Május közepéig hosszabbítanák meg az EU-s beutazási korlátozásokat

2020. április 8. 19:35
A francia és a német kormány közös javaslatokat dolgoz ki a válság hatásainak enyhítésére.

Május 15-ig hosszabbítanák meg az Európai Unió területére vonatkozó beutazási korlátozásokat – írja a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Bizottság ezt szerdán terjesztette elő Ursula von der Leyen bizottsági elnök javaslatának megfelelően. A korlátozás alól továbbra is kivételt képeznek amajd az orvosok, ápolók, diplomaták, és a hazatérők is.

A vonatkozó jogszabályokat a tagállamok maguk alakítják ki, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az ilyen korlátozások csak akkor hatékonyak, ha időtartamuk meghaladja a harminc napot. Von der Leyen abban a reményben javasolta eddig is a beutazási korlátozásokat, hogy ezek talán elősegítik majd a belső határokon életbe léptetett ellenőrzések lazítását, bár ebből eddig még nem sok látszik. Írország eddig egyedüliként utasította el a korlátozások március közepi bevezetését, de hasonló állásponton van Svájc, Norvégia, Liechtenstein és Izland is.

Mindeközben Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár arról egyeztetett, hogy a többmilliárd eurós korona-mentőcsomag vitáján közös álláspontot képvisel majd Németország és Franciaország. A német és a francia kormány közös javaslatokat dolgoz majd ki az EU-s állam- és kormányfők néhány nap múlva esedékes következő tanácskozására. A két ország álláspontjai erősen különböznek olyan kérdésekben, mint a korona-kötvényeké. Németország Hollandiával együtt hangosan ellenzi ezek bevezetését, míg a koronavírus által súlyosan érintett országok, mint Olaszország, Spanyolország vagy Franciaország támogatják azt. Macron Merkellel együtt azt tervezi javasolni, hogy az uniós költségvetés forrásaiból igyekezzenek a koronaválság gazdasági következményeit enyhíteni.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés