Megműtötték Moszkvában a kémkedéssel vádolt volt amerikai tengerészgyalogost

2020. május 29. 17:31
A férfi korábban többször is rossz bánásmódra és egészségi problémákra panaszkodott.

Sérvműtétet hajtottak végre Moszkvában a kémkedéssel vádolt Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogoson – közölte az Interfax hírügynökséggel pénteken a fogva tartott fivére, David Whelan.

A testvér beszámolója szerint az orosz külügyminisztérium tájékoztatta arról a moszkvai amerikai nagykövetséget, hogy Whelan csütörtök este éles hasi fájdalomra panaszkodott, állapota romlott. A vádlottat ezért a lefortovói börtönből a Szklifoszovszkij Kórházba szállították, ahol az orvosok rendkívüli sérvműtétet hajtottak végre rajta.

Letartóztatása

Az 50 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgárt, egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjét 2018. december 28-án vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei egy moszkvai szállodában. Azzal vádolták meg, hogy egy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott.

Whelan viszont azt állította, hogy egy esküvőre érkezett Oroszországba, ahol csapdába ejtették. Mint mondta, az adathordozó eszközön, amelyet az orosz ismerősétől kapott, tudomása szerint egyebek mellett orosz templomokról készült fotók voltak. Whelan az állította, hogy a kelepcét az FSZB egyik őrnagya állította neki, aki a provokációval két legyet akart ütni egy csapásra: nem szándékozott megadni egy 100 ezer rubeles adósságot, és a letartóztatás kiprovokálásával kísérelt meg feljebb lépni a ranglétrán (a rubel jelenleg mintegy 4,43 forintot ér).

Ügyében az ítélethirdetés napját június 15-re tűzték ki. A bíróság zárt tárgyalást rendelt el, mert a március 30-án elkezdődött per anyagai államtitkot képeznek. Az ügyészség 18 évi szabadságvesztés kiszabását kérte.

Rossz bánásmód

Whelan korábban többször is rossz bánásmódra és egészségi problémákra panaszkodott. Marija Zaharova külügyi szóvivő erre reagálva azt mondta, hogy a vádlott az egyébként nem veszélyes panaszai miatt szakorvosi kezelésben részesült. Zaharova állítása szerint a Whelan elleni eljárás az összes vonatkozó szabály tiszteletben tartásával és az orosz jogrenddel összhangban zajlott le.

(MTI)

(A kép forrása: voanews.com)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ötödik, az igazi állampolgársága: a sémi-joker, pontosabban: a joker-sémi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés