A szénhidrogén-isten hátat fordított Putyinnak

2020. április 25. 20:54

Roman Tsymbaliuk
UNIAN
A Kreml várja, hogy emelkedjen az olajár, de mi van ha nem fog?

„Nem véletlen, hogy az Oroszországi Föderáció 2014-ben foglalt el ukrán területeket. Akkoriban az olaj hordónként több mint 100 dollárba került. Ettől a pillanattól kezdve azonban a széndhidrogén-isten hátat fordított Putyinnak, az árak elcsúsztak és az elmúlt öt évben hordónként 50-70 dollárra módosult az ár. Az eredmény elkerülhetetlen: 2014 óta az orosz lakosság reáljövedelme folyamatosan csökken. De most jött az igazi fiaskó: az olaj túlkínálatnak köszönhetően a koronavírus lezáródása közepette az árak néha negatív értékekre is váltottak.

A bunkereikben rejtőzködő orosz vezetőknek nincs is más dolguk, minthogy szorongásból rágják a körmüket. Ki tudja, talán egy kis idő alatt össze kell törniük Oroszország malacperselyét, a Nemzeti Jóléti Alapot is, mely közel 120 milliárd dollárt ér. A Deutsche Bank szakértői kiszámították, hogy ez a pénz (120 milliárd dollár) két év alatt eltűnik, ha az orosz uráli olaj ára nem haladja meg a hordónkénti 15 dollárt, ahogyan most. Ha ennek az olajnak a hordónkénti ára 30 dollár, a kifogyás hat évvel később következhet be.
Mindenesetre Oroszország fellépése a nemzetközi színtéren közvetlenül függ a szénhidrogén árától. Ez azt jelenti, hogy ugyan az oroszok mindig megtalálják a pénzt a háborúhoz, talán most kevésbé akarják majd Ukrajnát zaklatni.

A Kreml nem vitatja ezeket az előrejelzéseket, inkább csak enyhíti azokat, azzal, hogy szerintük »a hosszú távú tervezés jelenleg nem lehetséges« és várják az olajár emelkedését. De mi van, ha nem fog emelkedni?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az usa-ban két hét alatt 30 millió munkanélküli. vajon ők meddig tudják , akarják finanszírozni ezt a fasiszta bábállamot. emiatt jobban aggódnék a helyedben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés