Mérlegen a Merkron-terv

2020. május 26. 16:43

Őry Mariann
Magyar Hírlap
A V4-ek egy ilyen horderejű válságkezelési tervnél megkerülhetetlenek.


„Holnap mutatja be a koronavírus-válság kezelését célzó csomagját Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A német politikusnak ismét egyensúlyteremtésre kell törekednie.

A német kancellár és a francia elnök közös javaslata – vagy ahogy a nemzetközi sajtóban hívják, a Merkron-terv – szerint ötszázmilliárd eurós uniós alapot kellene felállítani. Ezt az összeget úgy teremtik elő, hogy a tagállami kormányok felhatalmazásával az Európai Bizottság felveszi az ötszázmilliárd eurós hitelt, amit majd a következő hétéves költségvetési ciklus első éveire koncentrálva költenének el.

Az úgynevezett takarékos négyek – Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország – gyorsan előálltak egy másik javaslattal: az adósságok közös megosztása és a büdzsé növelése helyett inkább olcsó, alacsony kamatozású hitelek kellenek, és a szokásos menetrendet követve jött is az olasz tiltakozás. A déliek ritkán örülnek annak, amit a takarékosok javasolnak és vice versa.

Von der Leyennek tehát sok szempontot kell figyelembe vennie. Azt is fontos megemlíteni, hogy a bejelentése másnapján Angela Merkel már a visegrádi négyekkel egyeztetett, és természetesen szó volt az ötszázmilliárd eurós javaslatról is. Világos, hogy a V4-ek egy ilyen horderejű válságkezelési tervnél megkerülhetetlenek.

A világsajtó bő egy hete elemzi a Merkron-tervet, és az egyik fontos következtetés – amire például a német Die Zeit szerkesztője, Josef Joffe is jutott –, hogy most bizony Macron nyert. Németország ugyanis hagyományosan inkább a takarékosokhoz húz, semmi eurókötvény, semmi kimentés, Franciaország viszont a déliek szájíze szerint alakítaná jóléti állammá az uniót. A Macron gondolkodását tükröző közös terv ráadásul erőteljes centralizációt hajtana végre, elbillentené az egyensúlyt a tagállamoktól a bizottsághoz. Joffe szerint a terv elemei az európai egyesült államok felé mutatnak. Bizonyos milliárdostól hallottunk mostanában örökjáradék-kötvényekről és szorosabb integrációról is, szóval lehet, hogy megszólalhatnak a fejünkben a vészcsengők – de várjuk meg Von der Leyen bejelentését.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés