Vészhelyzeti igazságszolgáltatásnak nevezte tettét egy mecsetben lövöldöző norvég férfi

2020. május 7. 16:58
A vádhatóság szerint Philip Manshaus célja az volt, hogy „megöljön annyi muszlimot, amennyit csak lehetséges”.

Vészhelyzeti igazságszolgáltatásnak” nevezte tettét a tavalyi oslói mecsetbeli lövöldözéssel vádolt férfi tárgyalásának első napján, csütörtökön, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tudott nagyobb kárt okozni.

Philip Manshaus, aki ellen a kínai származású, örökbefogadott mostohahúgának meggyilkolása gyanújával is eljárás indult, a bíróságon tagadta az ellene felhozott vádakat. A norvég hírügynökség arról számolt be, hogy a 22 éves férfi elismerte az ügyészség által bemutatott tényeket, bűnösségét ugyanakkor tagadta, mondván, ellenzi a nyugati országokon kívülről érkezők bevándorlását. Ezt azzal magyarázta, hogy a „fehér faj kisebbségbe fog szorulni a saját hazájában”.

A vádhatóság szerint Manshaus előbb meggyilkolta négy évvel fiatalabb mostohahúgát, majd vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve egy közeli mecsethez hajtott, a norvég főváros Baerum nevű negyedében lévő Al-Noor Iszlám Központba, és lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült. Kiemelték: a célja az volt, hogy „megöljön annyi muszlimot, amennyit csak lehetséges”. A tárgyalás során mintegy harminc tanút fognak meghallgatni, köztük a vádlott apját.

Amennyiben bűnösnek találja a törvényszék, Manshausra akár 21 év szabadságvesztést is kiszabhatnak, az országban ez a maximálisan kiszabható büntetés. A média szerint Manshaust több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta, például a tavalyi új-zélandi terrortámadás, amelyben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi Christchurch két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt. A PST norvég titkosszolgálat azt közölte, hogy a férfi már egy évvel korábban a látókörükbe került, azért nem intézkedtek, mivel nem volt információjuk „konkrét merénylettervekről”.

(MTI)

Nyitóképünkön Philip Manshaus látható ügyvédje társaságában. A kép forrása: MTI

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már Breivik sem a régi... Ekkora iszlámellenes elszántsággal és rákészüléssel megsebesített egy darab muszlimot és kivégezte kínai mostohatestvérét. Hát ez kurva szerény teljesítmény Philip!

Ja, hasonlít a Patásra, csak ennek vörös a haj és nincs pocakja.
Te végtelen barom tilikov, te...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés