„Ez nem önkényuralom!” – Gulyás-Schiffer vita a Mandiner hetilapban

2020. május 21. 7:55

Írta: Szalai Laura
Hogy áll a polgári Magyarország, az alkotmányos demokrácia ügye, milyen a politikai kormányzás Fidesz módra – és pontosan mi a Nemzeti Együttműködés Rendszere? E heti lapszámunkban vitainterjút olvashatnak Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel és Schiffer Andrással, az LMP volt társelnökével.

„Ha a rendszerváltoztatás óta eltelt harminc évet nézzük, akkor kijelenthetjük: a 2011–2012-től mostanáig, a koronavírus-válságig tartó időszak minden objektív mutató szerint az ország legsikeresebb szűk évtizede volt” – hangsúlyozza Gulyás Gergely, aki szerint a 2010 előtti időszakkal ellentétben most országépítő kormányzás zajlik. 

Bár Schiffer András elismeri, hogy a 2010-es választás idején több szempontból fordulópont előtt állt az ország, a hetvenes-nyolcvanas évekből itt maradt érdekkijáró, a demokratikus legitimációtól elválasztott kormányzati praxisára szerinte Orbán Viktor rendkívül brutális választ adott.  „Tíz éve abszolutizálja a pillanatnyi többség uralmát, miközben véget vetett annak, hogy a miniszterelnök személyétől független, adott esetben külföldi lobbicsoportok rángassák a politikai kormányzást” – hívja fel a figyelmet. 

Annak kapcsán, hogy sokak szerint a Fidesz egyik legnagyobb gyengesége az őszinte és nyílt belső kritika hiánya, a miniszter leszögezi: a pártban mindig sokan voltak és ma is sokan vannak, akik a legélesebb kritikát is megengedik maguknak. Úgy véli, hogy a parlamenti viták kiüresedéséről az ellenzék tehet, hiszen „ma már azért is hálásak lehetünk, ha az ellenzék egyszerűen csak becsületsértő módon gyalázza a demokratikusan választott közjogi méltóságokat az Országgyűlésben, és nem fizikai értelemben veri szét a parlamenti ülést”. 

„Való igaz, hogy az utóbbi években sok esetben már csak arra történik kísérlet, hogy miként lehet élőzni egy-egy politikusi kiro- hanást a Facebookon. Ugyanakkor az, hogy milyen a parlamenti viták színvonala, mindig a hatalmon lévő felelőssége – ez így volt 2010 előtt is” – mutat rá az LMP volt politikusa.

Az interjúban szó esik a kormány kommunikációjáról is, amivel kapcsolatban Gulyás elismeri: a közéleti diskurzus színvonala kétségtelenül hanyatlott, de szerinte az intellektuálisan értékelhető megszólalásokat a politikai szereplők közül a kormánypártok oldalán lehet leginkább találni. 

„Az, hogy ilyen színvonalú és összetételű ellenzék van ma Magyarországon, jelentős mértékben a lebutított, ostoba és rendkívül agresszív kormányzati propaganda termése” – mondja Schiffer, aki szerint az ellenzékkel az alapvető probléma, hogy az MSZP és az SZDSZ utódpártjai semmilyen módon nem reflektálnak a 2002 és 2010 közötti katasztrófakormányzásra. 

A felek kitérnek az Állami Számvevőszékre és az ügyészségre is, utóbbi kapcsán Schiffer András szerint arra lenne szükség, hogy a szervezet kerüljön a kormány alá, így a választók a kabinet büntetőpolitikájáról is véleményt mondanának a fülkében.

„Ha a politikai realitást zárójelbe tesszük, akkor felettébb vitára alkalmasnak tartom ezt a véleményt. A valóság viszont az, ha most az ügyészséget a kormány alá rendelnénk, némi iróniával az ENSZ Biztonsági Tanácsát hívnák össze” –  hangsúlyozza Gulyás Gergely.

Magyarország uniós megítélése kapcsán a kancelláriaminiszter kifejti: a kritikák és a brüsszeli elit magyarellenessége abból adódik, hogy Európában van egy uralkodó eszmeáramlat, amely 21. századi intoleráns liberalizmusként írható le. „Az már csak a Jóisten humorérzékét dicséri, hogy az alternatíva, amelyért küzdünk, az EU alapító atyáinak gondolati világával egyező kereszténydemokrata politikai alapállás” – hívja fel a figyelmet.

Az LMP volt társelnöke szerint jogos kritika bőven megfogalmazható, a Sargentini-jelentés nem tartozik ebbe a tartományba. Úgy látja, a jogállamiságinak tűnő vita mélyén súlyosabb dolog húzódik, nevezetesen, hogy valójában „Európa közepén uniós csatlakozás címén gyakorlatilag új gyarmatosítás zajlott, ennek isszuk a levét”. 

Az interjúból kiderül az is, hogy Gulyás Gergely a gazdaságpolitikai, a családpolitikai és a nemzetpolitikai eredményeket tartja az elmúlt tíz év legnagyobb sikerének. Schiffer András szerint bár utóbbiban történtek fontos lépések, és a közbiztonság is érezhetően javult, de a gazdasági eredmények felszínesek. „Nem az a probléma, hogy a közszolgáltatásokból, a média- és bankszektorból jelentős mértékben kiszorították a külföldi tulajdont. De tartom: a globális nagytőkének nem az értékteremtésre képtelen hűbéri rendszer, hanem az erősödő helyi gazdaság, szövetkezetek és a kreatív kistulajdonosi réteg lehet az alternatívája”.

A teljes vitainterjút a Mandiner hetilap most megjelent új lapszámában olvashatják!

Összesen 294 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Az, hogy ilyen színvonalú és összetételű ellenzék van ma Magyarországon, jelentős mértékben a lebutított, ostoba és rendkívül agresszív kormányzati propaganda termése” – mondja Schiffer, aki szerint az ellenzékkel az alapvető probléma, hogy az MSZP és az SZDSZ utódpártjai semmilyen módon nem reflektálnak a 2002 és 2010 közötti katasztrófakormányzásra.


Nekem is ellentmondásos. -)))Ezek szerint a kormány tehet arról, hogy ilyen lebutított, ostoba és agresszív az ellenzék:-)))

A megfejtés az, hogy amíg a FIDESZ agresszív kismalac módjára viselkedik a közéletben, és konkrét egzisztenciális bosszúval fenyegeti azokat, akik ellene próbálnak politizálni, addig ilyen alakok fogják vállalni a dolgot.

Szia!
Mostanában Schiffer egy kicsit ide, egy kicsit oda is veszél. Azóta figyelhető meg, amióta volt kettő egyértelmű megnyilvánulása.
Mostantól nem olvasom, mert érdektelen a számomra.

Ha rákattintasz a névre, jön az összes hozzászólás. De lehet, hogy a bogarászás közben olvasgattál:-)))

Nekem a nap híre a tranzitzóna bezárása és a dk költségvetési támogatásának felfüggesztése.

Akkor ma már nem vezetsz:-)
Amortizálódik a ballib:Gurmai nagy futása, Arató elszólása......
Még csak csütörtök van:-)))

Nekem jár a Mandiner hetilap. Elolvastam a teljes riportot. Nagy vonalakban a szemlézett rész kimeríti az teljes riportot.
SA hozza a szokásost, az ügyvédi ravaszkodó stílust. Ha el is ismerem valamit pozitívumként, azonnal 2-3-3-4 negatívumot konstruál mellé. Eljátssza mintha centrumpárti lenne, ugyanakkor erősen hajlik a baloldal felé. SA szerintem harmadosztályú politikus, melyet az 1988-1989-től kezdődött politikai tevékenysége is alátámaszt., melyeknek bukás lett a vége.
Gazdasági tekintetben pedig ugyanazt a panelt alkalmazza amit Ángyán József és Róna Péter.

,,Éppen az irritál itt többeket, hogy oly logikusak a következtetéseim és jócskán konzekvensek a nézeteim is.,,

Nem vagy te egy kicsit beképzelt?

Neked nem konzisztens világképed van, hanem álomképed. Néhány abszurd ötlettel fűszerezve.
Vitatkozni pedig nincs értelme veled, mert különböző megfogalmazásban ugyanazt hajtogatod. Az ilyen pedig nem vita, hanem demagógia.

A városban, ahol élek, eléggé közismert. Nem veszélytelen a munkahelyedre vagy a vállalkozásodra, a helyi fideszesekkel vitába szállni.

Ez a "vörös farok" és a magam részéről sohasem kedveltem Schiffert (sem).

Már hogyan tehetne az ellenzék trágár, eszelős gyűlölet cunamijáról a szerencsétlen, kintről-bentről folyamatosan rugdosott kormánypárt? Adja át a hatalmat, amit szabad választáson elnyert? Hagyja az ellenzéket, a hazug, V. hadoszlop ellenzéket kormányozni?

Vajon a csodás demokrata Gyurcsány kormány hány Fideszes előterjesztést fogadott el 2002 és 2010 között? Pedig Gyurcsányéknak NEM volt még kétharmaduk sem.

Hát, nem egészen ezt mondtam. Én ugyanis hajlamos vagyok elismerni a FIDESZ valódi eredményeit mondjuk a megelőző évtizeddel összevetve. De pl. azt sem bánom, hogy élek, meg a szüleim is élnek, mert jól kezeltük a járványt. De ettől még eléggé egzisztencia-veszélyes dolog egy fideszes útjába állni. Csak a hülyék vállalják, akikkel most tele a parlament. De ez így nincs jól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés