Izraeli kutatók manipulálták a tehenek mikrobiomját, ezzel megakadályozható lehet a metánkibocsátás

2020. május 15. 15:26
A szakemberek szerint a mikrobiom szabályozásával megakadályozható lenne, hogy a tehenek metánt, vagyis a globális felmelegedésért felelős egyik legfőbb üvegházhatású gázt bocsássanak ki.

A világon elsőként sikerült manipulálniuk tehenek szervezetében élő mikrobák rendszerét az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak.

A szakemberek szerint a mikrobiom szabályozásával megakadályozható lenne, hogy a tehenek metánt, vagyis a globális felmelegedésért felelős egyik legfőbb üvegházhatású gázt bocsássanak ki. A mikrobiom a szervezetben élő, elképzelhetetlen mennyiségű mikroorganizmusok összessége, amely dinamikus kölcsönhatásban van a gazdaszervezettel.

A mikrobákkal már rögtön születéskor találkozik a szervezet, és megkezdődik az egyedi mikrobiom kialakulása. A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány készítői három éven át végeztek vizsgálatokat 50 tehén bevonásával, amelyeket két csoportra osztottak. Az egyik csoportban csak természetes úton, a másikban kizárólag császármetszéssel születtek a borjak.

A kutatók megfigyelték, hogy már ez az apró különbség is elegendő volt ahhoz, hogy a két csoport borjainak mikrobiomja eltérően fejlődjön. Az eredmények lehetővé tették a szakemberek számára egy olyan algoritmus kidolgozását, amely a mikrobiom aktuális összetétele alapján képes megjósolni annak további fejlődését. A szakemberek szerint ennek az új ismeretnek a birtokában módosítani tudják a tehenek mikrobiomjának összetételét, hogy csökkentsék az állatok környezetre gyakorolt negatív hatását, a metánkibocsátást.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

....já, já, bárányfelhők, bocifelhők... nyári zápor, jégeső, stb.... erősebb esernyők, meg ablaktörlők kellenek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés