Terv a kilábalásra: védelem, fejlesztés, tudás

2020. május 24. 14:17

Tóth Bertalan
Népszava
A koronavírus-járvány megmutatta, hogy hatalmas lyukak tátonganak a magyar szociális ellátórendszeren.

„Lassan véget ér a rendkívüli jogrend, a járvány első menete múlóban, ideje hát felmérni a károkat, levonni a tanulságokat, és megtenni a szükséges lépéseket a válságból való kilábalás érdekében. A koronavírus-járvány megmutatta, hogy hatalmas lyukak tátonganak a magyar szociális ellátórendszeren, és ez – érdemi beavatkozás nélkül – szociális katasztrófához vezet. Tíz évnyi Fidesz-uralom után ma közel 500 ezer gyermek éhezik vagy él nyomorban, több százezer nyugdíjas él létminimum alatt és családok százezrei élnek egyik napról a másikra. Eddig is több mint 3 millióan éltek a szegénységi küszöb alatt, az elbocsátások miatt sajnos ez még további százezrekkel növekszik. A kormány gazdasági mentőcsomagja eközben nem nyújt elegendő segítséget a munkahelyek védelméhez, pláne nem újak létrehozásához, valamint a munkájukat már elvesztett tömegek megélhetéséhez. Azonnali védelemre van tehát szükség, amely esélyt ad számukra a túlélésre, esélyt ad a megélhetésre.

A járvány rávilágított, hogy nem kezelhető mostohagyermekként a magyar egészségügy, mert csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, eszközök beszerzéséhez szükséges pénz, és akkor, ha az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló és kompetens kormánytag felel. Ellenkező esetben elkerülhető halálesetek, maradandó egészségkárosodások következhetnek be, ahogyan arra az elmúlt hetekben több ismertté vált, sajnálatos példa is volt.

A koronavírus-járvány tapasztalata az is, hogy akinek jól alkalmazható tudása van, diplomával rendelkezik, az sokkal könnyebben őrzi meg munkahelyét, mint akinek nincs, és az is, hogy könnyebben fog elhelyezkedni. Nyilvánvalóvá vált az, amit sokan képviseltünk, hogy nincs fontosabb, mint az alkalmazható tudás – így tehát erre kell épülnie az oktatáspolitikának, ez Magyarország érdeke. Azt persze nem gondoltam volna, hogy a digitális oktatás magyarországi bevezetését a kormány helyett egy világjárványnak köszönhetjük majd. A járvány arra is felhívta a figyelmet, hogy komolyabb erőfeszítéseket kell tennünk a környezetünk megóvása és fenntarthatósága érdekében. Olyan nagyszabású beruházási programot célszerű ezért indítani, amely egyszerre segíti a környezetvédelmi szempontok érvényesítését, a foglalkoztatás növelését, a kutatást, a fejlesztést, az innovációt és a digitalizációt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak annyit érdemes neki írni, hogy:
3%:-))))))))
Mehet a dk-ba a maradék. Aztán majd kiderül, hogy a szavazóikkal mi lesz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés