Kövér László: Porlik a demokráciába vetett közbizalom

2020. május 3. 8:41
Napról napra porlik, amortizálódik a demokrácia intézményrendszerébe vetett közbizalom a világban – jelentette ki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban az Országgyűlés elnöke.

Kövér László szerint ennek az a legfőbb oka, hogy „próbálják nagyon sokfajta eszközzel, nagyon sokan aláásni azt, amit közösségi, nemzeti közbizalomnak nevezhetünk”, a közösség ügyeivel szemben pedig mára a versenyelv mindent maga alá gyűrt.

A politikában is egyfajta totális verseny, polgárháború kezd kibontakozni Amerikától Nyugat-Európán át egészen Közép-Európáig, mindenhol, ahol demokráciáról egyáltalán beszélni lehet, meg érdemes; a szembenálló felek nem válogatnak az eszközökben – fogalmazott, megjegyezve, különösen érvényes ez egymás lejáratására.

Megemlítette: ennek az a nem célzott következménye, hogy ha „a két oldal egyenlő erővel kiabálja a másikra, hogy gazemberek és tolvajok, anyagyilkosok vagytok, akkor előbb-utóbb a köz maga is így tekint a saját választott képviselőire, és nem is nagyon vár el tőlük sokkal többet” ennél.

Ez viszont teljesen tönkreteszi a demokratikus intézményrendszert; ennek a határán vagyunk – tette hozzá Kövér László, aki ezért óvatosságot javasol mindenkinek, megjegyezve, hogy ez nem csupán a választott képviselők, hanem az általuk működtetett intézmények renoméjára is kihat.

Szerinte ez valóban elég könnyen elvezet az anarchiához, hiszen hogyha nincs tisztelet, akkor nincs tekintély, ha nincs tekintély, akkor nincs engedelmesség, az alkotmányban rögzített intézményeknek pedig kellene, hogy legyen objektív tekintélyük, függetlenül attól, ki irányítja azokat.

Úgy fogalmazott:

egyre kevesebb az esély arra, hogy normális viszonyok uralkodjanak a magyar parlamentben vagy „általában véve az úgynevezett demokratikus politikában”.

A mostani magyar országgyűlési viták vagy éppen a közéleti viták stílusa sokkal brutálisabb, rosszabb, elviselhetetlenebb, mint amilyen volt akár 2002-ig. „Mi mentünk lefelé”, s közben a világ „gyorsabb üzemben zárkózott le hozzánk” – jelentette ki Kövér László.  

A házelnök, a Fidesz választmányi elnöke kitért arra: a fideszesek egyebek mellett arra lehetnek büszkék, hogy a párt 32 évvel ezelőtti megalakulása óta „a magunk urai tudtunk maradni, azaz soha nem került a Fidesz olyan kiszolgáltatott helyzetbe (...), hogy a függetlenségünket áruba bocsássuk”.

„Soha nem kerültünk olyan helyzetbe, hogy ne a szívünk szerint dönthettünk volna, vagy ne a legjobb meggyőződésünk szerint dönthettünk volna arról, hogy mi ennek az általunk szolgálni akart nemzetnek az érdeke”

a mostani ellenzék, az nem ilyen –fogalmazott.

Azt mondta, az ellenzéki térfélen „egyedül talán Gyurcsány Ferenc pártját tekinthetjük valamelyest is szuverénnek, no persze nem abban a értelemben, hogy ne függne attól a globalista hálózattól, amelynek a része”, de ő dominálja az ellenzéki oldalt.

Ezzel a házelnök szerint megszűnt az ott lévő pártok, politikusok esélye, hogy tartósan kilógjanak az ellenzéki kórusból. A szocialisták egy részének, illetve Gyurcsány Ferencnek „a háborús állapotok fönntartása és végsőkig vitele a politikai érdeke és politikai célja, és a külföldi megbízóik is ebbe az irányba terelik őket” – fűzte hozzá.

Kövér László kijelentette: nehéz elfogódottság nélkül felidézni a szabadon választott parlament első, harminc éve kezdődött ciklusát, hogy milyen volt „több mint negyven évnyi kommunista diktatúra után a történelem részesévé válni”.

Az más kérdés, hogy rá négy évre éppen ellentétes irányú érzelmeket megmozgató eskütételi pillanat volt, „amikor (...) körülnéztünk a Házban és ott láttuk kétharmados parlamenti mandátumtöbbségben azokat a kommunistákat, meg a velük szövetkező úgynevezett liberálisokat, akiknek a rendszerét '90-ben még azt hittük, hogy eltemettük egyszer és mindenkorra” – mondta a politikus.

Hozzáfűzte: az, hogy az MSZP Horn Gyulát jelölte 1994-ben miniszterelnöknek, olyan arculcsapása volt a rendszerváltozás összes illúziójának, értékének, reményének, amire nagyon nehéz volt higgadtan reagálni, amiből „látszott, hogy mennyire veszik ők komolyan a rendszerváltozás valódi céljait, legalábbis amit mi annak gondoltunk, és mennyire érzik, hogy lenne bűnvallásra és bocsánatkérésre okuk”.

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem, Kövérnek igaza van. 2018 után az ellenzék trágárkodásba, botrányok okozásába menekült a harmadik frusztráló vereség után. Amikor a mondanivaló pusztán az O1G, amikor ez a közösség képző erő, ahogyan Tordai mondta, akkor az látszik, hogy elfogyott az értelmes mondanivaló. Nagy Blanka trágárkodása, a parlamenti botrányok, az ellenzéki képviselők minősíthetetlen, bunkó stílusa is ezt mutatják. Az ellenzék a kocsmai stílusra vevő proli közönségnek játszik, ez egyenes folytatása a száz éve honos bolsevik stílusnak. A proli az proli, a lumpenproletár, nem keverendő össze a proletár, a munkás eredeti jelentésével.

"ha a két oldal egyenlő erővel kiabálja a másikra, hogy gazemberek és tolvajok, anyagyilkosok vagytok, akkor előbb-utóbb a köz maga is így tekint a saját választott képviselőire, és nem is nagyon vár el tőlük sokkal többet "
Ennek a konstruált állapotnak a feloldása: a globalista világ elfogadtatása, mert a globalistáknál nincs jó, rossz, és hasonlók:
a globalisták MINDEN POLGÁR SZÁMÁRA EGYENLŐEN BIZTOSÍTJÁK
A SZÜKSÉGESEKET.
A történelem vége után nem is lehet más, mint a Nyílt Társadalom Globalista MINDENKI DEMOKRÁCIÁJA.
Itt nem lesz szükség pártokra, így nem lesz a polgárokat irritáló egymásra ordítozás, mint ahogy nem lesznek pártok sem, mert nem lesz rájuk szükség.
EZ A CÉL, EZÉRT HARCOL A SOROS GYÖRGY NEVÉVEL JELZETT ÚJ REND.
EZ TŐRŐL METSZETT TERROR, A TÖRTÉNELEMBEN A LEGNAGYOBB MÉRETŰ.
MERT NINCS VÁLASZ ARRA. EZ MIÉRT LESZ JÓ AZ EMBEREKNEK, A NÉPNEK.
Minden a válasz elfedéséről szól, a médiától kezdve az életet befolyásoló összes tényezőn át.
Így működik a klasszikus megaterror.

Politikusokkal politikusokat hasonlíts össze, és akkor beszélj. Fideszes politikusok nem produkáltak olyanokat, mint a mostani ellenzékiek. Fideszes gyűlésen nem hangzott el olyan beszéd, mint amit Nagy Blanka produkált, aki aztán megsértődött, mert őt is hasonló hangnemben minősítették.

Nagy Blanka egy gyűlésen szónok volt, mellette politikusok álltak az emelvényen, jóváhagyóan hallgatták, tehát egyetértettek vele. Nagy Blanka mocskával magukat is bekenték, majd, amikor Blankát Timmermans elé vezették, akkor politikussá fogadták.

Ne szépítgesd, ne menekülj olcsó kötözködésbe, ennyit szántam rád.

Az Amerikai Egyesült Államok egy spontán szerveződéssel, polgárháborúval tarkított történelmi folyamatban lett azzá, ami. Nem már kialakult nemzetek hozták létre, hanem kalandorok, akik kivándoroltak, majd az őslakosság kiirtása, néger rabszolgák behurcolása után elkezdtek emberi jogokról hablatyolni.

Európában soha nem fognak az északi és déli, a keleti és nyugati népek egyformán gondolkodni. Nincs európai identitás, és soha nem is lesz, ezt most a járvány is megmutatta. Nem lehet mesterségesen összehozni egy 500 milliós birodalmat, ez a terv soha nem fog többségi jóváhagyást kapni. Ha pedig erőltetnék, az így is repedező EU az egykori vasfüggöny mentén ketté fog válni. Már Jaltában is tudták, hol van a kétféle Európa határa, így aztán a keleti blokk országai a saját kárukon, a rájuk kényszerített berendezkedésen keresztül megtanulták felismerni a birodalmi törekvéseket. Ez hiba volt az öntelt nyugat részéről.

Sok oka van ennek, de minden polgár tehet ellene: a saját helyén, kapcsolati rendszerében jobban teszi, mint azok, akiket bírál. Te kövess engem / Jn 21.22 /.

Mint mondtam, Blankát, bevezetve a saját köreikbe, kongresszuson mutogatva, nyilván "teljesítménye" nyomán, jóváhagyóan politikussá fogadták. Magyarázkodni lehet, de nincs mit szépíteni. Ne magyarázkodj, még Timmermansnak is eldicsekedtek vele. Vajon lefordították neki Blanka beszédét?

Hát jó, hogy megnyugodj, akkor vegyük Hadházyt, mint politikust az ő ékesszóló táblájával. Tudom, ő más mert ő repülni is tud. Csak hogy segítsem a szegényes érvelésedet, hátha fel tudod használni

A globalizációból fakad az általad emlegetett Európai Egyesült Államok gondolata, ez politikai fogalommá avatja a globalizációt. Multinacionális céget csinálna Európából.

Látom kétségbeesetten vergődsz, szavakba kapaszkodsz, de nem értem miért? Senki nem hívott ide vitatkozni, de inkább feleselni, kötözködni,. Ha lehurrognak, akkor inkább vonulj vissza behúzott farokkal, mert az ostobaságaiddal még röhejesebb leszel.

Maradjunk Hadházynál, mutass egy ugyanolyan trágár képviselőt a kormányoldalon. Egyelőre ezt tegyük tisztába. Te mondtad korában, nekem címezve, politikust a politikussal. Most mégis térjünk vissza Blankára? De feleselgess nyugodtan, körberöhögünk egy páran.

Lehet itt szőrszálat hasogatni, de Blankát még képviselőnek is indították, az pedig már politikai tényezőt csinált belőle.

Idézet ai ide linkelt 24.hu-ról:

Bizonyára mindenki rájött már, hogy a fenti beszédekben valójában egyetlen káromkodás sem hangzott el, csak a YouTube-on oly népszerű indokolatlan cenzúra műfaját próbálgattuk ki a hazai politikusi megszólalásokon.

Egyre primitívebbek az érveid, de megértem, ennyire futja.

Korrekt, mint mindig.

Kövér Lászlónak száz százalékban igaza van. A mai primitív, műveletlen, az alapvető viselkedési szabályokat sem ismerő, szakmailag, morálisan nulla ellenzéki képviselők kapcsán jut eszembe gyakran az ezek fölé intellektuálisan, felkészültség tekintetében fényévekkel kimagasló Navracsics Tibor számos korábbi parlamenti hozzászólása.

A kultúra emberéé. Ezektől a mai ellenzékiektől csak hányni lehet. Soha ezeket a hatalomba!

Van erre egy angol kifejezés:
wishful thinking

Avagy ne keverd össze a vágyaidat a valósággal.

Tudod, legtöbbször csak tárgyi ismeretekkel rendelkezőkkel szoktam vitázni. Nálad ez erősen hiányzik, ugyanis nem írtál volna le olyan butaságot, hogy a Fidesz minden határon túli szervezetet egymásnak ugrasztott.

Ebből is látszik, hogy nem ismered a HTMH működését, munkáját, a balliberális kormányok alatti anomáliákat e téren. Például az UMDSZ és a KMKSZ akkori baloldali kormányzati támogatása kapcsán tapasztalt ordító egyoldalúságokat. Csak segítek, az UMDSZ volt a baloldal üdvöskéje.

Máskor próbálj tájékozódni, megismerni a tényeket, mert így csak lejáratod magad., nekem meg nincs kedvem, s időm felvilágosítani Téged.

Csak, hogy tanulj, a HTMH-t 2006-ban szüntette meg a baloldali kormányod, a határon túliak ügye mindig is tizedrangú volt a számotokra. Emlékszel még kedvenc politikusodra, Szanyi Tibire, amikor románozta az erdélyi magyarokat? Fegyőr, Donáth és a többi senki megnyilvánulásai is előtted vannak?

Arról tudsz, hogy a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt létrehozását miért támogatta a Fidesz? Az RMDSZ korábbi vezetése vegytiszta balliberálisokból állt, szoros kapcsolatban a mindenkori budapesti balliberális kormányokkal. A Fidesz egy jobboldali partner pártban volt érdekelt, viszont történelmi felismerése, hogy miután a Szász vezette Magyar Polgári Párt súlyos vereséget szenvedett az RMDSZ ellenében a választásokon, vagyis könnyűnek találtatott, a romániai magyarság többségi támogatását bíró RMDSZ mögé állt. Minden józanul gondolkodó politikus ezt tette volna.

De Szász nem került a süllyesztőbe, kinevezték a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjévé.

Az UMDSZ-KMKSZ viszonylatban az utóbbinak szinte semmilyen támogatást nem adtak akkor Budapestről, holott a KMKSZ élvezte a kárpátaljai magyarok többsége támogatását.

Nem tudom, mit értesz "rezsim" alatt.
Nem tudom, hogy mennyiben indokolt a többes szám második személyű birtokos személyjel.

De ha az Orbán-kormányra, és annak 2022-es esélyeire gondolsz, akkor azok elég jók. Nem kis részben az ellenzék állapota, színvonala miatt is.

Egy jobbikos vallomásai........érdekes, tanulságos ahogyan és amiről írsz, hogyan szállt el a történelem a fejed felett észrevétlenül. A baloldalon is vannak ilyenek, akik Feriben még mindig Kádárt látják, szép emlékek, öregkori elbutulás, a valóságtól való végletes elszakadás. Hidd el, Vona még jönni fog, s mindent meg fog oldani. Tudod, annak idején ez volt a szlogen a budapesti nyilas házmesterek között is, jön Szálasi és megoldja.......Ne add fel a reményt.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés