Nézőpont: Erősödött a Fidesz-KDNP

2020. április 20. 9:40
Több ellenzéki párt be sem jutna a parlamentbe, ha most lennének a választások – derül ki a Nézőpont Intézet múlt heti telefonos kutatásából.

A kormánypártok is profitáltak a koronavírus-járvány elleni határozott kormányzati fellépés népszerűségéből, valamint a kormány intézkedései iránti erős bizalomból – írja az Origo, a Nézőpont Intézet múlt heti telefonos közvélemény-kutatásának erdedményeire hivatkozva. Az év eleje óta 5 százalékponttal, 50-ről 55 százalékra növekedett a Fidesz támogatottsága a biztosan szavazók körében – mutat rá a portál.

Az ellenzék esetében nincs nyertese, csak vesztese az elmúlt másfél hónapnak, a biztos szavazók körében a DK a legerősebb (12 százalék), de szorosan mögötte áll a Momentum (11 százalék) és a Jobbik (9 százalék) is. Vesztesnek elsősorban az MSZP-Párbeszéd közös lista (3 százalék), valamint az LMP (1 százalék) tekinthető, mivel mindketten
a bejutási küszöb alatt végeznének, ha „most vasárnap” lennének választások.

Népszerűek a járvány elleni kormányzati intézkedések

A pártverseny kormánynak kedvező elmozdulása egybevág a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel való elégedettséggel. Múlt héten a megkérdezettek 72 százaléka jelezte, hogy inkább elégedett. A kijárási korlátozásokat a megkérdezettek 64 százaléka tartotta megfelelően szigorúnak, míg 30 százalékuk további szigorítást szorgalmazott.

Úgy tűnik a többség fegyelmezetten tűri a kijárási szigorításokat: a válaszadók 37 százaléka a kérdezés előtti napon valóban „otthon maradt”, 61 százaléka pedig nem találkozott háztartásán kívül senkivel 15 percnél hosszabban.

A kormánypárt erősödése és az ellenzék változatlan gyengesége mögött az elmúlt hetek nagy közéleti csatájában elszenvedett ellenzéki vereség is állhat. A magyarok közel kétharmada (64 százalék) szerint a kormány meg fogja szüntetni a veszélyhelyzetet, amikor azt már a járványhelyzet nem indokolja, ebben csak – az ellenzék narratívájának megfelelően – kicsivel több mint negyedük (28 százalék) kételkedik. Még a budapestiek abszolút többsége (52 százalék) és a kormánykritikusok harmada (32 százalék) is úgy látja, hogy nem fogja indokolatlanul meghosszabbítani rendkívüli hatalmát a kormány.

Összesen 147 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dobrev Klára meg azt mondta e legerősebb párt a DK, a Fidesz pedig .......

Alakul az a négyötöd. Micsoda vonyítás lenne, ha megvalósulna.

Ne higgyetek neki! Jó az út, amin jártok, nehogy bármin is változtassatok! Ti vagytok a nyerő csapat!

Azoknak az ellenzéki pártoknak a támogatottsága nőt, amelyek a
leghevesebben támadják a kormányt. Az ellenzék állapotáról mindent
elmond a kétfarkúak 5 %-a. Nem bánnám, ha bekerülnének a
parlamentbe, lássuk a farbát!

Pontosan! Az egy dolog, hogy mit mondunk a közvéleménykutatónak
és az egy másik, hogy akarjuk-e Fegyőr Andriska kiscsoportos óvodást
miniszterelnöknek a szavazófülke magányában.

Nekem Toroczkai személye több mint gyanús. Volt már Szabó Albert-, Bácsfi Diána-, Vona-féle blöff, az már igen nagy gáz, ha valakit negyedszerre is megvezetnek a libsik...

Mert az áram a konnektorból jön, aztán nincs is kipufogószaga. És biztos CO2 sincs, mert le az atommal!
Sok hülye ember van, de a libsinél ostobább aligha.

Ez átmeneti hatás sajnos.

Egyébként lassan érdemes lenne már valami kvk-nak mérnie a reálisabb DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-P listát. Fura hogy a ballib kvk-k sem serénykednek ebben.

Nekem ebből sem derül ki, hogy mechanikusan összeadták az egyes pártok támogatottságát, vagy eleve abból a menüből lehetett választani, hogy:
Fidesz-KDNP
DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-P
Mi Hazánk
Kutyapárt

Kb.

Mert ugye a választáson ez lesz a felállás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés