Anyák prés alatt, avagy jelentés a lakásajtók mögül

2020. május 22. 16:35

Király Nóra
Ficsak blog
Két hónapja mackónadrágban és tini korunkból velünk maradt, kinyúlt pólókban éljük mindennapjainkat.

„És ez megy reggeltől estig: tanító nénik vagyunk, tanárok, óvónénik, szakácsnők, takarítónők, kertészek, szociális munkások, idősgondozók, edzők, pszichológusok és még hosszan sorolhatnánk. És közben home office-ban dolgozni is kéne. Erre leginkább fektetés után (21.00) és álomba zuhanás között jut idő. Még esetleg napközben egy-egy konferencia beszélgetést, meetinget le tudunk bonyolítani, miközben fél szemmel az ajtót nézzük, nehogy berongyoljon valamelyik gyerek vagy épp valami fennforgás történjen, miközben stratégiai kérdésekről tárgyalunk egy tucat fontos emberrel. Mikrofon kikapcs és az ujj, biztos, ami biztos fixen rajta tartva a kamera kikapcs gombon is, nehogy későn kapcsoljunk. Ismerős?

Hajnalban aztán hullafáradtan, de elégedetten dőlünk be az ágyba: ezt a napot is kipipáltuk jelentősebb káresemény nélkül.

Annyira vártam/vártuk, hogy talán júniusban lesz egy hónap szusszanásnyi időnk, amikor kifújjuk magunkat, tudunk normálisan dolgozni, kicsit összekapjuk magunkat és kinyitjuk a lakás ránk zárt ajtaját. Így nekimenni a 2,5 hónapos nyári szünetnek sok anyukának hatalmas félelem. Öt hónap segítség nélkül a gyerekekkel – minden pozitívumával és hullámvölgyével együtt – anyát próbáló feladat. Ráadásul sokan el sem tudják képzelni, hogyan oldják meg a nyarat. Sok munkahelyen kötelezően ki kellett venni az egész éves szabadságot, miközben nyaralni sem nagyon lehet menni. Sőt inkább spórolni kellene, hiszen ki tudja lesz-e következő hulláma a vírusnak. A nagyszülőknél nyaraltatás most kizárva, táborok lesznek ugyan, de azért attól is van egy pici félelem bennünk.

Milyen jó lenne egy kis szusszanás a nyár elején, hogy összeszedettebben, pihentebben kezdhessünk neki a nyárnak és ki tudja még minek…..

De persze anyukának lenni így is a legszebb dolog és ez az időszak biztos, hogy minden kihívása mellett egy soha vissza nem térő, nagy családi csapatépítés is egyben. Mindenesetre, mi anyukák, legyünk nyugodtan büszkék magunkra, mert nagy teljesítmény az, amit mi most elvégzünk. Akinek már nagyok a gyerekei vagy nincs gyereke, ezt talán el sem tudja képzelni.

Mert könnyű kijelenteni, hogy mostantól kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba: be lehet járni a munkahelyekre, ki lehet ülni egy kávézó teraszára nyugodtan beszélgetni valakivel. Van akiknek eljött ez az idő, nekünk anyukáknak azonban erre még egy darabig biztos várnunk kell…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki kellene találni egy magyar, de inkább legyen kárpát-medencei sajátos "közbenső"-t: legyen az napi 1 óra időtartam, amikor mindenkinek jár a magány. Legyen egy jel, a család veszi az adást és nem háborgat... Első hallásra abszurdnak tűnik, pedig nem az.

Nem azt mondta, hogy nincs egy rendes ruhája.

Király Nórának 5 gyereke van. Úgyhogy be lehet fogni.

Bocsi, de a farmer kimondottan kényelmetlen otthoni viseletre. Király Nóra, jó nő naci nadrágban is, de nem erről van szó. Hanem arról, hogy akár két gyerek mellett is kifárad az anyuka, mert nem lehetett levinni a gyerekeket, velük kellett tanulni nem is akárhogyan. Online oktatás nagyon megterhelő, ha a tanár mindent belead és nem csak megjelöli az oldalszámot.
Az online tanulás nagyon fárasztó. A gyerekeknek segíteni az online tanulásban egy szülőnek, fárasztó és leterhelő.
Próbálja ki, aki nem hiszi.
Aztán ott van még a szülő saját munkája, plusz ebédfőzés ....
Mindezt 5 gyerek mellett összehozni. A legkisebb 5 éves a legnagyobb 13 éves.
Csináljátok utána.

Úgy látom hogy a többségnek a mackó nadrág beakadt és nem olvasta tovább, ha pedig igen, fogalma sincs, hogy milyen terhet jelentett ez egy édesanyának, még akkor is, ha szuper férje van.

Nézd már meg, hogy ki ez a Király Nóra, utána mondjad azt, hogy "nyivákol".
Csak szólok, hogy minden gyerekes családot megvisel ez a helyzet.
Elfelejted, hogy most a szülők otthonról dolgoznak.
Vagy mindkettő, vagy felváltva.
Játszóterek lezárva. Fogalmad sincs, hogy miről beszélsz.

Például pizsibe is maradhatna.
Az -tök jó. :)))

'6. perctől láthatod, milyen keményen sportol az 5 gyerek mellett, de az egészet érdemes megnézni. Nem egy picsogó nőről van szó.

https://www.youtube.com/watch?..

Most is nyafogsz! :)))

Hány gyerekkel vagy otthon bezárva?

Király Nóra öt gyermek édesanyja. Több, mint tíz éve Sasad-Gazdagrét-Madárhegy önkormányzati képviselőjeként, három éve pedig Újbuda alpolgármestereként dolgozik.

Sok kihívás vár rá, hiszen a kerület közbiztonsága és az egészségügy tartozik a felügyelete alá. Véleménye szerint „egyik terület sem lehet soha elég tökéletes, de minden erőmmel azon vagyok, hogy a lehető legtöbbet kihozzam a lehetőségekből a rendelkezésemre álló anyagi és humán erőforrások segítségével”.
Ezen kívül két egyesület – a Fiatal Családosok Klubja és a NőiSzem – alapítójaként a családok és a nők aktuális problémáira keresi a választ kollégával és több civil szervezettel együtt. Sok fontos projekten dolgoznak: többek között Jótékonysági Adventi Vásárt szerveztek, amelynek bevételével a daganatos gyermekek gyógyulását segítették; az iskolabüfék kínálatának egészségesebbé tétele mellett szólaltak fel, „Jegyescsomaggal” segítik a házasság előtt álló fiatalokat, nagyszabású konferencián hangsúlyozták a nők társadalmi szerepvállalásának fontosságát, de az idősek szerepét is hangsúlyozzák. Emellett több határon túli konferenciákon is kerestük a választ arra, hogyan tudja az édesanya minél könnyebben összeegyeztetni a családot és a munkát.

Élete fontos része a sport. Meggyőződése, hogy nemcsak az egészséges élet elengedhetetlen része, de figyelemre, fegyelemre nevel és megsokszorozza az energiáinkat is.
Szerencsésnek érzi magát, hiszen a férje is bőven kiveszi a részét a gyermeknevelésből és a házimunkából, emellett nagyon sok segítséget kap szüleitől, testvéreitől.

Most már találkozhattok, nem? Kettő, három? Hány szép unokád van?

Király Nóra nem "nyíg". Több, vagy inkább némi empátiát a nők felé! Elmondta a problémákat és mi meghallgatjuk és akinek vannak gyerekei, pláne nagycsaládos, az jól tudja, hogy miről beszél.

Kiadott egy könyvet, amiben 90 férfi mondja el a nőkről Női lélek-férfi szemmel 90 férfi megható üzenete a nőknek.

Választ kapsz arra is, hogy hol van a férje.
Öt gyermeke és férje, mindennap főtt házikosztot kap.
Sportol is hetente ötször.

http://www.kiralynora.hu/2018/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés