Karácsony: Sokkal többet kellene tesztelni

2020. április 28. 21:26
A főpolgármester közölte, tízezer tesztet fognak elvégezni a fővárosi intézményekben.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában működő mind a 28, időseket ellátó – budapesti és vidéki – telephelyen végeztek teszteléseket, és kettőben találtak koronavírusos megbetegedést – közölte Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés népjóléti bizottsága keddi ülésén. Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek – mondta a főpolgármester, aki hangsúlyozta: egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, és ők továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.

Karácsony Gergely jelezte, a főváros régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésének feltétele a maszkviselés általánossá tétele és a tömeges tesztelés lehet. Ezt a két utat nagyon helyesen jelölte ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére megtartott online tudományos konferencia is – tette hozzá a főpolgármester, aki örömének adott hangot, hogy a kormány egy fertőzöttséget mutató reprezentatív tesztelési folyamatot is elindít.

Karácsony Gergely ugyancsak helyesnek minősítette a kormány által a járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedéseket. A szociális intézményekről szólva a főpolgármester arról beszélt, az első perctől tudták, hogy elsősorban az idősotthonokra és a hajléktalanszállókra kell figyelni. Hozzátette: már akkor elkezdték a felkészülést a nehéz időszakra, amikor még semmilyen központi jogszabály és útmutatás sem született. Megjegyezte, „nem mindig” érezték, hogy ehhez a kellő információ és segítség megérkezik.

Az emberek minél gyorsabb intézkedéseket várnak

A kezdetektől azt tartották a legnagyobb kockázatnak, hogy nyilvánvalóan az egészségügyi intézmények lesznek a járvány első gócpontjai, ahova a kórházi ápolásban részesülő ellátottakon keresztül juthat be a koronavírus. Az általuk ismert összes esetben valóban az derült ki, hogy az első tüneteket produkáló beteg éppen a kórházból tért vissza – emelte ki. A főváros többször kérte, hogy kórházból csak negatív teszt után kerülhessenek vissza ellátottak a szociális intézménybe – hangsúlyozta. Az ügyben az első levelet március elején írták, de a kórházak kormánymegbízotti állásfoglalásra hivatkozva akkor még elutasították a kéréseiket – mondta Karácsony Gergely.

Közölte azt is, hogy a főváros saját forrásból tesztelési programot indított az idősotthonaiban. A járvány elleni közös védekezésben a legnagyobb problémának azt látja, hogy a főváros a kormányzattól és a központi operatív törzstől kevés információt kap – közölte, megjegyezve, hogy volt egy pozitív fordulat, amikor meghívták a kormányülésre. Szólt arról is, hogy a fővárosi operatív törzs megalakulása után levélben keresték meg az országos törzset, kérve a kapcsolatfelvételt. Az ügyeleti központ vezetője azt válaszolta, hogy a védekezéssel kapcsolatban feladatuk nem keletkezett, ha erre sor kerül, akkor haladéktalanul tájékoztatják. Azóta nem kaptak újabb levelet – tette hozzá. Megjegyezte: a fővárosi önkormányzat sok olyan feladatot látott el, amely jogszabály szerint nem az ő feladata; egy 58 pontos intézkedési csomagot hajtott végre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány feladata, hogy biztosítsa a fővárosi szociális ellátás anyagi fedezetét, és ezt meg is teszi. Idén hatmilliárd forintot ad Budapestnek, hogy megfelelő szintű idősellátást biztosítson a település – közölte. A járványhelyzetben nagyon fontos az összefogás. A különböző szervek más-más politikai táborhoz tartoznak, de most közösen kell küzdeniük a koronavírus ellen. Az emberek minél gyorsabb intézkedéseket várnak, és a kabinet gyorsan lépett – hangoztatta. A repülőgépek által hozott védőfelszerelésekből önkormányzatoknak is vittek, olyanoknak is, amelyek nem kormánypártiak – emelte ki.

Nem látnak tisztábban a főpolgármester beszámolója után

Karácsony Gergely tudott volna találkozni Müller Cecíliával, amikor elment a Pesti úti idősotthonba, de a főpolgármester a helyettesét küldte oda – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: nem ért egyet azzal, hogy hiányos volt a kommunikáció. A Pesti úti idősotthonban elfogulatlan, tényeken alapuló hatósági vizsgálatot folytat le az országos tisztifőorvos – jelentette ki. Rétvári Bence arról is beszélt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerte a magyar tesztelési rendszert. A kormánypárti politikusok többek között arra vártak választ Karácsony Gergelytől, hogy március közepétől április végéig volt-e főállású orvos a Pesti úton.

Nacsa Lőrinc (KDNP) úgy fogalmazott, nem látnak tisztábban a főpolgármester beszámolója után. Kitért arra, hogy az országosan 55 ezer idősotthoni helyből 3800 fővárosi, ez az összes hely 7 százaléka, de itt a legmagasabb, 67 százalék a megbetegedési arány. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közölte: a főváros kezdte meg az idősotthon lakóinak tesztelését, és április 5-ére derült ki, hogy 31-en már fertőzöttek. Kijelentette: állnak minden pártatlan vizsgálat elébe, de terjedjen ki az idősotthonra, a hivatalra, és arra is, hogy ki, mikor, milyen érvényben lévő döntés, útmutató, kormányrendelet szerint nem tett meg valamit.

Karácsony Gergely egyértelművé tette, hogy volt a kérdéses időpontban főállású orvos az intézményben. Jelezte, a Pesti úton azért nagy arányú a fertőzés, mert mindenkit, hatszáz embert leszűrtek. Sokkal többet kellene tesztelni – hangoztatta. Elmondta, a főváros kétmillió maszkot vásárolt, ebből jutott a máltai szeretetszolgálatnak, a kerületeknek és sok nem fővárosi intézménynek is. A főpolgármester közölte, tízezer tesztet fognak elvégezni a fővárosi intézményekben, és eddig egymilliárd forintot költöttek a védekezésre.

(MTI)

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vigyázz Gergő, nehogy negatív legyen az IQ teszted!

Karácsony a Kelen kórháztól vásárolt IgM/IgG tipusú teszteket, melyek felhasználása folyamatos a Főváros idősotthonaiban és hajléktalan ellátó szervezeteinél.
Dr Kemenesi Gábor virológus szerint IgM/IgG tipusú tesztek nem megbízhatók, az akut fertőzések kimutatására alkalmatlanok!

Lehet, hogy az összes hamisított már levelet. Ott ez munkaköri kötelessége lehet...

Tízezer tesztet? Nemrégen még húszezerről volt szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés