Tisztifőorvos: A Pesti úti idősotthonban egyfajta góc alakult ki

2020. április 10. 10:42
Növekedő tendenciát mutat a fertőzések száma, bezárnak délután háromtól a dohányboltok, a rendőrök pedig az ünnep alatt is ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását. Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

Sajtótájékoztatót tartott péntek délelőtt az operatív törzs a koronavírus-helyzettel kapcsolatban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában „fokozottan” nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami a Pesti úti idősek otthonában regisztrált esetektől eltekintve is emelkedő tendenciát mutat. A járványügyi intézkedéseken ezért a továbbiakban sem lazítanak. Az elmúlt egy napban 11 halálos áldozata volt a járványnak. Müller elmondta, hogy a harmincezret is meghaladta az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma, de ez a szám nem tartalmazza a magánlaboratóriumokban véghezvitt teszteket.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy személyesen is meg akart győződni a Pesti úti idősek otthonában uralkodó állapotokról. Müller szerint a fővárosi fenntartású otthonban egyfajta góc alakult ki. Az intézményben eddig 151 igazolt fertőzésről tudnak, a csütörtöki nap folyamán pedig 126 főt szállítottak át a Korányi kórházba. Müller Cecília szerint ez a legbiztonságosabb lépés, amit meg lehetett tenni. A tisztifőorvos aláhúzta: az időseknél a lappangási időszakot követően gyors állapotromlásra is esély van, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani rájuk. Elmondta, hogy a Pesti úti intézmény jelenleg izoláció, minden fertőzöttet elszállítottak, de ha újabb lakók vagy dolgozók tesztjei lesznek pozitívak, további járványügyi intézkedésekre is szükség lesz.

Müller elrendelte az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítását az intézményben, ami további személyzetet fog igényelni. A tisztifőorvos hangsúlyozta: a mostani személyzet oktatására is szükség van, a kormány pedig segít az idősotthonoknak, amik egyéni védőfelszereléseket is kapnak. Müller Cecília szerint egy másik idősotthonban, a Rózsa útiban is találtak hét fertőzöttet, egyebekben pedig az ország egész területén ellenőrzik az ilyen intézményeket, hiányosság esetén pedig azonnal intézkednek.

Lakatos Tibor ezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemrég megjelent kormányrendelet átformálja az eddigi kijárási korlátozást. A korlátozás most már automatikusan meghosszabbodik, a kormány pedig hetente vizsgálja felül ennek a szükségességét. További fontos változás, hogy most már a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor, mert az eddigi tapasztalatok szerint ezek egyfajta gyűjtőhelyekké alakultak, ami növeli a fertőzésveszélyt.

A korábbi szabályok ugyanúgy érvényesek most is, a rendőrség ezért arra kéri a lakosságot, hogy tartsák is be ezeket. A szabálysértőkkel szemben a hatóságok eddig is eljártak, az elmúlt egy napban 1255 alkalommal került sor intézkedésre. Lakatos szerint a rendőrök legtöbbször csak figyelmeztették a szabályszegőket, mert számítanak a lakosság együttműködésére. Újságírói kérdésre Lakatos Tibor elmondta, hogy rendőri ellenőrzésekre az ünnep alatt is számítani kell, az egyenruhások pedig a helyi önkormányzatok által meghozott, esetlegesen szigorúbb rendelkezéseknek is érvényt szereznek.

Az ezredes azt is elmondta, hogy a Magyarországra érkezett védőeszköz-szállítmányokból már nem csak az egészségügyben dolgozók kapnak, hanem jut más szervezetekhez is, mint például a Fővárosi Önkormányzathoz.

Összesen 186 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jövő héttől kezdődően szigorú, teljes ellenőrzést kell lefolytatni a két idősotthon intézményben. Ennek során meg kell állapítani a közvetlen és közvetett felelősöket és szigorúan el kell velük szemben járni.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. április 10. 13:17

,,A Pesti úti idősotthonban egyfajta góc alakult ki,,

Na ja! Meg a Főpolgármester fejében is van egy hatalmas góc, amin úgy látszik a 41 fős tanácsadói testület sem tud segíteni.

Gyurcsány harcedzett, naponta új nick néven jelentkező ketrecharcosainak igazi kihívást jelent a járvány. A demagóg , silány színvonalú lózungokon kívül képtelenek valós argumentációra. Megértem Őket, a DK, a fővárosi vezetés veszi ki a kezükből a tárgyilagos érvelés lehetőségét, sajátjaik fegyverzik le Őket.

A DK, az ellenzéki pártok, a főváros teljes alkalmatlansága.

A szociális és egészségügy terület a DK-s Gy. Németh Erzsébethez tartozik. Lehet, hogy ő inkább Karácsonyt felügyelte, mint a rábízott intézményeket.

Látom, kétségbeesetten próbálod átértelmezni azt, ami elég logikus, világos, egyértelmű.

A fővárosi idősotthonok fenntartásáért, szabályszerű működtetéséért Gy. Németh Erzsébet felel. Az ő feje felett nem nyúl át az OTH, nem veszi át például az idősotthonok közvetlen felügyeletét, működtetését, ellátását, csak előírja a rendkívüli tennivalókat. Gy.N.E. viszont kérhet, kérhetett volna segítséget, de nem tette, lehet, fogalma sem volt arról, hogy ebben a helyzetben mit kell tennie egy független, szabad városnak. Ami jól hangzik, és most láthatjuk, mennyit ér.

Azért felmerült bennem néhány gondolat. Függetlenül attól, hogy ki az idősotthonok fenntartója, létezik-e valamiféle állami felügyelet a működtetésük irant, és ha igen, vannak-e ennek a felügyeletnek valamiféle jogkörei, hogy létezik-e, valamiféle szabvány vagy előíras, hogy mi a minimális szint az ellátási minőségét illetően?

Válaszok:
Berecskereki | 2020. április 10. 13:55
Berecskereki | 2020. április 10. 14:00

,,létezik-e valamiféle állami felügyelet,,

Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály

1052 Budapest, Városház u. 9-11.

Válaszok:
Gregorius | 2020. április 10. 15:42

Aki Aperitivnek válaszol az maga is annak csatornaszagú szintjére ereszkedik le. Ne reagáljatok ilyen patkányokra.....

Itt tanulmányozni a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonának Szervezeti és Működési Szabályzatát

https://www.pestiut.hu/wp-cont..

Itt meg az etikai kódexe tanulmányozható.
https://www.pestiut.hu/wp-cont..

Szerintem a független ÁNTSZ-nek vagy jogutódjának is volt szakmai ellenőrzési joga. Ha a Főváros a fenntartó, akkor nem lehet a fenntartó egyik főosztálya az egyetlen ellenőrzésre jogosult. Ha valami/valaki önmagát ellenőrzi, az jogi nonszensz, nem hinném, hogy a jogalkotó ekkora hibát követne el. Ebből az következne, hogy egy magán fenntartó (pl. Gipsz Jakab Gondoskodó Kft.) is önmagát ellenőrzi és elég egy kicsit kapirgálni a neten ahhoz, hogy rájöjjünk arra, hogy nincsen így.

Jól írtad le, de én annyit megengednék Karácsonynak, hogy nem tarthatja mindenen rajta a szemét. Ezt megkövetelhetné az öt helyettesétől, és beszámoltathatná őket. Vajon megteszi ezt most Gy. Németh Erzsébettel, vagy Gyurcsány már rászólt, hogy eszébe ne jusson? Mert úgy járhat, mint amikor Medgyessy le akarta váltani az SZDSZ-es Csillag Istvánt. Akkor lépett a színre Gyurcsány.

Gy. Németh felügyelte az idősotthonokat minden területen, kinevezési, leváltási, fegyelmi jogkörrel. Amikor átvette a hivatalát, bejárta az általa felügyelt területet, jelezte, hogy ott hiányosságok vannak? Nem tudunk ilyenről.

A járvány idején viszont az OTH vagy az operatív törzs rendkívüli előírásai szerint kell a felügyeletet gyakorolnia. Még egyszer, nem veszik át tőle a felügyeletet, nincs felmentve a kötelességei alól, csak a kereteket szabják meg. A polgármester helyettesének lenni talán feladatokkal is jár, nem gondolod? Még egy szabad városban is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés