Alkotmánybíróságig ment az UTE címerügyben

2020. május 21. 8:58
A legmagasabb bírósági fórumhoz fordult az Újpesti Torna Egylet a futballklub arculati elemeinek, jellemző színeinek, címerének megváltoztatása miatt – írja a Magyar Nemzet.

A lap ismerteti: az 1885-ben létrehozott és több szakosztályt működtető újpesti egyesület kft.-ként működő futballcsapatának címerét a 2014-ben belépő új többségi tulajdonos az ügyvezető döntése nyomán 2017-ben megváltoztatta. Az arculati elemekről azonban a taggyűlés hivatott dönteni, csak százszázalékos szavazataránnyal, a kisebbségi tulajdonos UTE-val egyetértésben – a külföldi befektető ezzel a feltétellel vásárolhatta be magát 97 százalék erejéig a férfi felnőtt futballcsapatba. Az ügyvezető intézkedését követően az új címer díszítette már a focisták mezeit is.

Az azóta lezajlott különféle perek végeredményben az UTE vereségével zárultak, hiszen a Fővárosi Ítélőtáblával szemben a Kúria végül úgy döntött, hogy a személyiségi jog alapján nem lehet jóvátenni a címer megváltoztatását mint szerződésszegő magatartást. A Kúria döntése után az UTE panaszt tett az Alkotmánybíróságon (AB), azt kérve, hogy végezzék el az ügy alkotmányos felülvizsgálatát, és az alaptörvény több pontjának megsértése miatt semmisítsék meg a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét az azt megerősítő kúriai határozattal együtt. A futballcsapat ezzel visszakaphatná a régi címerét, amely nemcsak az UTE, hanem az egész városrész számára fontos szimbólum. A szokásos határidőket figyelembe véve az ügy várhatóan hamarosan az AB plénuma elé kerül – írta a Magyar Nemzet.

(MTI)

 

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem az esztétikáról szól. Az UTE és az UFC annyira elvált egymástól, hogy mind gazdaságilag mint jogilag két külön cég külön utánpótlással. Ha az UFC az UTÉ-től járékost akar felhozni, akkor ugyanúgy fizetnie kell, mintha, mondjuk a Fraditól venne játékost. Ehhez képest a címerhasználati jogok az UTÉ-t illetik. Ezt az abszurd helyzetet kezelte az új címer, az hogy ez béna vagy sem, másodlagos kérdés. Amúgy a belga tulaj helyében én a régi Dimanó stílusú "Dózsa" címert reaktiválnám,amennyiben jogilag ez lehetséges. A focicsapat legszebb napjait ebben a korszakában élte.

Egyetlen megoldás létezik, javaslom, tudassátok Pintér Sándorral:
a BM vásárolja vissza az Újpest FC-t a mostani tulajdonostól.
Hozza létre az UTE-ért Alapítványt.
Ezután adja vissza a klubot az alapítványnak.
Az UTE-futball az alapítványon keresztül Bayern-felügyelőbizottság mintájára működjön, emberileg a legkiválóbb egykori Újpest-, Dózsa-játékosok felügyeletével, akiknek hozzájárulásával hoz döntéseket a klub ügyvezető, esetleg vezérigazgatója.
És a Dózsa nevet be kell olvasztani az UTE-címerbe.
Egy Európa-hírű klub nem engedheti meg magának, hogy megtagadja történetének egyik nagy korszakát.
Hajrá, Lilák!
Ez röviden annyit jelent: az Újpest-, a Dózsa-identitás elengedhetetlen jellemzője: a villámgyors támadójáték.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában