Ez egy semmire sem használható költségvetés

2020. május 29. 16:47

Petschnig Mária Zita
Hírklikk
Semmivel sem lett kiszámíthatóbb a kormányzati politika.


„Évtizedeken keresztül úgy volt, és a Magyar Állam Kormányportálján ma is az a menetrend olvasható, hogy az államháztartásért felelős miniszter a következő évi költségvetés irányelveit március 31-ig nyilvánosságra hozza (ebből lehetett értesülni a kormány várható gazdaságpolitikájáról);  július 31-ig egyeztet a bevételekről és kiadásokról a fejezeteket irányító szervekkel.

Majd a Költségvetési Tanáccsal való egyeztetés után, a kormány szeptember 30-ig benyújtja a költségvetési tervezetet az Országgyűlésnek, ahol az általános, a részletes és záróvita után, zárószavazás következett, erre legkésőbb december 30-ig sort kellett keríteni. Ettől a menetrendtől a parlamenti választások évében el lehetett térni.

2015-től a kormány átállt az előrehozott költségvetés-készítés gyakorlatára. A 2016-ra szólót már 2015 nyarán elfogadták. Ezt azzal indokolták, hogy így a vállalkozások és a háztartások előbb ismerhetik meg a következő évre szóló gazdaságpolitikai, költségvetés-politikai elképzeléseket, miáltal nemcsak több idejük van az alkalmazkodásra, de javul döntéseik feltételeinek kiszámíthatósága is. Amúgy ez megfelelt az unió elvárásainak, az EB is szorgalmazta a költségvetés mielőbbi elfogadását az időben való felkészülés érdekében. Csakhogy nálunk az új gyakorlatra való áttéréssel semmivel sem lett kiszámíthatóbb a kormányzati politika.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy 20 évvel ezelőtti fénykép. A szövege is ilyen régi.
Két hülye egy pár Kérivel. Még egyszer sem jöttek be a jóslásaik.

https://encrypted-tbn0.gstatic..

Petschnig Mária Zita 40 évvel le van maradva. Még mindig a kádár-rendszer tervutasítás rendszerében él. Abban a rendszerben ahol meghatározták, hogy a bázis 100 akkor a tervnek 5 %-al többnek kell lenni. Aztán ha nem úgy alakult, akkor hitelből megoldották. Ezt a rendszert követte a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai rezsim is, melynek majdnem csőd lett a vége.
Petschnig Mária Zita nem tud egy olyan évet mondani amikor az előző kormányok tervei nem lettek alulteljesítettek. Csaltak, hazudtak, felülterveztek. 2005 évben is ezt tették. Az EU amikor észlelte nem hozta nyilvánosságra a csalást, pedig akkor sok minden másként alakul.
Petschnig Mária Zita most azzal támadja az Orbán kormányt, hogy rendszeresen alul tervez és így pénzügyileg nagyobb a mozgástere. Ha ez annyira rossz lenne, akkor miért nem megy, vagy kerül csődhelyzetbe az ország? Miért gyarapszik a nemzeti vagyon, a vállalkozások és a háztartások összvagyona? Miért kisebb a külső igénybe vett hitel?

Nekem Petschnig Mária Zita agymenéséről meg az a dakota mondás jut az eszembe: Döglött lóra csak bolha pattan.

De mi van a középtávú hatásokkal Zita néne? 2010 óta eltelt 10 év..

"Az Orbán-kormánynak eddig szerencséje volt, mert a növekedési pályák – amelyekre az éves költségvetések épültek – az előirányzottaknál kedvezőbben alakultak. "

Hátha megint vakszerencséje lesz! A komcsiknak meg mindig pechjük van. Begyűrűződött, cserearány romlás, USA buborék, Lehmann csőd. Mindig vmi alakul ami nem kedvez a borotva éles tervezésnek.

A Hírklikk még a szennymédiában is legalul vonaglik: a szennymédia köpőcsészéje.
Az ott szerepet vállalók úgyszintén, mint ez a Zita.
Szeretne belelátni a kormány lapjaiba, de mivel a józan és szívós paraszti észtől távol áll, közgazdászként ez magas neki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés