A magyar közösségek figyelnek egymásra

2020. május 24. 21:39

Potápi Árpád János
Demokrata
A magyar közösségek mindenütt gyorsan átálltak járványüzemmódra. Interjú.

Szörnyű hírek és borzalmas képek érkeznek az USA-beli járványhelyzetről. Vannak információink arról, miként birkóznak meg a bajokkal az ott élő magyarok?

A koronavírus terjedése sajnos az egész világot érinti. A leginkább fertőzött területek jelenleg éppen az Amerikai Egyesült Államokban vannak. A legsúlyosabb a helyzet a nyugati partszakaszon, kiemelten Kaliforniában, a keleti részen pedig New Yorkban és környékén. Vagyis azokban a városokban, ahol jelentős létszámban élnek magyarok is. Az viszont jó hír, hogy a magyar közösségek mindenütt gyorsan átálltak járványüzemmódra. Pénzt gyűjtenek segélyezésre, maszkokat gyártanak, figyelnek egymásra, különösen az idősebbekre, akiket ugyanúgy segítenek, támogatnak a fiatalok, mint itthon. A közösségi élet áttevődött az online térbe, a március 15-i ünnepségek voltak az utolsók, amelyeken még személyesen is találkozhattak az emberek, de már ezek közül is sok elmaradt. Ennek ellenére azt látjuk, hogy a programok a virtuális térben is ugyanolyan sikerrel és hatékonysággal zajlanak. A magyarok mindenhol odafigyelnek egymásra, online közösségépítő alkalmakat szerveznek, tartják egymásban a lelket. Az idei esztendő a nemzeti összetartozás mellett valóban a nemzeti szolidaritás éve lett.

A Kárpát-medencében hogyan alakultak dolgok?

A Hétfa Kutatóintézet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak megbízásából hetente jelentést készít a közép-európai, azon belül a Kárpát-medencei járványhelyzetről. Az adatokból jól látszik, hogy mindenütt a nagyvárosok és környékük a legfertőzöttebb, valamint ahol nagy az idegenforgalom. A magyarlakta régiók nem ilyenek, így itt kevesebben fertőződtek meg. Romániában komoly gondokat okoznak a nyugati országokból hazatérő vendégmunkások, akik közül sokan már eleve betegen vagy vírushordozóként jöttek vissza.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés