Kínához, s az „egy ország, két rendszer” elve alapján ötven éven át széleskörű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés