Varga Mihály: Minden területre többet fordít jövőre a kormány

2020. május 26. 10:54
A pénzügyminiszter benyújtotta a 2021-es költségvetést az Országgyűlésnek.

A gazdaságvédelem költségvetése lesz a 2021-es büdzsé – jelentette ki Varga Mihály az Országgyűlésben, mielőtt átnyújtotta Kövér Lászlónak a törvény tervezetét. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: „olyan törvényjavaslatot kívánok átadni, amely kiemelt feladatként kezeli az emberek védelmét, választ ad a gazdasági kihívásokra, a munkahelyek megőrzését és újak teremtését kiemelt célnak tekinti, ugyanakkor megőrzi az eddigi értékeinket, mint például a család védelme, a gazdaság újraindítása és az ország biztonsága”.

4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány 2021-ben

Varga Mihály rámutatott, hogy az elmúlt időszakban a magyar gazdaság az egyik legdinamikusabban növekvő volt az unióban, 2021-re 4,8 százalékos bővüléssel és 3 százalék alatti inflációval számoltunk. A miniszter elmondta, hogy 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal tervezték a büdzsét, hozzátéve, hogy ez a szám a 3 százalékos uniós kritérium alatt van, amit 2012 óta minden évben tartott az ország. Itt megjegyezte, hogy a várakozás szerint idén ezt túllépjük a járvány miatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy várhatóan az unió országainak fele túllépi ezt.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a veszélyhelyzetben Magyarország sikeresen megoldotta a legfontosabb feladatot: az egészség és az élet védelmét. Elmondta: azon túl, hogy segítséget kellett nyújtani a nehéz helyzetbe került emberek, a szintén nehéz helyzetbe került gazdasági szektorok problémáit is orvosolni kellett. A kormányzati segítség példáiként megemlítette a hitelmoratóriumot, a járulékfizetési kedvezményeket és a katásoknak nyújtott segítséget is. Kiemelte: abban, hogy sikerült megvédeni a magyar emberek egészségét és a gazdaságot újraindítani, komoly szerepe volt annak, hogy stabil lábon áll a gazdaság.

Varga Mihály szerint a járvány negatív hatásai hazánkban is felülírták a korábbi gazdasági kilátásokat, így cél az eddigi eredmények megvédése. Ezzel kapcsolatban kifejetette, hogy a 2021-es büdzsében 2155 milliárd forintnyi forrás szerepel a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére, a kiemelt ágazatok erősítésére és a családok védelmére. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy a jövő évi költségvetésben létrehozzák az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot. Kifejtette, hogy az alapban háromezer milliárd forintos forrás fog rendelkezésre állni.

A családokat is támogatja a költségvetés

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a gyermeket nevelő családok támogatására összesen 2295 milliárd forintot fordítanak a 2021-es büdzsében. Emlékeztetett, hogy a kormány 2010 óta két és félszeresére emelte a családok támogatását. „A GDP közel 5%-át költjük ilyen célokra” – fogalmazott. A családok támogatását sorolva kifejtette: „folytatódik a babaváró program, továbbá ingyenessé válik teljes körben a tankönyvellátás”. A családokon túl az idősek védelmét és támogatását is prioritásként kezeli a jövő évi költségvetés. A miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: jövőre visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, illetve amennyiben a gazdaság 5 százalékos bővülést ér el, akkor nyugdíjprémium kifizetésére is sor kerülhet. 

Varga Mihály rámutatott, hogy a 2021-es büdzsében a honvédelemmel és közbiztonsággal kapcsolatos kiadások továbbra is nagy hangsúlyt kapnak. A honvédelemre fordított összeg egy év alatt 30 százalékkal lesz több, a rendvédelmi kiadások megközelítik a 953 milliárd forintot, ami 504 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez képest – mondta el a miniszter. 

Szinte minden terület több forrást kap

A miniszter összegezve elmondta: a jövő évi büdzsében szinte minden terület több forráshoz fog jutni. Példaként az oktatást említette, ahova jövőre 80 milliárd forinttal több jut, mint idén, de az egészségügy is 186 milliárddal többől gazdálkodhat jövőre. Tovább sorolva kifejtette, hogy 390 milliárd forinttal több jut a bérekre a közszférában, továbbá emelkednek a TB- és jóléti szolgáltatásokra és közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló összegek. A pénzügyminiszter a 2021-es büdzsé célját egy tengerész közmondással írta le: „az a szokás, hogy a hajót és a rakományt nem az utasok kidobásával mentik meg”. Úgy fogalmazott: „nem megszorításokkal, hanem segítségnyújtással tudtuk enyhíteni a járvány okozta gazdasági válságot, a cél pedig továbbra is a teljes foglalkoztatottság és az adócsökkentés”.

(Mandiner)

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kenőpénzeket fordítja a mindenterületre?
Akkor kénytelenek lesznek munkából megélni a NER-lovagok!

Új rendelettel védi Magyarország a nemzeti tulajdont

Működik a bértámogatás, a Denso 3800 dolgozójának munkahelyét védte meg a kormány

Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni

Elvégezték a stressztesztet, válságálló a magyar bankrendszer

Jó, rendben, de ha így van: az elszegényedés.... lenne...
Ezzel szemben: az átlagbérek 74 hónapja megszakítás nélkül nőnek.
Az ország egyre erősebb.

Főleg Lőrinc..., meg az a 15 ezer család, akiket eltart.
Pedig mehetne offshorba, esetleg NY Citi, vagy London City bank-be, vagy benk-ba, amolyan Soros-félékbe, meg Golden Sach-okba...

Az aljadék fajta élete maga a harag, minden természetes pozitívum iránt..
Lételeme ez.
Ezért, ha Orbánék az adómennyiséget, érezhetően csökkentik, ez a csökkenés náluk "százfajta új adónemet jelent..."

El-tart. Így érthetőbb?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés