Romániában elszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások

2020. május 21. 17:21
A romániai Elie Wiesel Intézet megállapította, hogy a koronavírus-járvány közepette olyan cikkek jelentek meg, amelyek szerint az egészségügy válsághelyzete mögött a zsidók állnak.

A romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet jelentése szerint a koronavírus-járvány alatt elszaporodtak az interneten az antiszemita és kisebbségellenes megnyilvánulások – olvasható az intézmény csütörtöki közleményében.

A román állam által alapított intézmény számba vette a 2019 január és 2020 április között tapasztalt antiszemita megnyilvánulásokat, amelyek sértik a holokauszt áldozatainak emlékét. A jelentés készítői aggodalommal állapították meg, hogy a román nyelvű internetes oldalakon, főleg a közösségi oldalalakon elszaporodtak a zsidóellenes megnyilvánulások, a gyűlöletbeszéd, amely valóságos „gyűlölködő közösségeket” hoz létre a virtuális világban.

Hozzátették, hogy ezek diskurzusa általában valamennyi kisebbségi közösség ellen irányul, de főként a nemzeti és a szexuális kisebbségek ellen.

Megállapították, hogy a koronavírus-járvány közepette olyan cikkek jelentek meg, amelyek szerint az egészségügy válsághelyzete mögött a zsidók és Izrael állam áll. „A zsidók elfogadottsága a román társadalomban nagyobb, mint a magyaroké vagy a romáké, de a jelentés is alátámasztja, hogy a társadalom bizonyos rétegeiben latens antiszemitizmus figyelhető meg” – állapítja meg a jelentés.

Úgy vélik, hogy a zsidó emlékművek és jelképek elleni támadások ritkák, de az ahogyan a hatóságok lefolytatják a vizsgálatokat, nem járul hozzá a zsidó közösség biztonságérzetéhez, hiszen sokszor természeti okokat állapítanak meg, vagy kiskorú elkövetőket azonosítanak, akik nem vonhatók felelősségre.

(MTI)

Nyitóképünkön egy ultraortodox zsidó esküvő látható, ahol a szatmári és a vizsnyici rabbik gyermekei házasodtak össze. A kép forrása: MTI.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mint jászvásár, a jászoké volt. Amikor az oláhok még vlachok voltak Albánia felé.

Na ugye, hogy eszre sem vetted, hogy megvaltozott a vilag?
Nem baj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés