Hová mész, Karácsony?

2020. május 26. 9:06

Krausz Tamás
Facebook
Trianonért nem a nagyhatalmak, nem az „idegenek”, nem a kommunisták a felelősek, hanem a magyar uralkodó osztályok.

„Akárcsak elődje, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is az »egész nép«, a »nemzet« képviselőjének tekinti magát, és vadul keresi a módját annak, hogy a nemzeti egység megteremtőjének szerepét eljátszhassa. A nemzeti egység, mint tudjuk, nem más mint az új uralkodó osztályok és politikai képviseleteik tartós kompromisszuma a társadalmi ellentételek, a társadalmi egyenlőtlenségek megoldatlanságának elfedése, »feloldása« érdekében. Karácsony mindenkinek tetszeni akar, csak éppen annak a többségnek nem, amely őt posztjára megválasztotta.

Emlékezetpolitikájában jobboldalibb akar lenni a szélsőjobboldali, neohorthysta Fidesznél? Hasonló fejlemények játszódtak le, játszódnak le Ukrajnában és a balti államokban, Lengyelországban és Csehországban. Legutóbb Prágában is – az ukrán modell alapján – összefogtak a liberálisok a ruszofób nacionalistákkal. Kijevben a liberális elnök és az őt támogatő értelmiség végleg megtért az ukrán tömeggyilkos nácizmus hagyományához: Bandera és Suhevics hivatalosan is nemzeti hősök az új elnök, a humorista Zelenszkij számára is. Prágában is liberálisok döntötték le Auschwitz és Prága felszabadítójának, Konyev marsallnak a szobrát, hogy helyette a Hitler mellé állt náci kollaboráns vlaszovistáknak állítsanak emléktáblát hálából Prága felszabadításáért.

Karácsony legújabb döntése szinte karikaturisztikus, ő rendelte el – a Fideszen is túltéve – hogy a »trianoni gyásznapról« egész Budapest méltó módon megemlékezzen. Miről is? Ahogyan Karácsony és szellemi környezete a Győzelem 75. évfordulóján úgyszólván azonosan ítélte meg a náci és a szövetséges oldal áldozatait, most azt a »bűnt« követi el, persze a nemzeti egység nevében, hogy ismét belelovalja magát és a lakosság erre fogékony részét egy »összmagyar önsajnálatba«, a Fidesz és a Jobbik elődei által már régen megalapozott sérelmi indulatba. Még csak kísérletet sem tett arra, hogy jelezze: Trianonért nem a nagyhatalmak önmagukban, nem az »idegenek«, nem a kommunisták a felelősek, hanem mindenekelőtt a magyar uralkodó osztályok és hatalmi elitjeik – milliók halálát okozó – bűnös háborús politikája.

Az elmúlt 30 év emlékezetpolitikai történetében, azt hiszem, egyetlen progresszív dolog történt, Karácsony elődje, Demszky Gábor kiállt a világhírű marxista filozófus, Lukács György szobrának elbontása ellen, amelyet nem régen, 2017-ben éppen jobbikos kezdeményezésre fideszes támogatással döntöttek le Újlipótvárosban, a Szent István parkban. Karácsony baloldali szavazóit a szobor visszaállításával kompenzálhatta volna, de nem tette. Vannak olyan barátaim, akik még mindig hisznek a karácsonyi csodában.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is az ,egész nép, a nemzet képviselőjének tekinti magát, és vadul keresi a módját annak, hogy a nemzeti egység megteremtőjének szerepét eljátszhassa.

Semmi ilyesmi nem látszik. Képtelen is lenne rá. Egyébként meg úgyis hiteltelen.

Te szegény! De nem taníthatott valami jól, mert nem lettél az elvtársa:-))))

Biztosan. Horger Antal úr sem volt semmi:-))

Csak úgy igaz, hogy az uralkodó osztály is felelős volt. De elsősorban azok történelmi előzmények okozták, amelyek lélekszámban erősen visszavágták a magyar etnikumot ezen a tájon, és az idegenek betelepítéséhez vezettek.
Az uralkodó osztály sem abban vétkes, hogy nem adott több vagy különleges jogokat a nemzetiségeknek, mert a 19. század végén és a 20. század elején kialakult helyzetben, azzal csak lovat adott volna a nemzetiségek alá. A nemzetiségek idegen hatalmak által is erősen bujtogatott értelmisége akkor már iszonyatos propagandába kezdett, amely egyáltalán nem azonos országon belüli több jogot, hanem a mindenáron való elszakadást tűzte ki a célként. Az uralkodó osztálynak azt kellett volna észrevennie, amit sokan még a mai nemzeti érzelmű magyar értelmiségből is sem hajlandók tudomásul venni. Azt, hogy az országnak kurvára nincs szüksége több millió Gavrilo Principre, mert azok kordában tartása kegyetlenül lecsökkenti az ország alkotásra fordítható energiáját. Ezért a nemzetiségeknek meg kellett volna adni az elszakadás lehetőségét, de még akkor, amikor az osztozkodást a magyar állam diktálhatta volna. A Felvidéken a szlovákokkal a határ sokkal északabbra meghúzni, Kárpátalja teljesen megmaradhatott volna, a románok is kaptak volna Erdélyből, de inkább csak falvakat, mert azokban voltak többségben, az összes magyar többségű várost megtartottuk volna a környezetükkel együtt úgy hogy a maradó területek egybefüggők legyenek.

Mi ez? Kilövési engedély?

Egyszeru a valasz.
Ugy szeretnek gyulolni, hogy kozben vezessek is a magyarsagot es annyiszor rontsanak ra a nemzetre, ahanyszor nekik jolesik! Lehetoleg reggel, delben es este.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés