Nézőpont: a magyarok 78 százaléka indokoltnak tartja a veszélyhelyzet bevezetését

2020. május 25. 7:42
Minden diktatúrát kiáltó, s különösen is Soros György, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, magyar baloldali ellenzék elvesztett egy fontos értelmezési csatát, írja az intézet.

A magyarok túlnyomó többsége, 78 százaléka utólag is indokoltnak tartja, hogy az elmúlt bő két hónap koronavírusjárvány-fenyegetésében „rendkívüli jogrendet lehetővé tevő” veszélyhelyzet volt Magyarországon, míg 17 százaléka nem ért vele egyet – közölte a Nézőpont Intézet az MTI-vel legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatása eredményét ismertetve.

A közlemény szerint politikailag ez alighanem fontosabb annál, mit gondolnak a megkérdezettek arról, meg kell-e szüntetni a veszélyhelyzetet. Az intézet hozzátette: még a kormánykritikus szavazók fele (50 százalék) is egyetért abban, hogy ez a kormányzati lépés (a veszélyhelyzet kihirdetése) indokolt volt. „Minden diktatúrát kiáltó, s különösen is Soros György, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, a liberális világsajtó és a magyar baloldali ellenzék ezzel elvesztett egy fontos értelmezési csatát. Sem egykor, sem most, sem utólag nem ért velük egyet a magyar választók túlnyomó többsége a veszélyhelyzet ügyében, hiszen annak bevezetéséről és befejezéséről is konszenzus van a magyar társadalomban” – fogalmaztak a közleményben.

A Nézőpont Intézet megjegyezte: mindezt azért is fontos tudni, mert a megkérdezettek 62 százaléka szerint a koronavírusnak lesz második hulláma is Magyarországon, a kormánykritikusok ebben még biztosabbak is (70 százalék), mint a kormány támogatói (57 százalék). Ha ez valóra válik, a magyar ellenzék – az Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt bocsánatkérés mellett – esélyt kap arra is, hogy tanuljon hibájából és legközelebb ne ellenezze, hanem segítse a védekezéshez szükséges rendkívüli intézkedéseket – tette hozzá. A közlemény szerint a magyarok 78 százaléka utólag is helyesnek tartja, hogy a kormány kezdeményezte márciusban a kornavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását, 66 százalékuk azzal is egyetért, hogy most a kabinet véget szeretne vetni a rendkívüli jogrendnek.

A választópolgároknak az előző heteknél valamivel magasabb aránya, 78 százaléka jelezte, hogy elégedett a magyar kormány koronavírus terjedése elleni lépéseivel (18 százalék nem). „A széles körű elégedettségnek része a rendkívüli jogrendet lehetővé tevő veszélyhelyzet kihirdetése is” – állapította meg az intézet. Mint felidézték, március közepén a magyarok 94 százaléka mondta azt, hogy egyetért a rendkívüli intézkedéssel, és március végén is, a törvényes hosszabbítás időpontjában, még 85 százalékuk támogatta a veszélyhelyzet fenntartását. Ez a támogatottság a múlt héten 40 százalékra csökkent, sőt a magyarok 49 százaléka szerint nincs már szükség a rendkívüli jogrendre. „Ezzel március óta először többségbe kerültek a veszélyhelyzetet ellenzők, anélkül, hogy mindez kormányellenes követeléssé vált volna” – áll a Nézőpont Intézet összegzésében.

Kitértek arra is, hogy a miniszterelnök kezdeményezése után a kormánypárti választók 40 százaléka sem tartja szükségesnek már a veszélyhelyzet fenntartását. Arra a kérdésre, hogy meg kell-e szüntetni a veszélyhelyzetet, a válaszadók 66 százaléka, a kormánypártiak 61 százaléka igennel felelt a  felmérésben.

(MTI)

 

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ballib politika megint szembe ment a saját szavazóival.

Már a HVG is azt írja, hogy az ellenzék remek fegyvert adott saját maga ellen OV kezébe azzal, hogy nem szavazták meg a koronavírus törvényt.
Akkor hétvégén az ellenzék meg megszavazta volna, de aztán meggondolták magukat valamilyen nagy nyomás hatására. Természetesen a komplett ellenzéki média az ellenzéki pártokat erősítette.
Most meg elengedik az ellenzéki pártok kezét és a sikertelenség csak az ellenzéki pártok sara.
Az ellenzéki média a sikertelenség ötven százalékát magára vállalhatná:-))))))

Egyetértünk.
Jó lett volna, ha a járvány elleni védekezésben nemzeti minimum alakul ki az ellenzéki pártokkal együtt.
Az ellenzék kivonta magát a védekezésből és remélem, ennek hosszan tartó hatása lesz számukra.

Nem lett eltúlozva védekezés.
Egy példa: ha védekezés nélkül elszabadul a vírus,nagy pusztítást képes vegezni

Legalább egyszer lenne valami értelmes érved. Felétek az a divat, hogy a szavazó aszerint értelmes, vagy hülye, hogy titeket választ, vagy sem. Tehát megint ott tartunk, hogy liberális szempontból mindent relativizálni kell. Most például azt kell mondani, hogy az emberek nem tudták, mit tartanak jónak. Mert még azt is ti mondjátok meg helyettük.

Mint egykor a bolsevik élcsapat bőrkabátban, fekete autókkal.

A svéd modell embertelen. Nem jó hivatkozás. A pesti úti otthon mutatja, ( direkt nem külföldi példát hozok), ha elszabadul a vírus, mire képes?
Azért, mert itthon nem robbant a vírus, felelőtlenség azt állítani, hogy felesleges volt a védekezés. Pont azért nem robbant, mert jó volt a védekezés.

A svéd gazdaság úgy néz ki, jobban beáll, mint a környező országoké, mert a többiek lassan megnyitják a határaikat, kivéve Svédország felé. A svédek bezárták saját magukat. A környező országok félnek a svédektől és haragszanak rájuk.
Tehát a gazdaságot és az embereket sem sikerült megvédeni.

Szerintem nincs a kettő között. Ha a védekezésből visszaveszel, emberek fertőződnek meg és halnak meg nagyobb számban.
Ott van a román példa: egy hete lazítottak és máris nőtt a fertőzöttek száma. Valszeg korai volt a lazítás.

Ok, jó, hogy elolvastam a másodikat is.
Ő nem érti, hogy nincs olyan, hogy köztes megoldás-akkor a vírus nyer.

Az ellenzék állandóan lopósozik bizonyíték nélkül, ti meg elhiszitek.
Egyébként igen, a politika is hitkérdés. Az egyén neveltetése, beállítottsága, elvei......stb alapján támogat egy bizonyos oldalt.

Magyargyörgy meg épp azt mondta ma Szénásinak a Klubrádióban, hogy a magyarok többsége nem ért egyet.
:DDD

Te és a veled azonosan gondolkodók, akik itt is kommentelnek, az többes szám harmadik személyben, vagy gyűjtőnévként használva TI.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés