Erős Közép-Európa az Európai Unión belül

2020. április 25. 22:46

Hajtman Gábor
Ma7.sk
Ez lehet a szlovák külpolitika neokonzervatív doktrínája.

„Az euroatlanti irányvonal nemcsak Szlovákiát, de a V4-es országok pozícióit is megerősítheti. A Fico-kormány mindig is nagy hangsúlyt fektetett a V4 fontosságára, a Smer helyesen vette észre azt, hogy V4-es országok együttműködése fontos stratégia.

A választások előtt többen felvetették, hogy a Smer leváltása meggyengítheti Szlovákia pozícióját a V4-en belül, és azok a hangok erősödhetnek, amelyek az egységes és föderatív Európai Egyesült Államok koncepcióját erősítenék. Az ellentmondás akár fel is oldható, hiszen a térség országai fontos stratégiai partnerei a NATO-nak és az USA-nak, ezért egyértelmű, hogy az amerikaiakkal való szoros kapcsolat egy erős Közép-Európát teremthet.

A V4-es országok pedig olyan erős szövetséget képeznének a régióban, aminek révén továbbra is egységesebben hallatnák a hangjukat az Európai Unióban. Az euroatlanti övezet így még erősebb lenne, hiszen a nyugat-európai országok mellett ebből Közép-Európa is profitálna. Matovičék nagyon jól tudják, hogy az Európai Uniót a szuverén államok fejlődése és gazdasági versenyképessége teszi erőssé. Ez lehet a szlovák külpolitika neokonzervatív doktrínája: egy erős Közép-Európa az Európai Unión belül. A térségben biztosan akadnak ehhez partnerek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés