A Fauda és a palesztin káosz

2020. május 20. 7:49

Pelle János
Neokohn
Az arabok és zsidók viszonya olyan bonyolult, amelyhez hasonlót még soha nem produkált a történelem.

„Napjainkra egyértelművé vált, hogy a palesztinokkal való politikai tárgyalások sehova sem vezetnek, és az Európai Unió, mely kitartóan szorgalmazza a »tárgyalásos megállapodást«, sőt, ennek elmaradása esetén tagállamainak egy része »szankciókat helyez« kilátásba, több kárt okoz az arabok és zsidók együttélésének, mint amennyi hasznot hajt.

Koronavírus-járvány idején, különösen, ha az ember visszavonult a Pilis hegyei közé, esténként nemigen tehet mást, minthogy tévét néz. De a közszolgálati és kereskedelmi televíziók nem ígérnek semmi jót, és még annál is kevesebbet adnak. Más lehetőség híján előfizettem a Netflixre, és egyhuzamban végignéztem egy fantasztikusan izgalmas izraeli sorozat harmadik évadát, tizenkét egyórás filmet. Hallottam már róla, olvastam a Neokohnon is Amichay Mihály Éva Fauda, avagy gyomorszájon vág a valóság című cikkét, mégis felkavart ez rendkívül izgalmas, vég nélküli történet, mely a mai izraeli-arab viszonyról szól, és a harmadik sorozata elkalauzolja a nézőt a mai Ciszjordániába és a Gázai övezetbe is.

Szerzői, Lior Raz és Avi Issacharoff különleges, terroristaellenes izraeli alakulatnál szolgáltak. Tökéletesen beszélnek arabul, és mélyen ismerik a közeget, melyet bemutatnak. Saját élményeiket használták fel a környező arab országokban is népszerű, arabul, héberül, és néhol angolul beszélő filmsorozatban, melyet Izraelben televíziós akadémiai díjakkal is elismertek. Cselekménye röviden úgy foglalható össze, hogy az Izraeli Védelmi Erők különleges alakulata, a Mista’arvim egység állandó harcban áll a Hamász terroristáival. Az izraeliek vezetője, a sorozat főhőse Doron Kavillio, aki vakmerően beépül a terroristák családi, baráti közegébe. Közben állandóan tartja a kapcsolatot a központtal, ahol Gabi Ayub kapitány és társai, férfiak és nők különböző technikai eszközökkel (mobiltelefonok lehallgatásával, a drónokról közvetített felvételekkel) követik az eseményeket, és készen állnak a beavatkozásra. A sorozat első és második évadában Doron ellenfele Taufiq Hammed terroristavezér volt, akit Abu Ahmadnak is neveznek. Beceneve: Párduc, és arról nevezetes, hogy az elmúlt két évtizedben már 116 izraelit ölt meg az akciói során.

A sorozat címe arab szó, Fauda, ami magyarul káoszt jelent. Találóan foglalja össze azt az áttekinthetetlenül zavaros helyzetet, melyben a Jordán és a Földközi tenger között élő arabok, akiknek egy része magát palesztinnek nevezi, az 1920-as évek óta élnek.

Az arabok és zsidók viszonya olyan bonyolult, amelyhez hasonlót még soha nem produkált a történelem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az arabok és zsidók viszonya olyan bonyolult, amelyhez hasonlót még soha nem produkált a történelem."
Süt belőle az egocentrikusság és arrogancia Mitől lenne bonyolultabb, mint bármilyen rasszista utálat 2 nép között? Sima állati ösztönkésztetés ideológiai mázzal leöntve.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a palesztinok sem őslakosok ott. Kb. 100 éve vették fel a latin eredetű nevet (a rómaiak hívták Palesztinának azt a provinciát) az ott élő vándorló, nomád arabok. Addig nekik semmiféle nemzeti identitásuk nem volt, ahogy a többi arabnak sincs valójában ilyen ma sem, inkább csak törzsi, vallási.
A mai Izrael földjére meg nagyon sok népcsoport igényt tarthatna. Talán a kánaiták leszármazottjai leginkább.

- Mit adtak nekünk a rómaiak?
- Közbiztonságot! - Egy ilyen helyen...
:-DDDDDDDDD

Askenázi nagyon kevés van köztük. Az egy zárt népcsoport komoly genetikai terheltséggel. Sokkal több a galíciai, kazár.

Téged a muszlimok illetve pallywwood fizet, milyen kiirtásról beszélsz? először olvass, tanulj aztán szóljál hozzá te nagyon buta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés