Orbán és társai lerabolják az országot

2020. május 28. 15:13

Mellár Tamás
Hírklikk
Orbánék viszont olyan helyzetbe hozták magukat, hogy végül is az állami pénzekkel azt csinálnak, amit akarnak. Interjú.

Professzor úr, lehet-e úgy költségvetést csinálni, hogy a gazdaság idei várható teljesítményéről valójában fogalma sincs a kormánynak?

Természetesen zárszámadás nélkül nem lehet költségvetést csinálni. Főleg akkor értelmetlen, ha tudjuk, hogy a járvány miatt, az ország idei költségvetése nyilvánvalóan megroggyant. A helyzet tisztázására inkább egy pótköltségvetést kellett volna készíteni. A jövő év tervezését ráértek volna akkor elkezdeni, ha tudják, hogy mi lesz az idén.

Talán a hagyományok miatt ragaszkodtak a nyár közepén elkészült jövő évi büdzséhez, de van ebben gazdasági racionalitás?

Semmi. Ez csak egy trükk. A papír bármit elbír, az idei év nincs lezárva, a számok nem zavarják meg a tervezők »tisztánlátását«, vagyis bármit leírhatnak. A gyakorlat az, hogy lazára terveznek, hatalmas tartalékokat képeznek. Az egész jövő évi költségvetés fikció-jellegű, formális. Év közben olyan átcsoportosításokat tehetnek, amilyet akarnak. Arra ügyelnek, hogy alacsony legyen a hiány, meg az infláció, a többivel nem foglalkoznak.

Egyelőre tehát a kormánynak fogalma sincs arról, hogy egyes szektorok mennyit költenek majd, illetve az egyes minisztériumokban milyen zárolások lesznek, esetleg a pénzeket hogyan csoportosítgatják át a különböző zsebek között. Most mindössze annyit történik, hogy a kormány a parlament képviselőivel megszavaztat egy tetszetős költségvetést, majd a kabinet azt csinál, amit akar. Úgy költi el a pénzt, ahogy akarja.

Azt tudjuk, hogy a költségvetés is egy törvény, amely elsősorban a kormány számára írja elő a teendőket, amit aztán a parlament ellenőriz. Viszont ez a törvény szabad kezet ad a kormánynak a pénzek költésére, teljesen megszűnik a kontroll?

A költségvetési törvény épp a kormány feletti parlamenti kontrollt lenne hivatott gyakorolni. Normális országban ugyanis a kormány ellenőrizetlenül és büntetlenül nem szórhatja el az adófizetők pénzét. Büntetlenül legfeljebb Magyarországon lehet költeni az állampolgárok által befizetett összegeket. Orbánék viszont olyan helyzetbe hozták magukat, hogy végül is az állami pénzekkel azt csinálnak, amit akarnak. A hazai ellenőrzés ma már szinte teljesen hiányzik. Az orrunk előtt viszik ki a költségvetést a parlamenti kontroll alól, ami beláthatatlan következményekkel jár. Egy nemzetközi szervezet, az Open Budget Survey kimutatja, hogy a Fidesz-kormány az ország közös pénzének sorsáról többnyire az adófizetők nélkül dönt. Orbán Viktor kormányát ma már egyre nehezebb elszámoltatni a közpénzek felhasználásáról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valakik, akkor az "európai demokraták" igen jól tudják, hogy a papír bármit elbír, és a számok nem zavarják a tisztánlátást. Vesd össze: hazudtunk éjjel-nappal, nem bontottuk ki az igazság minden szirmát.

Már nem emlékszem, ez a középszer figura miért lett sértődött ember?

Annyi valóságot tartalmaz Mellár az orbáni rablásokról beszélve, mint az a bal-lib mantra, hogy az egészségügy padlón van:
"Gazember 2020. március 22. 15:25
24
@Nand-e
Az angol egészségügy odáig terjed, hogy GP néven ápolók látnak el téged, nem orvosok. A háziorvosi rendszer egy hulladék, a legtöbb rendelőt másfél *-ra értékelik a google rendszerében. A fokozatosan elfertőződő lábsérülésemet és a sérült nagylábujkörmömet nem látták el még a korházba sem, átküldtek a GP-be és 2 és fél hónapig szedettek velem antibiotikumot, míg végül már nem hatott, és lábra sem tudtam állni, a fél lábfejem sötétszürke, duzzadt álapotot vett fel. Amikor háziorvost váltottam, úgy tűnt megoldódik a helyzet, de annyival jutottam előrébb, hogy felirtak egy 6 hetes várakozási listára a műtéthez, és kilátásba helyezték hogy hosszabb is lehet. Végül adtak egy orvosi igazolást, hogy munkára alkalmas vagyok, de nem állhatok és nem sétálhatok. Úgy rugtak ki ezzel a papírral a munkahelyemről 2 év után, mint macskát szarni.. Végül fogtam magam, hazajöttem, és egy (1!) nap várakozás után lekapták a sérült körmömet, kivágták a fertőzött vadhúst, és sok öltéssel összevarták. Negyedáron. Ha nem jöttem volna haza elintézni, az orvos szerint elveszíthettem volna a nagylábujjamat.

A fogászattal is ez a helyzet, 16-20 fontért belenéznek a szádba, de nem csinálnak semmit. Kapsz egy időpontot 2 hét múlva. Ezután a tömésért befizetsz 45-60 fontot. Ha viszont Gyökérkezelni kell, vagy más, korona, híd stb, akkor az ár felugrik 350-re. Ráadásul másfél óráig húzták a fogamat, mert a "fogorvos" és az "aszisztens" együtt nem volt 80 kiló, ráadásul a végül kiderült, hogy ők csak gyakornokok, és behívták a FOGORVOST.

Úgyhogy nekem exponenciálisan rosszabb tapasztalatom van az angol NHS-el, mint a magyarral."

lölő gazdája meg a veje a legnagyobb nyertese az adóbevételek magánzsebbe szivattyúzásának az elmúlt 2 hónapban.
Már megint.
Vagy valaki máshogy tudja?
Akkor írja le a nevét.
Most.

Mellár Tamás elvbarátai rabolták le az országot és a csőd szélére juttatták. A szocilista liberális kormányok alatt a nemzeti vagyon csökkent, a Fidesz/KDNP kormányok alatt növekedett.

Ami pedig a tervezést illeti, Mellár még a kádár rendszer tervutasításos és bázis tervezés rendszerét ismeri. Negyven éves lemaradásban van. Az előtervezés a gazdálkodás irányát jelöli ki és folyamatos utóellenőrzésre van szükség. Már az 1980-as években is ismert volt a matematikai tervezés rendszere, amelyhez havonta, negyedévente hozzá lettek rendelve a tényszámok és a program kielemezte, kimutatva az eltéréseket és az új normákkal újratervezte a hátralévő idő várható adatait.

Mellár Tamás tipikus példája annak a szagértői gárdának, amely a szocialista-liberális kormányokat tévútra vitte.

Kifelejtetted, amikor Gyurcsány hatalmas irattartóval a hóna alatt, a szuper demokrata költségvetést hurcolászva rohangált a Parlament folyosóin... A szennymédia ájultan fotózta, videózta, magyarázta:
ott van Gyurcsány hóna alatt Magyarország költségvetése, amit tudós szakemberek százai dolgoztak ki.
Mint kiderült. az irattartó üres lapokkal volt megtömve...

Mellár Tamás annak ellenére, hogy a választás előtt határozottan tagadta, hogy bármely frakciónak tagja lesz május 20-án bejelentette, hogy belép a Párbeszéd frakciójába.
Most ott ül. A professzor úrnak üléspontja határozza meg álláspontját.

@Da Vinci
lölő gazdája meg a veje a legnagyobb nyertese az adóbevételek magánzsebbe szivattyúzásának az elmúlt 2 hónapban.
Már megint.
Vagy valaki máshogy tudja?
Akkor írja le a nevét.
Most.

Kanmacska 2020. május 28. 15:53
26
@nick89
Jelentsd fel őket!

Tommy! Ez meg kinek a neve?

Ne reménykedj. A választók nem a ti meglátásotok szerint döntenek. Az a baj, hogy már mindent lopásnak mondtatok, miközben az ország pénze, javai nem fogytak el, a gazdaság működik, már pedig, amit elloptak az nincs. Szóval írhatod itt a napi házifeladataidat, mindez a kutyát sem érdekli.

Tudatom Mellárral, hogy a kormányoknak ez nem csak privilégiumuk, hanem kötelességük.

Nagyon sokba került Aczél Györgynek, Soros Györgynek, a Weiss Manfredoknak, Nagy Imrének, stb., stb.

Mások kevesebbet lopnának?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés