Globális árulást követett el Kína – Ben Shapiro a járványról

2020. április 7. 20:33
„A kormány egy hatalmas, nehézkes idióta. Néha szükségünk van egy hatalmas, nehézkes idiótára” – fogalmaz Ben Shapiro, az amerikai jobboldal véleményvezére, aki szerint Kínát nem lenne szabad ilyen könnyen felmenteni a világjárvány kirobbanásáért viselt felelőssége alól. Folytatódik Korona-gondolatok sorozatunk!

Ben Shapiro amerikai publicista, főszerkesztő, műsorvezető. Shapiro 17 évesen kezdett el publicisztikákat írni, 21 éves korára két könyv szerzője volt. A Harvardon szerzett jogászdiplomát. A The Daily Wire című amerikai konzervatív hírportál főszerkesztője, itt fut minden hétköznap megjelenő műsora, a The Ben Shapiro Show is, emellett a Creators Syndicate és a Newsweek publicistája. Bestsellereket írt többek között az egyetemeken folyó liberális indoktrinációról, a pornón felnövő férfiakról, Hollywoodról és a jobboldal morális küldetéséről is.

Most Korona-gondolatok szemlesorozatunkban mutatjuk be Shapiro véleményét a járványról és annak következményeiről.

***

A Creators Syndicate-en megjelent véleménycikkében Shapiro megvédi Donald Trump amerikai elnököt, akit a média ostrom alá vett, mert egy sajtótájékoztatóján „kínai vírusnak” nevezte az új koronavírust. „Hihetetlen, hogy ez a kifejezés egyáltalán ellentmondásos lehet. A vírus valóban Kínából származik. Az pedig mérhetetlenül perverz dolog, hogy épp a kínai kormányt kellene bármilyen módon elválasztani beteges és zsarnoki félrekormányzásának eredményeitől” – véli Shapiro.

A járvány kirobbanásáért Shapiro

egyértelműen a kínai kormányt hibáztatja,

amely szerinte túl megengedő a még élő vagy frissen levágott állatokat áruló piacokkal szemben. „A kommunista kínai kormány túlzottan is toleráns az ilyen piacokkal szemben, annak ellenére, hogy ezek tehetők felelősse a koronavírus, a SARS, a madárinfluenza, a H2N2 és a sertéspestis elterjedéséért is” – fogalmaz.

„Ugyanaz a kínai kormány, amelyet ma a saját polgáraival szembeni rendkívüli szigorításokért dicsérnek – és ugyanaz a kormány, amely állítólag közel egymillió ujgurt zár börtönbe konkrét vád nélkül – évtizedekig nem volt hajlandó leállítani az egzotikus állatok kereskedelmét. A tekintélyuralom nyilván nem használható potenciális járványok garmadájának legnyilvánvalóbb megoldására…” – fogalmaz Shapiro. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a kínai kormány szerinte „korán lezárta az információáramlást a koronavírussal kapcsolatban”, és „továbbra is propagandát terjeszt arról, hogy a koronavírus az Egyesült Államokból származik”.

„A Trump-kormánynak el kell gondolkoznia egy Kínával szembeni utazási tilalmon, legalább addig, amíg Kína igazoltan be nem zárja egzotikus állatokat áruló piacait. Ez a válság amerikai állások millióiba, amerikaiak többmilliónyi megtakarításába és amerikai életek ezreibe fog kerülni. Egy ilyen léptékű globális árulás után nem csak bolond, de erkölcstelen dolog is lenne bízni a kínai kormányban” – zárja le a témát Shapiro.

Április eleji, másik publicisztikájában a kormány erősebb szerepvállalását a járvány hosszú távú megoldásának tekintőkkel vitatkozik a szerző. „A demokraták és a média szeretnek úgy tenni, mintha a kormány ebben a folyamatban elkövetett hibái nem eredendően a kormányzati irányítás sajátjai lennének” – figyelmeztet, és hozzáteszi: „A kormányzati hatalommal felruházott emberek e hatalom birtoklásától nem lesznek kevésbé emberek. Csak durvább következményei vannak emberi mivoltuknak” – ezért úgy fogalmaz:

„épp ez az oka annak, hogy békeidőben feltétlenül szükség van fékekre és ellensúlyokra”.

Shapiro hosszan sorolja az amerikai állam különböző intézményeinek hibáit a védekezés során: a járványügyi hivatalok (CDC) egy hónapig nem gyártottak használható saját teszteket, a más módszerekkel tesztelni kívánó orvosokat pedig megakadályozták ebben; a kormány különböző szervei éveken át nem vették komolyan, hogy lélegeztetőgépekből és maszkokból igenis tartalékokra van szükség; az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) pedig nehézkes ügymenetével gátolta a gyógymódok fejlesztését.

Ezekből vezeti le saját konklúzióját: „A kormány egy hatalmas, nehézkes idióta. Néha szükségünk van egy hatalmas, nehézkes idiótára. Szinte mindig meg nincs rá szükségünk. Azok pedig, akik a járvány elleni védekezést – azon ritka esetek egyikét, amikor szükségünk van egy hatalmas, nehézkes idiótára, hogy hatalmi szóval meggátoltassa az emberekkel egymás megfertőzését, és hogy az ebből fakadó károk megakadályozásához szükséges hitelt felvegye – az állam által dominált »új politika« indokául használták, vizsgáltassák meg a fejüket” – összegez Shapiro.

***

A koronavírus, a járvány és az egész életmódunkat átalakító karantén a kortárs gondolkodás nagy alakjait is megszólalásra késztették. A Mandiner ezért elkezdte Korona-gondolatok cikksorozatát, amiben a legkülönbözőbb országok nemzetközi hírű, legkülönbözőbb nézetrendszerű gondolkodóinak friss megszólalásait szemlézzük.

Eddig szemléinket (többek között Yuval Noah HarariAlain FinkielkrautDouglas MurraySlavoj Žižek és Michel Onfray gondolatait) az alábbi linken keresztül olvashatják!

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyugati világ, dacára annak, hogy milyen magas mondjuk Európa déli államaiban a fiatalkori munkanélküliség, 5 cent plusz profitért Kínába vitte a termelést, és most csodálkozik, hogy Kína sok területen már előrébb jár. De miért ne használná ki Kína a nyugat egyre nagyobb elkényelmesedését, elhülyülését, profitéhségét? Ők komolyan veszik a versenyt és szívósabbak, mint a nyugati világ.

Lehet úgy tenni, mintha Kína, vagy Oroszország nem létezne, csak nem érdemes. Amíg a nagy Németország tőlük veszi az 5G technológiát, mert abban Kína világelső, amíg Amerika minden ellenkezése dacára nem szakítanak a Huaweiel, amíg Németország a második orosz gázvezetéket építi, addig nem érdemes azt feszegetni, hogy mi miért kereskedünk velük. Kérdezd meg Nyugat Európát, milyen fantáziát látnak az elég sűrű orosz és kínai kapcsolatokban.

Nagyon nehéz kérdés a betíltás. Igaz lehet a régi mondás, hogy "ami mozog azt megeszik..." Azaz igény van rá. Az állam betiltaná, de attól tart, hogy beindul a feketepiac és méginkább terjed a tiltott gyümölcs. Bizonyos afrikai orszarvufajta szinte teljesen kipusztult egyszerűen azért, mert a tülkét a kínai orvoslás használja, félelmetes ára van, és az orvvadászok mindent kockáztatnak érte. ( Mao, mint diktátor talán be tudta volna tiltani valami ürüggyel, de a mostaniak "lightosabbak".) Meglátjuk, hogy a Covid után mi lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés