Alapjogokért Központ: Ha csillapodik a járvány, ismét megindulnak a migránsok

2020. május 5. 21:19
Amint a koronavírus-járvány enged a „szorításából” Európában, az illegális migrációs nyomás újraéled – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője kedden.

A műsorban elhangzott, hogy márciusban 43 százalékkal kevesebb menedékkérelmet adtak be Európában, mint egy évvel korábban, amit a koronavírus-járvánnyal magyaráznak. Horváth József erre reagálva elmondta, az embercsempész-hálózatok tudomásul vették, hogy a legtöbb európai ország lezárta határait, ezért a tevékenységüket döntően felfüggesztették. Ugyanakkor a tengeri útvonalakat továbbra is használják, sőt már teherhajókon is megpróbálják Európába juttatni a migránsokat – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a probléma „hibernálódott”, de nem oldódott meg, így a migrációs nyomás a következő hónapokban újra erősödhet – közölte. Kitért arra is, hogy a számítások szerint Görögországban mintegy százezer illegális bevándorló lehet, és a balkáni útvonalon is körülbelül annyian lehetnek. Tehát mintegy kétszázezer migráns vár most is arra, hogy bejuthasson az Európai Unióba – összegzett a szakértő.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hallgass csak bele drágabolgárúr műsorába. Rettegés az egész.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés