A tisztifőorvos szerint Budapesten nagy a kockázata a járvány berobbanásának

2020. április 5. 11:12
Sajnálatos módon folyamatosan történnek szabálysértések.

A fertőzések budapesti és Pest megyei halmozódása miatt a távolságtartási és kijárási szabályok fokozott betartására kérte a fővárosban és Pest megyében élőket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: nagy a kockázata annak, hogy Budapesten fog „berobbanni a járvány”, hiszen az adatok azt mutatják, hogy Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, az igazolt esetek 62 százaléka. Ezért fokozott odafigyelést és együttműködést vár el az emberektől az országos tisztifőorvos.

Kijárási korlátozások

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv nem a korlátlan „mászkálásra” való, vagyis csak akkor hagyják el otthonukat, ha elkerülhetetlen. Kiemelte, ennek óriási jelentősége van, és arra kérte az embereket, hogy „ne lazítsanak” a kormány által hozott intézkedéseken. Mint mondta, sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást, rosszul értelmezik azt az időintervallumot, amelyet a vásárlásra, az alapvető dolgok beszerzésére tartanak fent.

Nyomatékosította: csak az menjen ki az utcára, akinek feltétlenül muszáj, a fiatalokat pedig arra kérte, kerüljék a csoportos találkozásokat, baráti összejöveteleket.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a kertesházban élők kimehetnek a kertjükbe, de társaságot, távolabb élő rokonokat továbbra sem ajánlott fogadni még húsvét közeledtével sem.

Az egészségügy felkészültsége

Müller Cecília egy kérdés kapcsán beszélt arról is, hogy a jelenlegi laborkapacitás elegendő a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez. Elmondta azt is, hogy a Dél-pesti Centrumkórházon kívül is ápolnak koronavírusos betegeket.

Kitért arra, hogy az egészségügyi dolgozók mindenhol a világon jobban ki vannak téve a fertőzésnek, az összes fertőzött több mint 10 százaléka egészségügyi dolgozó világszerte. A példák között említette, hogy Lombardiában a fertőzöttek 20 százaléka egészségügyi dolgozó, Kína 10 százalékot jelentett, Lengyelországban 10-15 százalékos az arány. Magyarországon a fertőzöttek 12 százaléka egészségügyi dolgozó.

Jelezte azt is, hogy folyamatos a kórházakban és az alapellátásban dolgozók ellátása védőfelszerelésekkel. Müller Cecília azt mondta, a koronavírus-kézikönyvön kívül rövid oktatófilmet is készítettek számukra.

Felvételi zárlat

Arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan kórházi osztályok, ahol járványügyi zárlatot kellett elrendelni, Müller Cecília azt válaszolta: több kórházban több helyen kezelnek már koronavírussal fertőzött betegeket. Ha egy kórházi osztályon sok ilyen beteget kezelnek, akkor felvételi zárlatot rendelnek el. Ebben az esetben más kórházat jelölnek ki betegfelvételre a nem koronavírusos betegek kezelésére.

Bevásárlás

Az élelmiszerek vásárlásakor fő szabályként az országos tisztifőorvos elmondta, először nézzük meg az árut és csak a kiválasztott terméket helyezzük a kosárba. Kerüljük az árucikkek tapogatását, fogdosását. A nem csomagolt árunál használjuk az oda készített csipeszt, lapátot. A vásárláshoz nem feltétlenül kell kesztyűt viselni, de hazaérve mindenképpen kezet kell mosni.

Arról is beszámolt, hogy immár 733-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma és további két 80 évesnél idősebb, egyéb krónikus betegséggel küzdő honfitársunk hunyt el, így a vírusfertőzéssel összefüggő halálesetek száma 34-re emelkedett.

(MTI)

Összesen 357 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eestleg értelmes megoldásokkal is lehetne próbálkozni.
Az eső után köpönyeg már bizonyítottan megbukott.
Pl. Teljes karantén 2 hétig, de most rögtön. (Úgyis ezt fogjátok tenni és nem tudjátok ennél jobban előkészíteni)
Fertőző illegális kínai bevándorlókat kivágni, mint macskát szarni.
stb

Hivatalos álláspont szerint a kínai koronavírus a vuhani piacon készült denevérlevesben volt benne, amit megevett egy tobzoskagyík és onnan átugrott a zemberekre.
Semmi köze a kínai vírusnak a vuhani biológiaifegyver-laboratóriumhoz, ahol valószínűsíthetően csak ártalmatlan, békeszerető vírusokat tenyésztenek.

Az emebrek együttműködése, felelős magatartása nélkül nem lehet kezelni ezt a járványt.
Lehet a legszigorúbb (lényegében a termelést, voltaképpen az életet leállító) totális kijárási tilalmat elrendelni, az is csak annyira érvényesül, amennyit az emberek betartanak belőle. Láttuk ezt Kínában, látjuk ellenpéldaként Olaszországban stb.

Másrészt bírom az ilyen fotelokosságokat, hogy "állítsuk le a tömegközlekedést". Persze, egyszerű. Mindent le lehet állítani. Viszont amivel te sem számolsz az annak mérlegelése, hogy myelyik intézkedés vagy annak elmaradása okozza a kisebb kárt... persze tudom, káviházi konrádként könnyű okoskodni.

Nincs.

A kérdésed egyébként ugyanolyan releváns, ha a "kétmilliós nagyváros" kifejezést kicseréled az "ország" kifejezésre, a "vidékhez képest" kifejezést pedig a világra, de legalábbis Európára.

(Csak mert itt is megy a habzás, hogy kb. Orbán bűne, hogy nem állította meg személyesen a vírust...)

... és Kergeri ne csináljon gerillaakciókat.

A 12% nem tekinthető súlyosnak.
Viszont figyelembe véve mind a 228 hozzászólásodat, elég a karanténhoz.
X

Karácsonynak kevesebbet kellene foglalkoznia a saját politikai különállásának a hangoztatásával, hanem legalább a kommunikáció szintjén támogatnia kellene a Budapestieket védő intézkedéseket. Ehelyett az alpolgármestere a szolidaritást segítő videókat zsűrizi.

Erre gondoltam amikor a múlt héten a zsúfolt 6-os villamoson utaztam.
A felelőst, azért meg kellene nevezni.

Aki diktátor őrzik annak:X

Nade baszod, ha kitör a forradalom, akkor egy csomó ember fog az utcán masírozni. Mindet megkoronázzák. Nem lehetne azt a forradalmat elnapolni? Mondjuk határozatlan időre?

Okoska, megint egy "aprócska" kérdés:

EGYETLEN országot mondj, EGYETLEN EGYET, ahol a fertőzöttek egy jelentős szeletét nem az egészségügyi dolgozók képezik! Ez a járvány sajátossága.

További kellemes orbánozást!

(Forradalmat, azt b+...)

Budapest az ország népességének 18%-a. Az országos fertőzöttségnek a 42%-a.
Mindenképpen jogos a figyelemfelhívás és nem kell támadásnak venni.

Müller Cecília feltételezte, hogy mindenki tud számolni.

Szomorú, de így van.

Az biztos, hogy nagyon belendültek.

:-)
A kormány ingyenessé teszi a parkolást az egész országban:-))))))

A fegyelem kötelező minimum, és önvédelmi alapon is nagyon célszerű. Elég a mának a maga gondja: csak még ezt az egy napot bírják ki azok, akik kísértést éreznek a felelőtlen szabályszegésre. Az így napokra szabdalt feladatvállalás talán elviselhetőbbé teszi a kétségtelenül nem könnyű helyzetet.

Ez sajna logikus. Van egy nagyvárosunk 1,7 millió lakossal ( ennek megfelelő számú munkahellyel), a többi legfeljebb kisebb-közepesnek tekinthető 200 ezer körüli lakosságszámmal ( Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs etc.) Itt a lakosságszám egyenként alig éri el a főváros lakosainak nyolcadát. Ennek megfelelő a tömegközlekedés etc. sűrűsége is. Ráadásul itt van a Liszt Ferenc reptér és mind az út mind a vasúthálózat sugaras szerkezetű. Az egyetlen, ahol valamilyen kiegyenlítődés látszik az a felsőoktatás, bár ebből is sok van itt.

A WHO-nak ( világszervezet) a maszkkal kapcsolatos véleménye ( az hordja, aki beteg vagy egészségügyi dolgozó) is szerintem abból a felismerésből született, hogy felmérték azt, hogy a világon egyszerűen nincsen elég maszk.

A Liszt Ferenc reptér évi forgalma 16 millió, a debrecenié bőven egy millió utas alatt van.

Szerencsés eset volt. Úgy rémlik, hogy csak a feleségét és egy ismerős nőt fertőzött meg, kevés szoros kapcsolata volt a brit mérnöknek. Különben motoszkál bennem egy dolog. A cseheknél a fertőzöttek zöme korábban az Észak-Olasz sípályákon járt. Ismerve a hazai szokásokat, tőlünk is egy rakás ember ment síelni Ausztriába és Olaszországba is. Ezek is behozhattak fertőzést, nem kizárólag a perzsák. ( A fővárosiak között relative sok a lelkes sielő, biztos több, mint Somogyban vagy Baranyában.)

Évekig laktam panelban, ahol több tíz emeletes határolt egy nagy belső "udvart". Amikor kiálltam az erkélyre elgondolkodtam azon, hogy ezekben a környező házakban vagy három-négyezer ember lakik, annyi mint egy rakás borsodi vagy zalai aprófalú teljes lakossága. Amikor elindultunk reggel dolgozni, tömve voltak a villamosok, amik elvittek a metroig. Azt kell látni, hogy a város, ha takarékon is, de működik. Minisztériumok, boltok, üzemek, szolgáltatások etc. nyilvánvalóan nem zártak be. Szerintem a főpolgi legnagyobb gondja az, hogy fogalma sincs arról, hogy ténylegesen hány ember indul valahogyan ( tömegközlekedés, autó, kerékpár etc.) munkába és hányan dolgoznak home-office-ban vagy vannak szabin a gyerekkel.

Mea Culpa... Én különben igazából arra gondoltam, hogy a fővárosban magasabb az átlagjövedelem, mint egy dunántuli vagy alföldi faluban, így inkább megengedhetnek maguknak egy kiruccanást.

Madrid kimaradt, bár ott is elég pocsék a levegő.

1940 óta már üvegből és porcelánból készítik a gyalogsági aknákat, hogy az aknekereső és később a röntgen se találja meg.
Szóval a világ bonyolult, na!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés