Nem lett szebb a jövő

2020. május 22. 12:06

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A legjobb az lett volna, ha a Jobbik egyszerűen nem történik meg.

Ahogy belegondolok a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetbe, a „kisgazdásodás” lassan egy tanítható politológiai fogalommá, elméletté válhatna. Emlékezzünk csak a kisgazdák sorsára. Aztán az MDF-ére. A MIÉP-re. Később az SZDSZ-re. Az MSZP-re. Az LMP-re. És most a Jobbikra.

Az aktuális magyar pártpolitika nem tartogat túl sok intellektuális izgalmat az egyszeri elemzőknek és firkászoknak. A NER és politikai rendszerének 11. évében bőségesen nyúlhatunk vissza tízéves, ötéves vagy kétéves írásokhoz, érvekhez és megmondásokhoz, sokszor kopipészttel lehetne újraközölni korábban írt dolgozatokat, legfeljebb neveket kicserélve. És mintha volnának olyanok, akik nagyjából ezt is csinálják.

De azért pár megjegyzést megérdemel a legaktuálisabb forró pite: a Jobbik sorsa. Lassan másfél évtizede az alap tézisem: a kortárs magyar történelem szempontjából

a legjobb az lett volna, ha a Jobbik egyszerűen nem történik meg.

Persze a Jobbik leginkább reakció egy adott fejleményre, a 2002 utáni MSZP-SZDSZ kormányzatok zsákutcás politikáira, a rögtön 2002-től elszúrt kormányzásra, a 2006-ban az őszödi beszéddel berobbant politikai válságra, az ezzel egy időben fokozódó speciális magyar költségvetési és gazdasági krízisre, a devizahitel-válságra, a végeken széteső államrendre, a minderre rátelepülő, minket legyengült állapotban találó 2008-as gazdasági világválságra és folyományaira.

Oh, hirtelen valami másról kezdtem beszélni, ki is volt hazánk válságba süllyedéséért az első számú felelős? Ja, mintha a 2020-as magyar ellenzék vezető alakja lenne az, tudják, akivel a mai Jobbiknak már nem derogál egyezkedni, egyeztetni, koordinálni a politikát, a választási elindulást.

Szóval volt ez a korai Jobbik, ami a 2010 előtti komplex magyar politikai, gazdasági és társadalmi válságra rátelepedve, a társadalmunkat akkor feszítő ellentéteket, konfliktusokat kihasználva,

össznépi sebeinkben vájkálva fokozta a feszültséget, építette saját népszerűségét.

A válságjelenségek orvoslása helyett azok fokozásán dolgozó, szélsőséges politikáival a társadalmat megosztó és az ország rossz hírét keltő Vona Gábor és akkori társainak is felelőssége az, hogy 2010-re milyen állapotba süllyedt hazánk.

Az elmúlt tíz évet nem kell átismételnünk: a Jobbik-lemez A-oldala félidőben átváltott a B-oldalra; csettintésre, bemondásra egykori cigányozók és zsidózók váltak volna a polgári politizálás letéteményeseivé. A mutatvány nem sikerült: a lendület ugyan kitartott még 2018-ban a Jobbik számára, de a választási győzelemre esély se mutatkozott. 

A politikai és ideológi űrbe kormányzott Jobbik éléről lemondott Vona – hogy aztán tétova töprengőként, társadalmi békeharcosként, álnaiv videóbloggerként térjen vissza a nyilvánosságba; bár nem úgy tűnik, mint aki tényleg tudja, mit akar mindettől.

És nem tudja ma már a Jobbik se: Jakab Péter személyében egy ötcsillagos hordószónokot választott vezetőjének a párt. Az önbizalom megvan, sőt, túlteng; a svungjának van sportértéke a mai ellenzék tötyörésző politikustársadalmában;

de a határozottság mögött gyakorlatilag nincs tartalom.

A miskolci politikus szoftverében és szókészletében nem sok mindent kellene cserélni ahhoz, hogy igény szerint akár a Gyurcsány-párt ökle vagy legalább is listára felkerülő társutasa legyen belőle. (Ha csak nem pontosan az a célja.)

Végül is, mindegy is – az is, hogy a Jobbik máma nem hasad tovább, avagy mégis. Padlón van a Jobbik, padlón az LMP, teljesen lényegtelen a Párbeszéd mint párt, az MSZP régóta tetszhalott. A Momentum a maga kicsinységében intaktnak tűnik, de egyrészt parlamenten kívüli párt, másrészt pedig az első komoly helyzetnél a náluk egy vagy két nemzedékkel idősebb, sokat próbált balos-liberális politikusi garnitúra úgy fogja őket átvágni a palánkon, hogy inkább nem is merünk majd odanézni. Egy legény van talpon azon a vidéken, egyre inkább a vezető ellenzéki erőként pozicionálva a pártját, a szarból hozva vissza saját politikai túlélését: Gyurcsány Ferenc.

Jakabék nem rejtik véka alá, hogy az ellenzéki összefogás vagy legalábbis együttműködés, koordináció része most és a jövőben is a Jobbik. Az hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén egy DK-t és MSZP-t is magába foglaló koalíció tagja lenne a Jobbik, vagy úgymond kívülről támogatna egy ilyen kormányt, tökéletesen egyre megy – az az egy pedig – kétség ne essék – a Gyurcsány-féle hálózat hatalomba való visszatérésének segítése. A Jobbik és néhány egyéb, társutas hasznos idióta által.

Nem lett szebb a jövő.

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobbik egykor:
- Cigánybűnözés, Magyar Gárda, zsidó képviselők listázása, EU zászló égetése, a XX. századi politika meghaladásának igénye.

Jobbik ma:
- Gyöngyöspatai romák támogatása, a börtönviszonyok javításának követelése, filoszemitizmus, EU konformitás, Gyurcsánnyal egy platformon való szereplés.

Tetszett az intellektuális izgalom hiánya:-)
A jobbik pont, mint a momentum látszólag a ballib ellen jött létre.
A jobbik tovább és jobban titkolta, a momentum hamar osszegyurcsanyozta magát.
Már a fogantatásuk hazugságra épült.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. május 22. 13:43

Pontosítsunk: Az összes '88, '89 után alakult, parlamenti helyeket elfoglaló pártra semmi szükség nem volt.

A félreértéseket elkerülendő: politikai pártokra természetesen szükség van, de nincs szükség szervezett rablóbandákra, akik tehetségtelen, tolvaj csőcselékként zabrálnak.
Ezek a mostaniak meg ráadásként Kína valagából nézik a III. világháborút és olyan sötétek, hogy semmit nem értenek belőle.

Volt egyszer egy Jobbik Magyarország.

A saját ellenségük ölébe tértek vissza.

Szia!
Úgy legyen:-)

Már vártam ezt az "érvet". Gondolom, ez legitimálja is a Jobbik sajátos ontogenezisét. A Fidesszel éppen az a baja a tisztelt "európai demokratáknak", hogy nem engedett abból az alapelvből, hogy az egykori egypártrendszer utódpártjaival nem óhajt együttműködni. Az SZDSZ óhajtót, szalonképes is minden "mértékadó" véleményformáló szemében.

Gyurcsány Ferencnek nemzetközi papírja van arról, hogy a legrosszabb vezetők között a helye.

A 25 legrosszabb közül Gyurcsány Ferenc társasága
16. Sukarno Indonézia
17. Mobutu Ongó
18. Gyurcsány Ferenc
19. Khomeini Irán
20. Mahendra Nepál
21. Keita
22. Mao Ce-tung
Mao társaságában tűnt fel Gyurcsány
https://index.hu/gazdasag/2017..

Válaszok:
pollip | 2020. május 22. 14:23

Ha a neveket behelyettesítjük magyarországi viszonylatra, akkor Jákob személyesíti meg Mao Ce-tungot.

Persze, hogy nem lett szebb és nem lett jobb, persze, hogy jobb lett volna, ha a Jobbik jelenség nem történik meg. De miért?

Lépjünk egy kicsit még visszább. A Jobbik ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelyik a rendszerváltozás előtt született, de a rendszerváltozás után vált felnőtté. Mégpedig olyan családokban, amelyek a változás vesztesei voltak. A szüleik elvesztették a munkájukat, éveken keresztül tengődtek, szűkölködtek, belebuktak a kényszervállalkozásaikba, belebetegedtek a stresszbe és a kiúttalanságba, becsapták őket vagy becsapottnak érezték magukat.

Ezt a keserűséget, frusztrációt hordozták magukban, ebből kerestek kiutat ezek a fiatalok. Természetesen nem a demokrácia lett az ideáljuk, nem Nyugat-Európa lett a példaképük, mint a rendszerváltozás nemzedékeinek, hiszen ez okozta a káoszt, a családjaik kizsákmányolását, tönkretételét, hanem a közösségi mítoszok, a rend, a fegyelem, az erő és a bűnösök megbüntetése. És ahogy ez szokott lenni, a frusztrált, keserű, indulatos fiatalok fogékonnyá váltak a bűnbakelméletekre, mindenekelőtt a keresztény Európa örök bűnbakjáról a zsidóról szóló mítoszokra. S mivel ezek a frusztrált vidéki fiúk a másik vesztes réteg, a cigányság gyerekeivel való viaskodásban nőttek fel, kézenfekvő, hogy a másik bűnbak a lumpen cigány roncstársadalom lett számukra.

Persze, hogy jobb lett volna, ha a rendszerváltozás úgy meg végbe, hogy nem hoz magával tömeges frusztrációt. Persze, hogy frusztrált, erőszakkultuszos nemzedék nem hoz létre szebb jövőt, persze, hogy csak a társadalom frusztrált részét képes megszólítani. Azt viszont igen. Nem véletlen, hogy máig ők a legnagyobb támogatottságú ellenzéki erő, noha a szellemi és politikai teljesítményük ma már nulla. A frusztrált emberek azonban máig ott vannak minden településen, főleg vidéken, főleg falvakban. És nem véletlen, hogy az egykor - a mára elfáradt és megöregedett - MSZP-be kapaszkodók, a Kádár-rendszert idealizáló frusztráltak gond nélkül megtalálták a helyüket a fiatalabb, agilisabb Jobbik mögött.

Az egykori dühös jobbikos ifjak pedig ma már inkább csak 'éhesek'. Győzni szeretnének, karriert csinálni bármi áron. Megértették, kiknek a támogatásával lettek kétszer-háromszor akkorák, mint az indulásukkor, megértették, hogy a szociktól átállt emberek a rendszerváltó politikusokat gyűlölik legjobban, elsősorban Orbánt, aki először mondta ki, hogy a ruszkik menjenek haza, s aki ellen harminc éve uszítja őket a sajtójuk. Így ért össze a társadalmi frusztráció.

'Kisgazdásodás'? Igen, felszínesen nézve az. Akár 'szocdemesedés' is lehetne, de ott gyorsan lezajlott ugyanaz a folyamat, és mentek a kukába. Mert jóval kevesebb maradt a rendszerváltozásig az egykori szocdemekből. És nem nőtt ki közülük egy olyan demagóg, mint Torgyán. A kisgazda frusztráció, azonban más, mint a jobbikos. A kisgazdák a többször megvert magyar parasztság maradékai voltak a rendszerváltozáskor. Nem volt köztük rend- és erőszakkultusz. 'Bűnbak' (a kommunisták) természetesen volt. De nem kitalált, mint a 'zsidók', hanem nagyon is valóságos. A 'kisgazdák' csak győzni szerettek volna végre és bárkit követtek, aki el tudta hitetni velük, hogy győzni fognak. Na, Torgyán el tudta. Aztán végleg elfogytak, elmentek szegények ...

Tudod ezek a csinkik nálad sokkal bonyolultabban gondolkodnak.

Ők, de ezek országok. Városok között hol tanyázik Gergő?
Gyurcsányi tanítványa (Gergő) csak rosszabb lehet, mint a mester:-))))

Tálaló:-)
Nekünk is állandóan hiányérzetünk van a normális szociáldemokratákbol

Hiába mantrázzátok, attól még nem lesz igaz! Sólyom köztársasági elnökké választása óta hisztek magatokban, hogy a valóság ellenére meg tudjátok csinálni!
A fidesz ma az ország egyetlen kormányzóképes pártja.

Igen,ő tudja, Meg mi is. Csak ti nem tudjátok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés