A „jöttment” német alkotmánybíróság történelmi döntéséről

2020. május 14. 7:27

Krisztina Koenen
Neokohn
2012 óta többen folyamodtak az alkotmánybírósághoz az állampapírok felvásárlása miatt.

„Május 5-én történelmi jelentőségű döntést hozott a német alkotmánybíróság. Először történt meg, hogy egy alkotmánybíróság az Európai Központi Bank politikáját nagy részben alkotmányellenesnek nyilvánította. Az időközben több mint két billiónyi eurót kitevő államkölcsön-felvásárlási program jelenlegi formájában a német alkotmánnyal nem egyeztethető össze, szögezték le ítéletükben a bírák.

A jogvita középpontjában az EKB un. Public Purchasing Programmja (PSPP) áll, mellyel az EKB 2015 óta főleg a mélyen eladósodott dél-európai országok állampapírjait, vagyis adósságait vásárolja fel. Egyedül ebben az évben 11 ezer milliárd euró értékben akar az EKB államadósságokat felvásárolni. Az állampapírok felvásárlása már 2012-ben megkezdődött, válaszként a 2010-ben Görögországban kirobbant pénzügyi válságra.

Annak idején egyetlen nemzeti bankelnök mondott a programnak ellent: Jens Weidmann, a Német Nemzeti Bank elnöke. De miután annak ellenére, hogy Németország tartja a bank tőkéjének egynegyedét, a bank elnökségében ugyanúgy csak egy szavazata van, mint mondjuk Máltának vagy Ciprusnak, Weidmann az illegális államfinanszírozás ellen tehetetlen volt.

2012 óta többen folyamodtak az alkotmánybírósághoz az állampapírok felvásárlása miatt, mivel az nyilvánvalóan megszegi a Maastrichti Szerződés »no bailout« kikötését. Többek között ez az EKB-akció váltotta ki az Alternative für Deutschland (AfD) jobboldali párt létrejöttét is 2013-ban.

Most, nyolc évvel később 7:1 szavazattal végre kimondta bíróság: a felvásárlási program jelenlegi formájában ellentmond a német alaptörvénynek, a Grundgesetznek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés