Macron: Franciaország nem volt eléggé felkészülve a járványra

2020. április 13. 21:07
Franciaországban tizenötezren haltak meg eddig a koronavírus miatt.

Franciaországban május 11-ig lesznek érvényben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások - jelentette be Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédében. „A legszigorúbb karanténnak május 11-ig folytatódnia kell” – mondta a köztársasági elnök. „Az enyhítés május 11-én csak akkor lesz lehetséges, ha továbbra is felelősek maradunk, tiszteletben tartjuk a szabályokat, és ha vírus terjedése addig tényleg folytatja a lassulást” – tette hozzá.

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország „nem volt eléggé felkészülve” a járványra, amely több „hiányosságra is rávilágított. „Mint a világ minden országában, nem volt elég a védőruha, kesztyű, kézfertőtlenítő, nem tudtunk annyi maszkot szétosztani, amennyit szerettünk volna” – hangsúlyozta a francia elnök.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 574-gyel 14 967-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, 335-en kórházban, 239-en idősotthonokban vesztették életüket - közölte hétfő este a francia egészségügyi tárca.

Az idősotthonokban 5379 áldozatot szedett eddig a Covid-19 betegség, a kórházban elhunytak száma 9588-ra emelkedett. A járvány hatása még mindig jelentős - hangsúlyozta a tárca. A közlemény ugyanakkor kiemelte, hogy az egymás utáni ötödik nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, de csak 24-gyel 6821-re, miközben vasárnap 38 súlyos beteggel volt kevesebb a kórházakban, mint előző nap.

Szombaton 124-gyel, pénteken 62-vel, csütörtökön 82-vel voltak kevesebben az intenzív osztályokon, mint az azt megelőző napokon, Szerdán még 17-tel nőtt az új betegek száma, kedden 59-cel, múlt hétfőn 94-gyel. A regisztrált betegek száma az előző napi 95 403-ról 98 076-ra nőtt. Kórházban 32 113 beteget ápoltak, ami már csak 287-tel több, mint vasárnap, és 532-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 27 718-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma, amihez a tárca szerint hozzá kell adni azt a több tízezer embert is, akik az otthonaikban gyógyultak meg.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés