Bizonyíték a jogállam működésére

2020. május 20. 10:58

Ibolya Tibor
Pesti Srácok
Megszüntették az eljárást a Momentum gyulai tagja ellen. Interjú.

„Az ügyészség döntése nem más, mint bizonyíték a jogállam működésére – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak a fővárosi főügyész azzal összefüggésben, hogy az ügyészség a gyanúsítottaknak adott igazat azokban a média által felkapott esetekben, amikor a rendőrség rémhírterjesztés gyanújával előállított egy-egy embert Szerencsen és Gyulán. Utóbbi a Momentum tagja, így a gyanúsítás után az ellenzék – meg sem várva az ügyészségi felülvizsgálatot – azonnal diktatúrát kiáltott. Az ügy még a német parlamentig is eljutott, pedig Ibolya Tibor szerint az a jogállamiságot bizonyítja, ha az állam egyik szerve esetleg hibásan dönt, akkor egy másik, ellenőrzésre hívatott szerve azt helyrehozza. A főügyész portálunknak elmondta azt is, hogy szerinte indokoltak voltak a veszélyhelyzetben kihirdetett büntetőjogi intézkedések, hiszen például a rémhírterjesztés igenis akadályozhatja az állam védekezését a világjárvánnyal szemben.

Mivel a rémhírterjesztés szabályozásának koronavírus-járvány miatti szigorítása hetek óta lázban tartja a közvéleményt, érdekelne főügyész úr véleménye is a témát illetően. Egyetért a szigorítással?

A vírus miatti veszélyhelyzetben kihirdetett büntetőjogi intézkedések véleményem szerint indokoltak voltak, gondolok itt akár a BTK szigorítására, akár az eljárási törvény „járvány kompatibilissé” tételére. Rendkívüli helyzetek, rendkívüli  intézkedéseket indokolnak, erre számos történelmi példát felhozhatunk, gondoljunk pl. a második világháborús Londonra, amikor az angolok a jövő nemzedékek érdekében sokezernyi gyereket szakítottak el a családjuktól és telepítettek ki vidékre a bombázások elől. A példa persze túlzó, de nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány is be fog kerülni a XXI. század történelmébe. Az államoknak krízis helyzetekben védekeznie kell, ennek természetesen része az egyébként ultima ratio büntetőjog is. A rémhírterjesztés pedig igenis akadályozhatja az eredményes védekezést, akár fegyveres konfliktusról, akár világjárványról van szó.

Arról mi a véleménye, hogy a szigorításból politikai ügy lett Magyarországon? Gondolok itt arra, hogy két vidéki településen a rendőrség Facebook-bejegyzések miatt előállított, majd meggyanúsított két személyt. Egyikük a Momentum gyulai tagja volt, aminek következtében még külföldön, a német parlamentben is téma volt a magyar szabályozás. Igaz, az ügyészség mindkét esetben az érintettnek adott igazat, sőt, a gyulai ügyben a rendőrség a nyomozást is megszüntette.

Ahogy a normál időkben, úgy a veszélyhelyzet idején közölt gyanúsításról is kiderülhet utóbb, hogy az nem volt mindenben megalapozott, de Libero pelenkában nem lehet sem nyomozni, sem ügyészséget vezetni. Politikai természetű kérdésekre nem tudok válaszolni, egyet azonban látni kell; az ügyészség döntése nem más, mint a bizonyíték a jogállam működésére. Ugyanis így működik a jogállam; ha az állam egyik szerve esetleg hibásan dönt – ami előfordul – akkor egy másik, ellenőrzésre hívatott szerve vagy a bíróság ezt a döntést helyrehozhatja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így igaz, bármit is hazudik a ballib.
Belebuktak a járványba, a koronavírus törvénybe.
Az új támadási felület a rendőrállam és a gazdaság helyreállítása.
Mindenben ellendrukkerek, akkor is, ha rengeteg embernek rossz lenne.

Volt már olyan időszak, amikor azt hittem, elérték a mélypontot, de találtak utat még lefelé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés