A varsói főpolgármester lehet Duda kihívója a lengyel elnökválasztáson

2020. május 15. 17:30
Az ellenzéki Polgári Koalíció eddigi jelöltje pénteken visszalépett. Valószínűleg június végén kerülhet sor a koronavírus miatt elhalasztott elnökválasztásra.

Rafal Trzaskowski varsói főpolgármestert indítja a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) az elhalasztott lengyel elnökválasztáson, miután az eddigi jelölt, Malgorzata Kidawa-Blonska a választási kampány hajrájában, pénteken visszalépett.

Nehéz döntés volt

Trzaskowski a KO vezető politikusainak részvételével a szejmben tartott sajtókonferenciáján hangsúlyozta: szilárd, demokratikus, a jogállamiságon alapuló, erős önkormányzatokkal rendelkező Lengyelországért fog küzdeni, és egyúttal tömeges választási részvételre biztatta a lengyeleket. A KO vezető pártja, a Polgári Platform (PO) választmánya több mint hat órát tartó értekezés után döntött Trzaskowski jelöltéséről.

A volt EP-képviselőnek és volt külügyminiszter-helyettesnek most össze kell gyűjtenie a regisztráláshoz szükséges 100 ezer támogató aláírást.

A lengyel alsóházban kedden jóváhagyott, jelenleg szenátusi megvitatásra váró törvénymódosítás szerint az eredetileg május 10-re kiírt, a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya nyomán elhalasztott elnökválasztás előtt a korábban bejegyzett jelöltségek érvényben maradnak, de regisztrálhatnak új jelöltek is. A Trzaskowski jelöléséről szóló döntés előtt Kidawa-Blonska péntek reggeli sajtóértekezletén bejelentette: nem indul a választáson. Hivatkozva jelenlegi alacsony támogatottságára kijelentette: nem akarja, hogy „nehézségei” a PO egészét terheljék.

Június végén lehet választani

Kidawa-Blonska aláhúzta: bízik tömörülése győzelmében. Úgy látta: népszerűségvesztését az okozta, hogy a választók nem tudták, indul-e a választáson, vagy sem. Kidawa-Blonska ugyanis a járvány kitörését követően a szavazás bojkottjára hívott fel: úgy ítélte meg, hogy a választás közegészségügyi szempontból veszélyes lesz, és nem tekinthető demokratikusnak. A bojkottfelhívás – amelyhez más ellenzéki jelöltek nem csatlakoztak – Kidawa-Blonska szerint mindazonáltal nem volt értelmetlen, hozzájárult a szavazás elhalasztásához. „Most esély van egy szabad és demokratikus választásra” – jelentette ki.

A tervek szerint a választás új időpontját az alsóházi elnök a legközelebbi napokban hirdeti meg, a szavazást az ezt követő 60 napon belül kell megrendezni. A legvalószínűbb dátumnak a megfigyelők június 28-át tartják. A választók hagyományos és levélszavazás formájában is voksolhatnak. Az elnökválasztás fő esélyesének jelenleg a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda számít. Megfigyelők Trzaskowski jelölésétől a Polgári Koalíció kampányának „bekeményítését” várják, és a főpolgármester eddigi politikája alapján úgy értelmezik ezt a lépést, hogy az a liberális és a baloldali irányultságú választók megnyerésére tett kísérlet.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés