Kegyelmet kapott Zambiában egy 15 év börtönre ítélt azonos nemű pár

2020. május 26. 17:41
A pár az 1963 óta május 25-én ünnepelt Afrika napja alkalmából kapott kegyelmet.

Kegyelmet adott Zambiában Edgar Lungu elnök egy azonos nemű párnak, amelyet korábban „természetellenes cselekedetek” miatt 15 évi börtönre ítéltek – olvasható a dél-afrikai ország hivatalos közlönyében.

A pár az 1963 óta május 25-én ünnepelt Afrika napja alkalmából kapott kegyelmet. A 39 éves Japhet Chataba és a 31 éves Steven Samba 2019-es ítélete miatt feszültség alakult ki Zambia és az Egyesült Államok között. Daniel Foote lusakai amerikai nagykövet közölte: „elborzasztotta” a bírósági döntés. Kijelentése nagyon éles visszhangot váltott ki a konzervatív Zambiában. Lungu elnök tudatta, hogy az amerikai nagykövet nemkívánatos személy Zambiában, és az Egyesült Államok visszahívta a diplomatát.

Japhet Chataba és Steven Samba mellett Lungu elnök további 2982 foglyot részesített kegyelemben a közlöny szerint. Zambia a konzervatizmus dél-afrikai erőssége. A törvények nem tiltják kifejezetten az azonos neműek közötti kapcsolatokat, de az alkotmány szerint tilos „minden természetellenes testi kapcsolat”. A 2016-ban újraválasztott Edgar Lungu az elmúlt években többször is felhívta magára a figyelmet a homoszexuálisok elleni kirohanásokkal, annak ellenére, hogy egyes adományozó országok kitartóan szorgalmazzák a toleranciát.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zambia a zambiaiake. ott azt csinalnak amit akarnak, fuggetlen orszag.

azt elhiszem hogy buzi vagy de mi a raknak mennel Zambiaba?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés