Kaczynski: A járvány sokakban tudatosította az EU gyengeségét

2020. április 14. 16:59
Az EU „nagyon komoly reformokra és változásokra szorul” – szögezte le a volt kormányfő.

Az Európai Unió (EU) komoly reformokra szorul, a koronavírus-járvány sokakban tudatosította a szervezet gyengeségét – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, volt kormányfő a Gazeta Polska hetilap kedden ismertetett interjújában. Amennyiben most a koronavírus-járvány körüli helyzetből már levonhatók valamilyen gyakorlati következtetések, akkor annyi elmondható, hogy az EU „nagyon komoly reformokra és változásokra szorul” – szögezte le Kaczynski a niezalezna.pl konzervatív hírportálon részben már közzétett, szerdán teljes egészében megjelenő beszélgetésben.

Szerinte az EU „a szuverén európai nemzetek” szervezete kell hogy legyen. Az ENSZ alapokmánya szellemében az ilyen szervezet tagállamai a pontosan meghatározott területeken kívül „maguk intézik dolgaikat, és ebbe senki sem jogosult beleszólni” – mondta Kaczynski. „Meggyőződésem, hogy a járvánnyal összefüggő jelenlegi válság nagyon sok emberben tudatosította ez EU gyengeségét, megmutatta a nemzetállamok kulcsfontosságú szerepét” – jelentette ki. Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben „a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését célozta” – állapította meg. Úgy látta: a közvélemény ilyen befolyásolása részben hatékonynak bizonyult, például sikerült úgy beállítani Lengyelország és az EU viszonyát, mintha az ellentétes lenne. Közben az ilyen ellentét „teljesen mesterkélt” – húzta alá a politikus.

Hangsúlyozta: Lengyelországnak az EU-ban kell lennie. „Az unió viszont semmiképp sem valamiféle állam, hanem egy nemzetközi szervezet”, melyre a tagállamok a gazdasági témák kivételével szuverenitásuknak csak nagyon kis részét ruházzák át. A koronavírus-járvány kapcsán nyilatkozott az EU jövőjéről a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak március végén Donald Tusk is. Az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel kormányfő, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform tiszteletbeli elnöke szerint az „első levonandó következtetés” az, hogy az EU-ra még nagyobb szükség van, mint eddig, mégpedig „egységesebb, több eszközzel, több hatalommal felruházott unióra”. 

Ezt Tusk azzal indokolta: „a világjárványok ismétlődni fognak”, a választ ezért európai szinten kell megadni, a nemzetállami megoldások hosszú távon nem fognak működni, „mert a vírus kozmopolita”. „Senki nem volt rá felkészülve” – reagált Tusk  az uniós járványkezelő intézkedésekre vonatkozó felvetésre.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki onnan a nem megválasztott lobbistákkal és filantrópokkal.

Fatuskó meg mehet a picsába a brüsszelita birodalmi álmával.

Az EU emlékeztet a Monarchiánkra. Szép és jó, de a komoly problémákat képtelen megoldani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés