Sokkal jobb is lehetett volna a magyar védekezés

2020. május 22. 9:50

Karácsony Gergely
tldr.444.hu
A védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak köszönhetjük. Interjú.

Kezdjük a koronavírussal és a Pesti úti idősek otthonával. Az ön információi szerint hányan fertőződtek és hányan haltak meg?

A pontos számokat én ugyanúgy az operatív törzs tájékoztatóiból tudom, mint bárki más. Negyvenöt halálesetről és körülbelül háromszáz fertőzésről tudok. Több mint százan viszont felgyógyultak.

Ki a felelős ezekért a fertőzésekért és halálesetekért?

Azt gondolom, hogy a felelősség többféleképpen vethető fel. Az egyik az, hogy ez egy rendszerszintű problémának a megjelenési formája. Nem lehet tíz éven át büntetlenül ilyen mélyen alulfinanszírozni az idősellátást és az egészségügyet. A konkrét felelősség szerintem azé a rossz járványügyi protokollé, amit a kormány kötelezővé tett a védekezés első napjaiban. Írásba adta a kormányhivatal, hogy felesleges a kórházból hazatérő betegeket koronavírusra tesztelni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiszivárgott prezentációjából az látható, hogy az első kórházi fertőzés március 6-án következett be. Mások szerint ő volt az első fertőzött. Amikor mi azt a levelet írtuk, amiben kértük, hogy a kormány tegye kötelezővé a negatív koronavírustesztet az idősotthonokba visszatérők esetében, akik gyakorlatilag napi szinten ingáznak a kórházak és a szociális intézmények között, hiszen a Pesti útra 2008 óta csak beteg, legalább napi négyórás gondozást igénylő időseket lehet felvenni, akkor már több száz koronavírus-fertőzött volt a kórházakban. Magyarán több száz olyan fertőzés volt, amit úgy kaptak el az emberek, hogy bementek a kórházba egy másik betegséggel. És ezeket az adatokat a kormány pontosan tudta.

A Pesti úti intézmény működése pont annyira jó vagy rossz, mint bármelyik magyarországi idősotthoné. Olyan típusú felelősség az intézményvezető vagy a fenntartó kapcsán, amiről a Fidesz propaganadája beszél, biztosan nincs. Bárki bármit mond, minden létező jogszabályt betartva működött az intézmény, és az összes protokollt betartották.

Ha felelőst keresünk, az a kórházak működésével kapcsolatos rossz protokoll, amelynek a rosszaságát az bizonyítja, hogy ezt vissza is vonták. Ugyanakkor azt a tényt is hozzá kell tenni, hogy a WHO adatai szerint Európában minden második haláleset idősotthonban történt, ehhez képest Magyarországon ez a szám alacsonyabb. Az viszont, hogy a kormány megpróbálta eltitkolni a közvélemény elől, hogy Magyarországon a fertőzést a legtöbben kórházakban kapták el, az szerintem világra szóló botrány kellene legyen.

A világon sehol sem sikerült megvédeni az időseket, például Svédországban, ahol a miniszterelnök nyíltan ki is mondta, hogy kudarcot vallottak ebben. Budapest is kudarcot vallott?

Megint az a kérdés, hogy mihez képest. Ha Szlovákiához hasonlítjuk Magyarországot, akkor igen, a szlovák védekezés sokkal hatékonyabb volt. Ha Olaszországhoz hasonlítunk, akkor meg a magyar védekezés volt rendkívül sikeres. Így hát igen, relatíve sikeres volt a magyar védekezés.

Bár én nem vagyok járványügyi szakértő, az utóbbi időben egy kicsit mindenkinek azzá kellett válni. Valószínűleg van valamiféle közép-európai védettség, mert ezekben az országokban, még Németországon belül is a keleti és a nyugati országrész között van egy szignifikáns különbség, amit a BCG-vel biztosan nem lehet magyarázni, viszont az általam ismert összes elemzés arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az országok kisebb megbetegedési arányai miatt lehet valamilyen egészségügyi, oltásügyi magyarázat.

Ami nagyon fontos, hogy sokkal jobb is lehetett volna a magyar védekezés, ha az egészségügyi rendszer nem válik a fertőzés gócpontjává. Ezt meg lehetett volna akadályozni, például intenzív teszteléssel, amit korábban a kormány kifejezetten ellenzett. Amikor én a kormányülésen rákérdeztem, hogy azért nem tesztelnek többet, mert nincs elég reagens, vagy mert nem értenek vele egyet, egyértelműen az utóbbi választ erősítette meg a miniszter.

És még valami: a védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak köszönhetjük, aki irgalmatlanul fegyelmezett volt. Amikor azt mondja nekem a BKK, hogy a tömegközlekedésen a 98 százalék használja a maszkot, miközben nyilvánvaló, hogy valójában nincs szankciója a nem viselésének, akkor le a kalappal a budapestiek előtt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 201 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

KariFeri megérkezett a vacsorára.

A kórházigazgató elmondta, hogy Gergő kiadascsokkento intézkedései miatt volt kevés a személyzet, a tisztítószer........
Ráadásul a dolgozók azt mondják, mivel kevesen voltak, betegen is kellett menniük dolgozni-az egyik dolgozó vitte be a vírust véletlenül. Voltak tünetei, de nem tudta, hogy koronás....ha lett volna orvos, lehet, hogy ő tudta volna.
Gergő! Úgy tűnik, hogy az igazgató nem akarja elvinni egyedül a balhét!!!!!!

Gerike támad, miután elkúrtak mindent.

Elmész a picsába az elvtársaiddal együtt.

A védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak
köszönhetjük ... és a védekezés lehetett volna sokkal jobb is, de
Orbán Viktor nem fogadta meg Karácsony Gergely tanácsait.

Komolyan mondom, ehhez nagyon vastag bőr kellett. Úgy látszik van.

,,Nem lehet tíz éven át büntetlenül ilyen mélyen alulfinanszírozni az idősellátást ,, - mondja Karácsony Gergely.

Az Idősotthonban bentlakók térítési díjat fizetnek, amiért tisztességes gondozást várnának el.
Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Felvételt Előkészítő Csoport(FECS)
Tájékoztató a személyi térítési díj megállapításáról
https://www.pestiut.hu/wp-cont..

Mit kaptak azért?


,,Bodnár Attila beszámolt arról is, hogy száz, véletlenszerűen kiválasztott beteg bevonásával kutatást végeztek a Pesti úti idősotthonból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba érkezők körében. A több hónapos vizsgálat eredményei megdöbbentőek: a száz idős ember közül 97-en kiszáradva vagy mérsékelten kiszáradva érkeztek, 88-an voltak alultápláltak, ebből 27-en csontsoványra fogytak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra volt tapasztalható.

- Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt illeti a felelősség, ugyanis a takarékosság címén leépített dolgozói kollektíva -amely, bár erejéhez mérten igyekezett mindent megtenni - fizikailag képtelen ellátni ennyi idős gondozottat - mondta a főigazgató.,,
Hozzátenném még a rühesedést is és lejárt szavatosságú tisztító szereket.
https://mandiner.hu/cikk/20200..

Bezzeg a több mint 40 fős tanácsadóra a dupla létszámú főpolgármester helyettesre, a vezetői fizetés emelésekre volt pénz.

A Fővárosi Önkormányzat ellen ár régen el kellett volna indítani egészségügyi és gazdasági témában a vizsgálatot a bűnüldöző szerveknek hanyag kezelés miatt. Előttem az is érthetetlen, hogy a hozzátartozók még nem indítottak kártérítési pereket a bíróságon.

Az is érthetetlenen számomra, hogy most nem akad civil jogvédő szervezet, személy aki megvédje Pesti Idősotthon lakóit, hozzátartozóit és pert indítson a fenntartóval szemben.

Hol van ilyenkor Magyar György?

Karácsony Gergely és több, mint negyven tagú szakértő bizottsága úgy látszik nem ismeri az ide vonatkozó törvényeket, holott a Fővárosi Önkormányzat honlapján megtalálhatók.
https://www.pestiut.hu/az-idos..

Itt pedig összegyűjtve a koronavírus járvánnyal kapcsolatos törvények és kormányrendelet jegyzéke
https://net.jogtar.hu/veszelyh..

Az igazgató kerülje az olyan embereket, akiknek esetleg ásó lenne a kezében.

Hát persze, ha nem te vagy a főpolgármester és kerékkötő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés