Kézmosás

2020. április 10. 11:58

Kondor Katalin
Magyar Hírlap
Az EU nagyon is demokratikus maradt. Demokratikusan hullanak például területén az emberek.

„Eközben a vírus szépen bemutatta, hogy cseppet sem demokratikus. Nincs tudomásunk arról, emiatt eljárás alá vonták-e a koronavírust az unióban, a lényeg az, hogy az EU mindeközben nagyon is demokratikus maradt. Demokratikusan hullanak például területén az emberek. Továbbá teljes egyetértésben, mondhatnám teljes demokráciában szidalmazza Magyarországot, mert intézkedéseket »foganatosított« a járvánnyal kapcsolatban. Diktatórikus intézkedéseket, s ez nagy baj. Szerintük. Hiába mondja minden józan ember, hogy vészhelyzetben nincsen demokrácia, ők csak hajtogatják a magukét. Mi meg közben újból és újból rájövünk, mily könnyű bírálni, s mily nehéz hatékonyan intézkedni a gáncsoskodások közepette. Jogtudós barátom mondja mindig – nyilván hosszú évek tapasztalatát összegezve –, hogy ő nem akar senkit meggyőzni arról, mi az igazság. S hogy miért? Idézem őt. »Azért nem érdekli a legtöbb döntéshozót az igazság, mert a döntéshez hatalom kell, nem igazság.« Valahogy így vagyunk mi ezzel az Európai Unióval is, vagy az unió velünk.

Az újságírótanoncoknak megtanítják, mi jellemzi a karcolatot mint írásművet. Nos, rövid, szellemes, egyetlen problémát felvillantó s a tanulságot világosan megfogalmazó szépprózai műfaj. Hogy a tanulságot koronavírus- és unióügyben sikerült-e megfogalmaznom, kivált szellemesen, abban cseppet sem vagyok biztos. Már csak azért sem, mert a tanulság megfogalmazása immár többkötetnyire rúgna.

Mindenesetre mi innen, a fékevesztett diktatúrából illedelmesen megköszönjük az uniós polgárok nevében, hogy Ursula von der Le­yen – ha nem is menekültügyben, még kevésbé az Európai Unió égető gondjait illetően, hanem kézmosásügyben – hasznos tanácsokkal látott el bennünket. Ami engem illet, jobban örültem volna, ha a mosdatlan száj ügyében kaptunk volna tippeket tőle. Ez ugyanis igencsak elkelne. Itthoni, ellenzéki közéleti szerepet vállaló polgártársaink számára éppúgy, mint a hozzájuk hasonlóan minősíthetetlenül viselkedő uniós közéleti szereplők számára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés