Matteo Salvini: Nem bántam meg az olasz határok védelmét

2020. május 25. 22:47
„Olaszország törvényeit, szuverenitását, biztonságát, becsületét és méltóságát védelmeztem, az egész kormány egyetértésével” – hangoztatta Salvini.

Matteo Salvini közösségi oldalán kijelentette, a spanyol nem-kormányzati szervezet (NGO) hajója líbiai és máltai vizeken vette fedélzetére a migránsokat, és a Spanyolország felkínálta biztonságos kikötő ellenére Olaszország felé vette az útját. „Olaszország törvényeit, szuverenitását, biztonságát, becsületét és méltóságát védelmeztem, az egész kormány egyetértésével” – hangoztatta Salvini. Kifejtette, teljesen nyugodtan várja a mentelmi bizottság keddi véleményét, és „mindent ismét ugyanígy tennék, nem személyes érdekből, hanem országom védelmében”.

A Liga vezetője egy későbbi bejegyzésében hozzátette, a két kormányerő, a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) bíróság elé akarja őt állítani: „Ettől még nem változtatom meg nézeteimet, az illegális bevándorlók kikötésének megállítása, az emberkereskedők elleni küzdelem, Olaszország biztonságának, becsületének és méltóságának védelme nem bűncselekmény, hanem kötelesség”. A volt belügyminiszter a római parlament felsőháza mentelmi bizottsága keddi ülése előtt reagált Federico D'Inca, az M5S politikusa szavaira, aki kijelentette, hogy a párt bizottsági tagjai arra szavaznak, hogy Matteo Salvinitől vonják meg mentelmi jogát. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, Mariastella Gelmini hangoztatta, hogy Salvini mentelmének megvonása ellen szavaznak, mivel tavaly nyáron a római kormány „közösen döntött” a hajóról.

Salvini úgy vélte, az Open Arms szándékosan Olaszország felé indult el

Az ügy a Proactiva Open Arms spanyol NGO hajóját érinti, amely fedélzetén 164 migránssal augusztus 2-án kért kikötési engedélyt Olaszországtól. Az akkor belügyminiszter Salvini nem engedélyezte a migránshajó olasz vizekre való belépését és kikötését sem, tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedései értelmében. A hajó tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren. Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását. Ugyanezen a napon a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész adta meg a hajón levők állapotára hivatkozva.

„Olaszország törvényeit, szuverenitását, biztonságát, becsületét és méltóságát védelmeztem, az egész kormány egyetértésével”

Az ügyész ezt követően a migránsok személyi szabadsága korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt eljárást szorgalmazott Matteo Salvinivel ellen, amelyet a hivatalban levő és volt kormánytagok fölött illetékes, úgynevezett miniszteri bíróság is megerősített. Az ügy a mentelmi bizottság elé került. Februárban Matteo Salvini feljegyzéssel reagált hangsúlyozva, hogy a spanyol felségjelzésű civilhajónak Spanyolországtól vagy a közelebbi Máltától kellett volna kikötést kérnie. Salvini úgy vélte, az Open Arms szándékosan Olaszország felé indult el, előre kitervelt támadásként Olaszország és az olaszok ellen. A felsőház mentelmi bizottsága eredetileg februárban tűzte napirendre az ügyet, majd a járványhelyzetben először márciusra tették át, végül mostanra halasztották.

A Gregoretti-ügyben októberben várják Salvinit meghallgatásra

A felsőház mentelmi bizottságának feladata az ügyészi kérelem mérlegelése, valamint a mentelmi jog esetleges megvonásának előterjesztése, melyről a szenátusnak későbbi időpontban szavaznia is kell. A szenátor Matteo Salvini mentelmi jogát egy másik ügyben február 12-án a szenátus megvonta, mivel szintén tavaly nyáron nem engedélyezte a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. Az Open Arms esete annyiban eltérőnek számít, hogy nem olasz hajóról volt szó. A Gregoretti-ügyben októberben várják Salvinit meghallgatásra a szicíliai ügyészségre. Korábban, 2019 márciusában, a Diciotti hajó ügyében nem vonták meg Salvini mentelmi jogát, de akkor az M5S még a Liga kormányszövetségese volt. A 23 fős mentelmi bizottság 11 tagját a kormánypártok adják, tíz tagját az ellenzék, további két tagját független szenátorok.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Open Arms 19 napig vesztegelt a tengeren. Ha a személyzet felvett migránsok érdekeit nézte volna, akkor ennyi idő alatt elérhetett volna egy közelebb lévő máltai, vagy egy távolabbi, felségjelzése alapján hazainak számító spanyol kikötőt.

Ezek alapján nyilvánvaló, hogy az egész az akkori, már érvényben lévő olasz bevándorlási törvényekkel szembemenő provokáció volt. A személyzet maga idézte elő, nyilván idegen megrendelésre, hogy később, az önkényesen választott várakozás miatt vészhelyzetre hivatkozhasson. Az már a személyzet felelőssége, hogy nem a legközelebbi, vagy nem a hazai kikötőbe ment, hanem önkényesen választotta meg úti célját.

Salvini a fennálló törvények alapján rendelkezett, az már más kérdés, hogy ma a migráció nyílt erőltetése miatt már szembe mennek a felelős állami vezetéssel is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés