Uniós biztosok: az Európai Bizottság új romastratégiát terjeszt elő

2020. április 7. 16:01
Nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, hogy a romák egyenlő módon férjenek hozzá az alapvető szolgáltatási rendszerekhez – írták.

Az Európai Bizottság új stratégiát terjeszt elő a romák társadalmi egyenlősége és befogadása érdekében – olvasható Vera Jourova európai értékért és Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos közös nyilatkozatában, amelyet a nemzetközi romanap alkalmából  kedden hoztak nyilvánosságra.

Utaltak arra, hogy a romák kisebbségként hozzájárultak Európa sokszínűségéhez, és évszázadokon keresztül gazdagították az európai kulturális örökséget. Felhívták a figyelmet  ugyanakkor, hogy  legtöbbjüknek még mindig cigányellenességgel, diszkriminációval és gazdasági-társadalmi kirekesztéssel kell szembenézniük. Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány alatt ezek negatív  tendenciák felerősödtek. A biztosok rámutattak, hogy a járvány miatti válság közepette még nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, hogy a romák egyenlő módon férjenek hozzá az alapvető szolgáltatási rendszerekhez.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az Európai Bizottság új stratégiát terjeszt elő a romák társadalmi egyenlősége és befogadása érdekében"

Én pártolom. A több millió arab, török meg néger mellett már fel se tűnne, ha azt a pár millió cigányt is befogadnák és ellátnák a nyugat-európai országok. És nyilván ha felkínálnák nekik a lehetőséget, akkor mennének a régióból ugyanúgy, ahogy mentek Kanadába is.
Végül is, ez egy win-win szituáció, a nyugatiak úgyis mindig az exszocialista tagállamok cigányokhoz való hozzáállásán szörnyülködtek, most megmutathatják, amúgy demokratikusan, hogy hogy is kell ezt csinálni, a régióbeli tagállamok megszabadulnak egy olyan problémától, amit ők nyilvánvalóan nem tudtak kezelni, a cigányok pedig megérkeznek az általuk régóta óhajtott kánaánba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés