Tisztifőorvos: Készen állunk arra, hogy a fertőzéseket kontroll alatt tartsuk

2020. május 1. 10:34
„Nagy eredmény, hogy sikerült elkerülni a járvány folyamán a robbanásszerű terjedést, amely lehetővé tette, hogy a kórházak fel tudjanak készülni” – emelte ki Müller Cecília.

Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Müller Cecília, országos tisztifőorvos, Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár és Kis Róbert alezredes tájékoztattak a fejleményekről.

***

Gion Gábor először a hiteltörlesztési moratóriumról beszélt. Ennek kapcsán elmondta: ha bárki törleszteni szeretne, de később mégis meggondolja magát, ezt bármikor megteheti, csak jeleznie kell a bankja felé.

Bárki szabadon be- és kiléphet a hiteltörlesztési moratóriumból

– emelte ki az államtitkár. Hozzátette: jó hír, hogy a lakosság megtakarítása arányaiban nálunk volt a legmagasabb az egész Európai Unióban.

***

A tisztifőorvos beszámolt arról, hogy újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt újabb 11 krónikus beteg.

Ezzel 323 főre emelkedett az elhunytak száma, 609-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat.

Nagy eredmény, hogy sikerült elkerülni a járvány folyamán azt a robbanásszerű terjedést, amely lehetővé tette, hogy a kórházak fel tudjanak készülni. Készen állunk arra, hogy a fertőzéseket kontroll alatt tartsuk.

Mindenkinek, aki rászorul, meg tudjuk majd adni a megfelelő kezelést

– mondta Müller Cecília.

Budapest

A tisztifőorvos külön kérést intézett a fővárosiakhoz: továbbra is tartsák be a rendelkezéseket! Amint lehet, lazítani fognak ezeken is, de most még fontos, hogy odafigyeljenek a budapestiek. Kiemelte: a fővárosban élők a tömegközlekedési járműveken viseljenek maszkot, és továbbra is tartsák meg a megfelelő távolságot egymástól.

***

A tatabányai kórház kapcsán elmondta, hogy amikor a felvételi zárlatról szóló rendelet kikerült, magas volt a fertőzöttek száma a kórházban.

Ugyanakkor a zárlat ideje alatt a betegek ellátása folyamatos, és biztosított

– szögezte le a tisztifőorvos.

Müller Cecília a fertőtlenítés fontosságáról is beszélt. Elmondta: a gyakran, és többek által használt eszközöket – villanykapcsolókat, kilincseket, liftgombot – mindig megfelelően tisztítsuk meg. Az éttermek újranyitása kapcsán kiemelte: a vendéglátóhelyeken kiemelten figyelni kell az evőeszközök, tálcák, poharak fertőtlenítése.

***

Kis Róbert elmondta, hogy egyes helyek – vendéglátóegységek, állatkertek stb. – újranyitnak. Az egyházi rendezvények, házasságkötések megtarthatók lesznek.

A felsőoktatási intézmények esetleges újranyitásáról minden esetben az adott intézmény rektora hozhat döntést.

Az alezredes elmondta: továbbra is magas a magatartás- és szabályszegések száma. A szabályszegések száma a rendeletek meghozatala óta meghaladta a 40 ezret.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, de figyu, ha a márciusi halálozások száma még csökkent is tavalyhoz képest, akkor mi a faszomon rágódsz? Annál átfogóbb szám nem létezik. Nyilván a mostani hiszti visszafogta a baleseteket meg a tavaly is meglévő betegségeket is, de basszus, egy picit azért hadd örüljünk már, hogy eddig megúsztuk!

Érdekes, de létezik egy másik összefoglaló is (Europe, covid, map kulcsszavak), ami az összes esetek számát hasonlítja az elmúlt két hét esetszámához. Jól látszik, hogy térségünkben nyugatról-keletre halad a járvány. Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban már lecsengő és mi úgy két héttel vagyunk mögöttük. Oroszországban, Belaruszban és Ukrajnában meg meg felfutó állapotban van a fertőzés.

https://www.ecdc.europa.eu/en/..

Ez az a link, amit pár perce említettem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés