Trianon

2020. május 28. 11:01

Schiffer András
Facebook
Száz éve nem tartják be azt az ígéretet, amire hivatkozva területet raboltak.

„Aki nem tekinti sorstragédiának Trianont, az valójában semmit nem ért azokból a magyar tragédiákból, amik egyenesen következtek a békediktátumból a rákövetkező évtizedekben. Most azt írja Bauer Tamás: »Tragédiának a világháborúkat tekintsük, és ne a békeszerződéseket«. Csakhogy az első világháborút lezáró békeszerződésekből egyenes út vezetett a második világháborúba. S még valamit figyelmen kívül hagy Bauer: a románok területi igényeit a '18 decemberi gyulafehérvári nyilatkozat alapján elégítették ki az imperialista hatalmak.

Ebben egyebek közt ezt írták a románok: »Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.« Száz éve nem tartják be azt az ígéretet, amire hivatkozva területet raboltak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen.

Egy tény: amíg ő vezette az LMP-t, addig nem borultak össze a DK-MSZP-stb.-vel.

Nagyobb baj, hogy azok sem tartatják be, akiktől a területeinket, az országunkat megkapták...
Ebben az esetben viszont, 100 év kudarc után, a lopott arany visszajár...,
Ilyenről szó nincs, ami mutatja, a Romániát kedvező helyzetbe hozó egykori és mai Antant felfoghatatlan aljasságát

András intellektuálisan, a nemzet iránti elkötelezettségét tekintve az egyetlen felkészült, hiteles ellenzéki politikus. Neki tud fájni Trianon, miként tudott fájni József Attilának, Karinthynak is.

A kötődés nélküliek számára akkor és mai is csak egy naptári napot jelentett, jelent ma is. No, de nem lehet mindenki Schiffer András.

Jugoszlávia pont úgy néz ki, mint egy nyerő. A csehek is boldogok Ungvár és Munkács uralmával. Csak bizonyították mennyire nem voltak demokratikus példakép senki számára.

Na végre, valaki leírta!

Volt egy fölvetés, hogy a Szabadság teret át kellene keresztelni XX. sz. térré. Úgy levan a gond. A XX. századnak ugyanis tökéletes mementója.

Jó a hasonlat. Hamis ábrándokat valóban nem szabad kergetni, de magyar gyerekeket fölnevelni azért szabad. Nincs az megírva, hogy egy nemzetiségnek sorvadnia kell egy más többségű országban. A románok és szlovákok sem sorvadtak el a történelmi Magyarországon...

Mondjuk ez lelet, gratulálok... Dehát abban a FIDESZ-ben Fodor Gábor is benne volt, és Orbán is fiatalabb volt 30 évvel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés