Rémhírterjesztéssel gyanúsították, de az ügyészség nem talált bűncselekményt

2020. május 13. 12:08
Egy 64 éves férfit vitt el a rendőrség egy Facebook-bejegyzése miatt. Egy napra rá az ügyészség megállapította, hogy nem valósított meg bűncselekményt.

A Police.hu hétfőn közölte„Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben. A gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. április 28-án tett közzé egy bejegyzést. A posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a  koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A szerencsi rendőrök a nyomozás során azonosították az elkövetőt, akit 2020. május 12-én reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki.”

A férfi a 444-nek utána azt nyilatkozta: „Reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, kérdezték, én írtam-e ezt a dolgozatot. Semmit nem tagadtam, vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés.” A lap szerint a férfi úgy érzi, a rendőrök korrektül bántak vele, és neki úgy tűnt, hogy se a rendőrök, se az ügyészek nem tudták, hogyan kellene értelmezni esetében a rémhírterjesztést. A

Az ügyészség kedden közölte álláspontját. Eszerint „a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz.” 

Továbbá azt írták: „A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 .napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására”.

Hozzátették: „Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon”.

Összesen 178 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát az attól függ.
Lehet, hogy halál.
A statuáláson van a lényeg.

Nem hinném.
Inkább vérdíjat kap a besúgásért.
Ez most egy ilyen világ, mert a birkák többen vannak, mint az emberek.

Duplapluszjó nemhasérzed a fidesz-újbeszélt!

Nagy Bandó jut eszembe erről:
Adott neki egy könyvet a doki a nemi betegségekről.
-Olvassa, de ne terjessze!

Jogos az észrevétel és a háborgás részedről.

Az illető nick a "párszáz birkának" kifejezésével sértő módon kicsi számot adott a birkákra.

A hazug tróger libsi gecinek nyilván újdonság, hogy előszedték a hazugságai miatt, amit megpróbált terjeszteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés