Iszunk mi eleget?

II. évfolyam 19. szám | Élet - Utolsó Figyelmeztetés
2020. május 7.

Névai Gábor
Régi idők polgári napirendjének szerves része volt a pohár vörösbor, ahogy a munkásnak is a sör. Van értelme ma a zéró toleranciának?

„Iszol te eleget?” – hangzik a sokunk által jól ismert régi poén, és most, az egyre nehezedő, járványos időkben lassan új értelmet nyerhet a kérdés. Persze a vírust nem gyógyítja az alkohol, ám hogy egy – és nem több – felesnek felnőttek esetében kifejezett fertőtlenítő és akár a megelőzést pár cseppel segítő hatása van, az aligha kérdéses. Ennek mentén talán eljött az ideje annak, hogy az amúgy is tabutörésekre berendezkedett korszellemben felülvizsgáljuk a napközbeni alkoholfogyasztás huszadik század végi, nem kevéssé képmutató tilalmát, amely afféle kilencvenes évekbeli örökségként, multis aranyszabályként rögzült sokáig megcsontosodott hétköznapjainkba. Ha már szinte minden megváltozik, és az elmúlt harminc évtől most végképp búcsút veszünk, miért kellene ezzel kivételezni?

Javaslatom: bizonyos mennyiségben bizonyos munkatípusok esetében engedélyezett lehetne két cent pálinka, egy pohár sör vagy bor, délután ír kávé. Mindez persze csak lehetőség lenne, nem irányelv vagy előírás. A klímaváltozásra reagálva már felmerült a szieszta hazai bevezetésének gondolata, és joggal: a hónapokig tartó 33-37 fokban éppúgy természetes lehetne egy egyórás „csendes pihenő”, mint a száz éve nem látott világjárvány idején egy kisüsti. Nem attól csökken a termelékenység. „Piál a Föld, piál ma minden” – énekelte Hofi harmincöt éve. Sajnos ez nem változott, mármint a zéró tolerancia ellenére a vedelés mennyisége. Célszerű lenne az energiát az – amúgy jó hagyományokkal is bíró – alkoholkultúra fejlesztésére fordítani, hogy a mennyiség minőségbe csapjon át.

Aki szétcsúszik a kétdekással, mert munka helyett fogyasztja, az proli, nem igazi melós

A Mandiner-elődlap Utolsó Figyelmeztetés (UFi) szerzőinek rovata.

Címlapkép: Fortepan / Adományozó: Magyar Bálint

 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés