Káosz a Józsefvárosban: Pikó András első fél éve

2020. május 7.
Nem épp a baloldal szociális érzékenységét hirdető imázst erősítik Pikó András józsefvárosi polgármester és a mögötte álló baloldali koalíció eddigi lépései, de még a választási ígéretek sem tükröződnek bennük.

Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

November óta Pikó András, a 168 Óra és a Klubrádió volt újságírója Józsefváros polgármestere, akit a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Magyar Szolidaritás Mozgalom támogat a képviselő-testületben. Pikó 
270 szavazattal győzte le ellenfelét, vagyis nem lehet mondani, hogy nagy többséggel.

Érdemes feleleveníteni a kerületvezető programjának főbb pontjait. Őszi ígéretei szerint az addigi dupláját költi majd köztisztaságra, és háromszáz új utcai szemetest helyez el; növeli a bérlakások számát; akadálymentesít; csökkenti az autóforgalmat; növeli a köz kivilágítás által lefedett területet; visszaszorítja a családon belüli erőszakot; népegészségügyi és a droghasználatot csökkentő projektet hirdet. Pikó ezenkívül ígért ösztöndíjprogramokat, több pedagógust a hátrányos helyzetű diákok számára, illetve – ahogy a Mérce fogalmazott – egy új szociális modell bevezetését, „amely tartalmazna lakhatási támogatást, gyógyszertámogatást, tanácsadó szolgálatot a munkakeresés megsegítésére, illetve oktatási támogatást is, amely az óvodába, iskolába járás költségeihez járulna hozzá”. A politikus nagyobb átláthatóságról is beszélt, a helyi vállalkozók támogatásáról és arról, hogy propaganda helyett a valódi tájékoztatást fogja szolgálni.

Fotó: Ficsor Márton

Ígéretmentes büdzsé

Az idei költségvetést a polgármester 2020. február 15-én, a törvényileg lehetséges utolsó időpontban terjesztette a képviselő-testület elé a szokásos december helyett; a vitáját pedig Szarvas Koppány Bendegúz momentumos képviselő javaslatára éjfélre tolták azzal a megjegyzéssel, hogy a fideszesek olyankor együttműködőbbek. Ahhoz képest, hogy mennyi ideig készült, gyakorlatilag az előző évi, még a fideszes Sára Botond nevéhez köthető büdzsé minimálisan módosított változata volt, amelyben ugyanazokhoz a sorokhoz írtak más összegeket, és nem sok nyoma volt benne Pikó András ígéreteinek. A költségvetés egyébként annak az Atkári Jánosnak a munkája, aki a Demszky-éra felében főpolgármester-helyettes volt.

A Fidesz-frakció harmincnyolc módosító indítványt nyújtott be, ebből harmincegy Pikó András saját programjának része volt, ez Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a polgármesteri program időarányos egyötödét jelentette. A Pikó-programból átemelt indítványokat a baloldali többség leszavazta, mondván, nincs rájuk fedezet. Vörös Tamásék számítása szerint ez igaz is: a Pikó-féle ígérethalmaz megvalósítása minimum 30 milliárd forintot igényelne, teljes költsége üzemeltetéssel együtt elérhetné akár az 50-60 milliárd forintot is, mindezt egy olyan, Kocsis Máténak és Sára Botondnak köszönhetően adósság nélküli kerületben, ahol a költségvetés teljes összege 23 milliárd forint. Ebből a harmincegy javaslat által lefedett egyötödnyi ígéretcsomag minimum 6 millliárd forintot vitt volna el. Pikóék mindezt azzal indokolták, hogy „működési költségvetésről” van szó a fideszes városvezetés szerintük pazarló gazdálkozása miatt.

Fotó: Ficsor Márton

Szociális érzékenység baloldali módra

Talán ez lehet az oka annak, hogy a magát szociálisan fokozottan érzékenynek tartó városvezetés számos szociális szolgáltatást csökkentett vagy törölt el. Január elsején megszüntette volna a más kerületekből idejáró diákok önkormányzatilag fizetett iskolabuszát, ám a tiltakozások hatására visszakozott az önkormányzat. 

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés