Betiltanák a műanyag poharakat és a fültisztító pálcákat Magyarországon

2020. május 13. 21:58
Újabb egyszer használatos műanyagok betiltását javasolja az ITM.

Január elsejétől betiltaná Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlésnek szerdán benyújtott törvénytervezet szerint – közölte Boros Anita szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára emlékeztetett: a korábban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyageszközök forgalomba hozatalának betiltását.

A most beterjesztett javaslat szerint a magyar kormány január elsejétől, az uniós előírásnál korábban tiltaná be az egyszer használatos műanyageszközök (például fültisztító pálcika, szívószál, műanyag tányér és evőeszközök), továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát.

Emellett az EU-nál szigorúbb szabályokat vezet be,

hiszen a könnyű és nagyon könnyű műanyag hordtasakok és az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is betiltják 2021. január 1-től – tette hozzá.

A betiltott termékek gyártóinak alternatív termékek gyártását javasolják, amihez innovatív megoldásokra is szükség van – mondta az államtitkár, megjegyezve: 2020-tól évente 5 milliárd forintot biztosítana a kormány a tiltással érintett termékeket gyártó cégek technológiaváltására, a helyettesítő termékek gyártóinak kapacitásbővítésére, új gyártósorok beszerzésére.

Boros Anita kifejtette, hogy az uniós szintű szabályok Európa tengereiben és tengerpartjain tíz leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termék forgalomba hozatalára, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre terjednek ki. A tengerparti, óceáni hulladék 85 százaléka műanyag, ezek az egyszer használatos termékek együtt az összes tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki. Emellett számos egyéb műanyagtermék vonatkozásában kell bevezetni korlátozó intézkedéseket a tagállamoknak, így például csökkenteniük kell majd a műanyagból készült élelmiszertároló edények és poharak használatát. A gyártók hozzá fognak járulni a hulladékgazdálkodás és – eltávolítás, valamint az egyszer használatos műanyag termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez – tette hozzá.

A tagállamoknak 2025-re kell gondoskodniuk arról, hogy az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékát begyűjtsék, például visszaváltási rendszerek révén. Bizonyos termékeket világos és szabványos címkével kell ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, illetve, hogy annak milyen káros hatása van a környezetre, mennyi műanyagot tartalmaz – sorolta az államtitkár az előírásokat.

(MTI)

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lavórt és a kerti medencét nem dobod el egy használat után. Legalábbis mi nem szoktuk.

Ez nagyrészt igaz. A PET hulladékból ugyan lehet újra palackot készíteni, de a moltömeg csökkenés miatt inkább szálakat gyártanak. Azokból meg base-ball sapkát, meg egyéb textiliákat. Talán valaki emlékszik a Terylene márkanévre, nos az a polietilén-tereftalát. Azért szorította ki sok helyről az üveget, mert kb. fele annyi energia kell a palack előállításához, mint az üveghez. Ráadásul sokkal könnyebb is, ami a szállításnál nem mindegy. Nyomás alatti termékeknél- pl. Cola- meg nem hajlamos "robbanni", mint az üveg, ütésre, csak kihasad.

A PE ( polietilén) ma is a legnagyobb mennyiségben (százmillió tonnás nagyságrendben) gyártott műanyag. Zacskóktól (LDPE) kezdve, kemény tárgyakig ( HDPE) sok minden gyártható belőle. A CO2-t viszont nem tartja meg, átereszti, így pl. Colás palacknak alkalmatlan. Ráadásul opálos, ami szűkíti a felhasználási területeit, kozmetikumoknál viszont gyakran használják. ( Van egy testvére is a PP.) A PET speciális tulajdonsága az, hogy megtartja a széndioxidot és víztiszta. A lebontásról annyit, hogy amíg a plexi (PMMA) könnyen lebontható monomerre, addig a PET vagy a PE, PP nem. ( Nincsen kvaterner szénatomjuk a főláncban.)

Gonosz kérdés. Az üveghutákat ( kemencék) mivel fűtik?

Ez egy katalitikus hidrolizis, ami elég régóta ismert a PET-nél. Az a hátránya, hogy inkább csak a gyártó cégeknél végezhető el, amelyből nálunk egy sincs. Egyéb baj az, hogy ritkán megy le a monomerekig, gyakran megáll az oligomereknél, más kérdés az, hogy ezeket is lehet használni. ( nemcsak vízzel, hanem alkoholokkal is megy a reakció.) Nálunk inkább az futhat, hogy a palackokat aprítják, intenzíven mossák, majd regranulálják, és ezt a szabványos anyagot árulják, amiből pl. szálakat gyártanak.

Írtam, hogy a reakció megy alkohollal is (etilén-glikol) a katalizátor meg a lug, ugyanis ez egy aromás poliészter ( PET ).

https://tdk.bme.hu/VBK/Downloa..

Itt van az egész egy kicsit részletesebben, a Tanszéken csinálták egy TDK dolgozat keretében.

Sorry, de egy észter hidrolizisnél mindig kell katalizátor, általában sav vagy lug.

Most látom a válasz másik részét. Úgy emlékszem, hogy a németeknél és a belaruszoknál van alapanyag gyár (PET granulátum). Mindkettő túl távoli a szállításhoz, egyszerübb a mechanikai újrafeldolgozás ( előkészítés (cimke, kupak eltávolítása)+apritás+aglomerálás+mosás +szűrés/szárítás+ regranulálás).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés