Közösen akarják ismét erőssé tenni Európát a németek

2020. május 29. 15:37
Heiko Maas német külügyminiszter bejelentése szerint a júliusban kezdődő német soros elnökség mottója a „közösen ismét erőssé tenni Európát” lesz.

Az Európai Unió júliusban kezdődő német soros elnökségének mottója az lesz, hogy „közösen ismét erőssé tenni Európát” – jelentette be pénteken Heiko Maas német külügyminiszter Berlinben.

Hangsúlyozta: a kormányközi uniós munkát irányító elnökség meghatározó feladata az év második felében Európa kivezetése lesz a koronavírus-járvány keltette válságból. Mint mondta, a soros elnökséggel hatalmas munka vár Németországra az EU minden vetületét tekintve: a gazdaság felpörgetésétől kezdve a belső összetartás erősítésén át az egységes külső fellépésig.

Németország július elsején veszi át Európai Unió Tanácsának félévente váltakozó soros elnöki szerepét Horvátországtól. A soros elnök tagország fő feladata, hogy koordinálja a tagállamok tevékenységét a közös uniós munkát érintő területeken. Maas ismertette a soros elnökség logóját is: ez egy úgynevezett Möbius-szalag lesz, amelynek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. A német külügyminiszter szerint a Möbius-szalag az egységet és az összefonódást hivatott szimbolizálni.

Steffen Seibert német kormányszóvivő szerdán arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatt az elnökségi program el fog térni a tervezettől. A járvány kezelése mellett további súlypontok lesznek a Nagy-Britannia uniós kiválását követő kapcsolatrendszer kialakítása Londonnal, a klímavédelem és az európai bevándorlási rendszer.

(MTI)

Nyitóképünkön Heiko Maas látható. A kép forrása: MTI.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi "Orbán"?

" Mindegy miről beszélnek, úgyis a pénzről beszélnek." (Murphy)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés