Elhunyt a Clinton-Lewinsky botrány kirobbantója

2020. április 9. 22:08

Az Egyesült Államokban hasnyálmirigyrákban 70 éves korában elhunyt a Clinton-Lewinsky botrányt kirobbantó Linda Tripp – jelentette a nő családjára hivatkozva több amerikai médium is szerdán.

Linda Tripp rögzítette és juttatta el a sajtónak azokat a telefonbeszélgetéseket Monica Lewinskyval, amelyekben az akkor a Fehér Házban dolgozó gyakornok beszámolt a

Bill Clinton elnökkel folytatott viszonyáról

és annak részleteiről is. A felvételek a Bill Clinton ellen folytatott alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) legfőbb dokumentumai voltak 1998-ban.

Tripp akkoriban a Pentagonban (védelmi minisztérium) dolgozott, és a 24 éves korkülönbség ellenére is baráti viszonyt ápolt Lewinskyval. 1997-től kezdve folyamatosan rögzítette telefonbeszélgetéseit a fiatal nővel, majd az összes hangszalagot átadta Kenneth Starr különleges ügyésznek, aki a Clinton elleni vizsgálatot vezette. Tripp volt az, aki elmondta azt is, hogy Lewinsky tisztítatlanul megőrzött egy ruhát, amelyet állítólag egy szexuális aktus során Bill Clinton elnök szennyezett be.

A skandalum és nyomában az impeachment-eljárás során Bill Clintont azzal vádolták meg, hogy eskü alatt hazudott a kongresszusban a Lewinskyhoz fűződő viszonyáról.

A republikánus többségű képviselőház vádemelése után azonban a szenátus felmentette Clintont,

így nem távolították el őt a Fehér Házból. Több amerikai politikai elemző is ezt a botrányt tartja az amerikai politikai élet végletes megosztottsága kezdetének.

Linda Tripp végig azt állította, hogy „hazafias elkötelezettségből” adta át a hangszalagokat Kenneth Starrnak. 2001-ben, Clinton elnökségének utolsó napján, elbocsátották a Pentagonból, ezt követően boltot nyitott a férjével Virginiában.

(MTI)

Kép: AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyjából ebben az időszakban győzött egyeduralkodó ideológiaként a liberalizmus politikailag korrektje.
Ami nem más, mint:
a diktatúra társadalmát körbekerítő, központilag meghatározott nyelvhasználat.
A Bill fiúnak elmondták, miket kell megtennie, mert van egy bizonyos ruha, de ha teszi, amit kell, akkor: nincs ruha.
Persze a "demokratikus megoldás" mindig valamiféle igazság, a szó eufemisztikus értelmében, polkorrekt újbeszél módon, de az már a történet vége, amikor már nincs jelentősége...
A ruhakezelők elérték céljukat, az USA azóta: egy folyamatosan merülő óriáshajó, ahol a ráció, az értelem már csak a fedélköz kis zugaiban talál helyet magának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés